Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Vitamina D și imunitatea- Cum ne ajută vitamina D, sistemul imunitar

Ziarul de Vrancea
25 mai 2021 1146 vizualizări

Primele trei cuvinte care îți vin în minte când citești „Vitamina D” sunt probabil esențiale, soare și oase. Acesta este un început bun, dar nu reușește să capteze pe deplin diversele sarcini ale unuia dintre nutrienții cei mai necesari corpului nostru. Și un domeniu care este adesea trecut cu vederea este legătura dintre vitamina D și imunitate.

Rolul vitaminei D în susținerea și menținerea sănătății sistemului osos este baza clasificării sale ca vitamină esențială. Cu toate acestea, noi cercetări au relevat modul în care VITAMINA D susține sănătatea imună. Acest lucru se întâmplă prin implicarea acestei vitamine liposolubile în a ajuta la reglarea mai multor procese importante legate de o reparare celulară normală și un răspuns imunitar sănătos. Aceste descoperiri, împreună cu evaluarea starii de sănătate a celor cu deficit de VITAMINA D, au condus la un interes crescut față de rolul vitaminei D în susținerea și menținerea unei sănătăți imune bune.

Vitamina care susține cele două fațete ale imunității

Semnificația rolului VITAMINEI D în funcția imunitară a fost stabilită și confirmată în urma descoperirii conform căreia aproape toate celulele sistemului imunitar conțin receptori ai VITAMINEI D.Efectele VITAMINEI D asupra celulelor imune sunt foarte complexe, dar cercetările au arătat că funcțiile sale susțin sistemul imunitar înnăscut și precum și pe cel adaptativ.

Funcția principală a sistemului imunitar înnăscut este protejarea corpului folosind bariere fizice, substanțe chimice și anumite răspunsuri imune. Include, de asemenea, celule imune (neutrofile și macrofage) care pot acționa ca protecție celulară normală, în prima linie. Deși eficientă și rapidă, abordarea sistemului imunitar înnăscut poate provoca leziuni colaterale și nu are capacitatea de a identifica expuneri repetate.

Sistemul imunitar adaptiv este mai lent, dar mai specific și mai metodic. Răspunsul sistemului nostru imunitar adaptiv include celule imune specifice care coordonează distrugerea celulelor infectate (limfocite T) și care activează și secretă anticorpi (limfocite B).Sistemul adaptiv utilizează o memorie imunologică pentru a se apăra rapid și energic împotriva expunerilor repetate. Aceasta stă la baza imunității naturale după interacțiuni imune producătoare de anticorpi.

Cum ne ajută vitamina D imunitatea

Parcurgerea tuturor rolurilor VITAMINEI D în sănătatea noastră imunitară necesită un manual întreg. Dar, dacă ne amintim următoarele patru impacturi importante pe care le are nutrientul în sprijinirea apărării imune sănătoase, vom fi pe cale să înțelegem cât de importantă este vitamina soarelui pentru menținerea sănătății.

  1. Vitamina D susține maturizarea și funcționarea celulelor imune cheie

Imunitatea înnăscută este un efort coordonat care implică mulți jucători celulari diferiți. Macrofagele și precursorii lor, monocitele precum și limfocitele T (celulele T citotoxice) joacă roluri vitale în răspunsul imun înnăscut și imunitatea mediată de celule (cele care apar fără anticorpi din memoria sistemului imunitar).

VITAMINA D este un element important din tot ansamblul care susține maturizarea normală și diferențierea monocitelor în macrofage. Odată transformate în macrofage specifice, aceste celule imune susțin o apărare imunitară celulară sănătoasă. De asemenea, participă la operațiuni de curățare - eliminând sau asimilând deșeurile celulare. În plus, macrofagele secretă o proteină imună cheie numită catelicidină. Producția normală de catelicidină a macrofagelor activate depinde în mare măsură de prezența unor niveluri adecvate de vitamina D.

  1. Vitamina D susține celulele prezentatoare de antigen

Pentru a determina acțiuni defensive, celulele imune - cum ar fi limfocitele - trebuie să fie expuse la antigeni (proteine specifice care alertează sistemul imunitar). Cele mai eficiente celule care prezintă antigen sunt cunoscute sub numele de celule dendritice.

O funcție majoră a celulelor dendritice este de a captura, prelucra și prezenta antigeni sistemului imunitar adaptiv și a iniția imunitatea mediată de celulele T. Celulele dendritice sunt esențiale pentru dezvoltarea memoriei imunologice și a toleranței. Vitamina D joacă un rol cheie în susținerea maturizării și reglării sănătoase a celulelor dendritice umane.

  1. Vitamina D joacă un rol în susținerea capacității naturale a sistemului imunitar de a produce proteinele necesare funcționării sale la un nivel optim.

