Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, despre cum să avem un păr sănătos

Ziarul de Vrancea
28 nov 2019 2868 vizualizări

Cum vă purtați părul spune multe despre personalitatea voastră. Dacă doriți ca stilul dvs. să fie remarcat, sănătatea părului este un loc unde puteți începe. Acest lucru se datorează faptului că părul sănătos arată bine tot timpul.

Nu este nevoie să faceți un drum la salonul de înfrumusețare pentru sfaturi referitoare la sănătatea părului. Puteți obține rezultatul dorit dacă începeți să înțelegeți anatomia părului. Citiți cu atenție acest articol și aflați totul despre un păr sănătos, din ce este făcut părul și cum să aveți grijă de el.

Părul tău începe sub piele!

Părul este una dintre caracteristicile definitorii ale tuturor mamiferelor - da, chiar și balenele au păr.

Acesta crește pe tot corpul cu puține excepții. Talpile picioarelor, palmele mâinilor și buzele sunt singurele locuri ale corpului tău fără păr.

Părul de pe cap, brațe și picioare face parte din integument (sistemul corpului care include pielea, unghiile și părul). Părul tău începe să crească în cel mai profund strat de piele, derma.

Porțiunea de păr care se găsește în dermă se numește foliculul pilos.

Părul crește din folicul. Aceste tuneluri goale create din țesuturi dermice, sunt alimentate cu sânge și nutrienți prin intermediul vaselor de sânge. La baza foliculului se află bulbul - porțiunea vie a părului. Celulele bulbului cresc și se împart, formând în cele din urmă axul părului.

Când celulele de la baza foliculului pilos mor, lasă în urmă o proteină dură, numită keratină. Acest proces se numește keratinizare. Pe măsură ce celulele noi se dezvoltă în bulb, această proteină este împinsă prin folicul. Celulele keratinizate se acumulează în straturi și ies prin piele. Acesta este începutul tulpinei părului.

Oamenii se referă adesea la păr ca fiind materie moartă. Acest lucru este valabil pentru partea vizibilă a părului dincolo de suprafața exterioară a pielii. Părul de pe capul vostru este de fapt proteina din celulele moarte care își au originea în foliculii de păr. Acesta este motivul pentru care nu este dureros să-ți tai părul.

Sunt trei straturi de keratină care alcătuiesc axa părului. Stratul cel mai interior se numește medula. Cortexul este stratul mijlociu al arborelui. Este și cel mai gros strat. În afara cortexului se află cuticula. Solzi subțiri de keratină se suprapun pentru a forma acest strat din exterior.

Pe măsură ce firele de păr ies din folicul în drumul lor prin epidermă trec peste glandele pielii. Aceste glande se numesc glande sebacee și secretă sebum. Acest ulei înmoaie fiecare fir de păr.

În perioada pubertății, glandele sebacee hiperactive pot face ca părul să fie foarte gras. Glandele încetinesc producția de ulei odată cu vârsta, iar părul devine din ce în ce mai uscat.

Ciclul de viață al unui  păr sănătos 

Foliculele cresc părul într-un ritm destul de remarcabil. Părul tău poate crește până la șase inci (15 centimetri) în fiecare an. Singurul material din corpul tău care crește mai repede decât părul este măduva osoasă.

Părul crește în cicluri. Deci, fiecare folicul de păr nu este activ în același timp. Ciclul de viață al părului are trei etape: o fază de creștere, faza de tranziție și o fază de repaus. Se numesc anagen, catagen și respectiv telogen.

Majoritatea firelor de păr de pe cap sunt în faza de creștere, anagen. În timpul anagenului, celulele din bulbul de păr se împart rapid. Acestea împing părul mai în vârstă în sus și în afara foliculului.

Părul în faza din anagen crește aproximativ un centimetru la fiecare 28 de zile. Se poate rămâne în această etapă de creștere activă până la șase ani. Lungimea fazei de creștere variază de la persoană la persoană. Persoanele cu păr natural mai scurt au o fază de anagen mai scurtă. Părul lung semnalează o perioadă mai mare de creștere.

Următoarea este faza de tranziție. Catagenul este partea ciclului de viață atunci când creșterea se oprește. Aceasta este cea mai scurtă fază - care durează două-trei săptămâni.

 Bulbul de la baza foliculului de păr se întărește și se atașează de rădăcina axului părului. Se formează un țesut dur, alb. Puteți vedea acest bulb pe un fir de păr care a căzut recent.

Firele de păr pe care le regăsim pe perie, pieptene sau pernă, se află în stadiul final al ciclului de viață - telogen. În timpul telogenului, foliculul care a crescut activ se relaxează.

Telogenul durează aproximativ 100 de zile. Este normal să pierzi între 25 și 100 de fire de păr pe parcursul zilei, în faza de telogen. Vei observa că Îți cad când îți treci degetele prin păr. Masajul scalpului în timp ce folosim șamponul, poate slăbi și părul în faza telogen.

Aveți grijă cu părul dv. indiferent de ciclul de viață în care se află. Coafurile cu o lungime mai uniformă sunt pe cale să treacă de la catagen la telogen. Fii întotdeauna blând când îți perii și îți coafezi părul. Nu doriți să scăpați de firele de păr care sunt în creștere.

Textura și culoarea stilul pe care genetica vi-l imprimă!

Mulți oameni folosesc produse și to felul de aparate pentru păr pentru a-și face părul să arate așa cum își doresc. Dar te-ai născut cu un stil propriu natural al părului. Acest stil este determinat de forma foliculilor de păr și de pigmentul din păr.

Forma foliculului tău de păr modelează părul și cum crește. Creează un aspect și o textură unică. Dacă ar fi să te uiți la o secțiune transversală a părului sub un microscop, ai vedea forma foliculilor tăi de păr.

Un folicul în formă rotundă crește părul drept. Unii foliculi eliptici sau în formă ovală cresc și părul drept. Părul ondulat provine de la foliculi eliptici cu diametrul mare. Foliculii de păr asemănători unei panglici creează păr cret.

Dar ce determină forma foliculilor de păr? Etnia ta are multe de-a face cu ea.

Oamenii de origine africană au foliculi în formă de panglică care fac părul cret. Cei cu moștenire asiatică au foliculi mult mai rotunzi, care fac ca părul să crească drept. Persoanele caucaziene au de obicei foliculi ușor eliptici care pot crește părul drept sau ondulat.

În ceea ce privește culoarea părului, melanina pigmentară este responsabilă. Melanina se acumulează în stratul de cortex al tulpinei părului. Acesta este același pigment găsit în celulele pielii (numite melanocite) care determină culoarea pielii tale.

O mulțime de melanină din cortex face părul întunecat. Cu cât ai mai puțin melanină, cu atât părul îți va fi mai luminos. Părul gri apar pe măsură ce îmbătrânești când melanina nu se mai formează deloc în cortex.

Nu există o singură modalitate de a descrie toate culorile și texturile părului. Părul crește pe un spectru larg, cu enorm de multe variații de la drept și ondulat, întunecat și luminos. Puteți vedea aceste variante atunci când vă uitați la părul părinților sau al fraților. Nu există două capete de păr identice. Deci, mândriți-vă de aspectul și stilul unic al părului.

Părul tău, pielea ta, unghiile tale

Nu este de mirare că părul, pielea și unghiile tale fac parte din același sistem corporal (sistem integumentar). Deoarece sunt confecționate din același material - keratină - au o mulțime de asemănări. Verifică-le:

Keratina din păr este la fel ca cea din unghiile de la măini și unghiile de la picioare. Această proteină este ceea ce face părul și unghiile atât de dure și puternice.

Părul crește din piele. La fel și unghiile. Faldurile adânci din epidermă la capetele degetelor de la mâini și de la picioare împing straturile de celule/piele keratinizate, la suprafață. Acestea sunt unghiile noastre.

Celulele pielii numite keratinocite produc și keratină, ceea ce ajută pielea să funcționeze ca o barieră protectoare.