Această legătură între VITAMINA D și imunitate oferă armele biologice de care sistemul imunitar are nevoie pentru a ne menține sănăși. VITAMINA D ajută la menținerea unei reglementări adecvate asupra producției de proteine specifice care susțin funcția imunitară sănătoasă.

O excelentă ilustrare a acestui fapt este văzută la plămâni, unde se știe că celulele imune și celulele epiteliale conțin un număr mare de receptori de vitamina D. Cercetătorii care studiază acești receptori de vitamina D din țesutul pulmonar au descoperit că vitamina D activată ajută la susținerea activității unui compus care menține funcția imună sănătoasă în plămâni. De asemenea, ajută la susținerea producției unei proteine care ajută celulele să-și îndeplinească abilitățile naturale și normale.

  1. Vitamina D dă o mână de ajutor celulelor T

Capacitatea VITAMINEI D de a sprijini dezvoltarea normală și sănătoasă și diferențierea celulelor imune se extinde și la imunitatea adaptativă. Tipurile de celule T sunt ajutate de VITAMINA D.

Celulele T încep ca celule inactive sau naive. Pentru a fi de ajutor în apărarea corpului, trebuie mai întâi să se transforme fie în celule ucigașe, fie în celule ajutătoare pentru a participa activ la răspunsul imunitar. Procesul natural de mobilizare și activare pentru a te menține sănătos este susținut de VITAMINA D. Vitamină esențială ajută, de asemenea, la menținerea migrării corespunzătoare a celulelor T către și departe de țesuturi specifice, cum ar fi pielea, tractul digestiv și ganglionii limfatici.

Cum să folosești ceea ce știi despre vitamina D și imunitate

Deși poate părea foarte științifică, aceasta este o prezentare de bază a rolului VITAMINEI D în funcția imunitară. Modul în care VITAMINA D ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar este foarte complex și este o chestiune de echilibru. Dacă vrem ca sistemul nostru imunitar să fie prea încordat sau prea leneș, menținerea unui nivel sănătos de VITAMINĂ D este importantă pentru a ajuta la menținerea echilibrului general și a funcționării normale a sistemului imunitar.

Dacă nu suntem siguri cu privire la nivelul nostru actual de VITAMINA D, este important să o verificăm printr-un test de laborator. Nivelurile sanguine de 50 ng / ml-60 ng / ml sunt considerate optime de mulți experți.

Așadar, pentru a ne ajuta imunitatea, trebuie să ne  păstrăm corpul cu un nivel de VITAMINA D corespunzător. Putem face acest lucru printr-o expunere inteligentă la soare. De asemenea, ne putem adapta dieta pentru a include mai multe alimente care conțin VITAMINA D.

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile din conținutul acestui articol nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt oferite ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a studiilorlor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă luați propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

Articol tradus, compilat și adaptat de Viorel Ciurea

Referințe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879394/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3738984/

http://www.jimmunol.org/content/181/10/7090.full.pdf

https://www.nature.com/articles/nrneurol.2016.49

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586578/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3194221/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200473/

Produs recomandat

De asemenea, puteți apela la suplimente dacă nu ieșiți la soare sau dacă alimentele pe care le consumați, cauzează lacune în dieta ta care fac ca nivelurile optime să fie greu de atins.

Un supliment de VITAMINA D, de o calitate fără cusur, care garantează prin toate procedura și testele de calitate, că ceea ce este pe etichetă, se regăsește în interiorul flaconului, este acest supliment creat de USANA.

Pentru detalii și pentru a achiziționa acest produs direct de la USANA, accesați acest link:Cumpără acum ​VITAMINA D

Pentru informații 

Tel/WhatsApp:: 0722243496

e-mail:revolutieinsanatateata@gmail.com

Citiți și:ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Ce se întâmplă cu imunitatea noastră pe măsură ce îmbătrânim?;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Stresul și impactul negativ pe care acesta îl are asupra imunității;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: O viață trăită conectat cu prezentul reprezintă o viață sănătoasă!;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: De ce este important să cunoașteți istoria de sănătate a familiei voastre;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Tablete, capsule, injecții – Care este cea mai bună formă de supliment?;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Dieta și sănătatea creierului;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Cum se face curățenie în celulele noastre;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, 7 surse ascunse de microbi/bacterii în jurul nostru;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Învață ce tip de corp ai, ce să mănânci și exerciții sunt recomandate;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, un ghid pentru alimentele ce vin în sprijinul sistemului imunitar;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre secretele sistemului imunitar. Eroii neștiuți care ne păzesc sănătatea;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre sistemul imunitar, gardianul sănătății tale!;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre înțelegerea importanței pentru sănătate a probioticelor;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre cum putem înlocui 6 alimente greu de digerat;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Haideți să învățăm despre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, despre cum să avem un păr sănătos;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, 19 obiceiuri sănătoase pe care să le integrăm în familia noastră;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, 38 de lucruri fascinante despre creierul tău

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.