La fel cum nu este dureros să-ți tai părul, tăierea unghiilor este nedureroasă. Nu există terminații nervoase în păr sau unghii.

Culoarea părului și culoarea pielii dvs. sunt determinate de același pigment, numit melanină.

Cum putem avea un păr sănătos?!

Un stil de viață sănătos este cel mai bun mod de a-ți ajuta părul să arate cât mai bine. De la îngrijire, la dieta dvs., există o mulțime de modalități de a vă face părul fericit. Începe cu obiceiuri care includ o igienă care îți mențin părul curat.

  1. Spălați-vă părul des!


Șampon și balsam aplicate părului în mod regulat - odată la două zile este o cadență sănătoasă. Spălarea părului cu șampon elimină acumularea de uleiuri și murdărie. Balsamurile vă ajută să adăugați o moliciune și o strălucire naturală părului.

  1. Pieptănați-vă ușor părul!


După spălare, o periere blândă a părului. Acest lucru va scăpa de nodurile sau încâlcelile din firul de păr. Începeți să vă descurcați părul de jos în sus.

  1. Tundeți-l în mod regulat!

O tunsoare obișnuită de la un coafor profesionist păstrează capetele părului frumose și moi. Când capetele părului dvs. sunt deteriorate, acestea pot începe să se frăgească. Acest lucru poate provoca ruperea în continuare a tulpinei părului.

Mănâncă pentru un păr sănătos!Când vine vorba de dietă, există alimente pe care le puteți mânca, care vă vor ajuta părul să pară și să se simtă frumos. Concentrați-vă să obțineți zilnic acești nutrienți esențiali:

-Fier: Aveți nevoie de fier în dieta dvs. pentru a menține fluxul de sânge către foliculii de păr. Fierul poate fi găsit în carnea roșie slabă, spanac și anumite cereale.

-Vitamina C: Acest puternic antioxidant susține producerea de colagen. Colagenul este important în pielea ta și poate ajuta și la întărirea părului tău. Căutați vitamina C în ardei, citrice și fructe de pădure.

-Vitamina A: Dacă doriți părul mai lung cu strălucire naturală, valorizați vitamina A în dieta dvs. Cartofii dulci, morcovii și spanacul sunt plini de vitamina A. Acest carotenoid ajută la producerea de sebum, balsamul natural pentru păr. Vitamina A s-a dovedit de asemenea că sprijină o creștere a părului mai groasă și mai completă.

-Acizii grași Omega-3: Aceste grăsimi sănătoase ajută la păstrarea unui păr strălucitor și voluminos. Căutați omega-3 în pești grași, nuci, semințe și avocado.

-Biotina: Această vitamină B susține producția naturală de cheratină a organismului. O deficiența severă de biotină a fost legată de căderea părului (împreună cu alte vitamine B, inclusiv riboflavina, folatul și vitamina B12). Cu toate acestea, în ciuda popularității biotinei în suplimente pentru creșterea părului, nu există nicio cercetare clinică care să arate beneficii pentru doze extrem de mari la persoanele sănătoase. Carnea de vită, ouăle și somonul sunt surse de biotină.
Ai  grijă de părul tău ai grijă de sănătatea ta!


*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

Articol tradus și adaptat de Viorel Ciurea

Referințe


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470321/

https://www.aad.org/public/kids/hair/how-hair-grows

https://en.wikipedia.org/wiki/Hair_follicle

https://www.sciencedaily.com/terms/hair.htm

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-hair#1

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/science-hair#2

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-foods-healthy-hair

https://www.healthline.com/nutrition/foods-for-hair-growth

PRODUS

HEALTHPAK

Obțineți cea mai bună nutriție pentru stilul dvs. de viață super ocupat cu USANA® HealthPak ™!

 Fabricat cu substanțe nutritive biodisponibile de cea mai înaltă calitate, HealthPak-ul oferă asistență totală pentru sănătate de care are nevoie organismul dvs. pentru a vă ajuta să mențineți pasul cu stilul de viață ocupat pe care îl aveți.

Stilul de viață modern, ocupat, are nevoie de o nutriție mai bună!

Unul dintre cele mai importante aspecte ale obținerii unei sănătăți vibrante este menținerea unor niveluri constante și optime de nutrienți în corpul tău. Dar când sunteți în acțiune, o dietă echilibrată și obiceiuri bune de viață sunt adesea primele care au de suferit.

Într-o lume a fast food-ului și a meselor preambalate, un supliment nutrițional avansat poate ajuta la completarea lacunelor. Și luând aceste suplimente de două ori pe zi, puteți să vă asigurați că celulele dvs. sunt hrănite toată ziua, în fiecare zi. Cu pachete de suplimente preambalate pentru dimineața și seara , HealthPak ușurează obținerea nutriției potrivite care ajută celulele dvs. trebuie să prospere.

O sănătate generală bună pornește de la o bază nutrițională excelentă. Cu HealthPak v-ați acoperit cu o gamă largă de vitamine și minerale, de la A la Z. Și fitonutrienții adăugați, Complexul InCelligence și alți nutrienți vitali fac din HealthPak piatra de temelie a oricărei rutine zilnice de suplimentare.

Magneziul, calciul și vitamina D sunt trei nutrienți deficitari în alimentația noastră. Dacă vă limitați aportul de lactate sau nu mâncați multe legume vii, este posibil să aveți un supliment ce vă oferă ceea ce lipsește din mâncare. HealthPak include un comprimat de MagneCal D în fiecare pachet pentru a oferi un plus de asistență pentru sănătatea dvs. celulară, oasele puternice, funcția musculară și metabolismul energetic. *

Cu HealthPak, obții și mai mult.

Booster CellSentials (parte a HealthPak) este un supliment unic, formulat în întregime cu USANA InCelligence Technology. Aceasta înseamnă că toate ingredientele au fost selectate cu atenție, deoarece pot influența căi distincte de semnalizare a celulelor care ajută la combaterea efectelor de îmbătrânire celulară generate de stresul oxidativ al vieții moderne.

Acesta include patru ingrediente care activează celulele:

  1. Extract de fructe de măsline Olivol®


Obțineți beneficiile dietei mediteraneene cu ingredientul unic Olivol creat de USANA. Extractul conține compuși fenolici (un tip de antioxidanți) din fructe de măsline și produse secundare din producția de ulei de măsline care nu se găsesc nicăieri în altă parte în natură.

2. Acidul alfa-lipoic


Acidul alfa lipoic este un acid gras cu lanț mediu produs în mod natural în organism prin descompunerea acidului linoleic. Este considerat unul dintre cei mai eficienți antioxidanți. Nu numai că este un precursor al glutationului, ci ajută la regenerarea altor antioxidanți. În plus, este solubil în apă și în grăsimi, ceea ce înseamnă că funcționează în toate celulele și țesuturile din corp.

 


3. Quercetina


Quercetina a fost legată de multe beneficii pentru sănătate. De asemenea, interacționează cu alți nutrienți pentru a maximiza activitatea. CellSentials Booster și InCelligence Complex sunt ambele realizate cu quercetină dihidrat, care are cea mai bună biodisponibilitate. Când le luați împreună, veți primi un total de 180 mg de quercetină pe zi. 
4. Pterocarpus marsupium

(Care conține pterostilben)

Pterostilbena este un ingredient premium care este similar chimic cu resveratrolul, dar cu activitate semnificativ mai mare în organism. Fiecare comprimat Booster CellSentials din HealthPak conține 5 mg de pterostilben din lemnul Kino, un copac mare care crește frecvent în India și Sri Lanka.

Pterostilbena aparține unui grup de fitonutrienți cunoscuți sub numele de stilbenoizi. Plantele confecționează stilbenoizi ca răspuns la eforturi pentru a se proteja. Extractul natural conține mai mulți compuși polifenolici (un tip de antioxidanți). Și, din cauza activității sale concentrate, pterostilbena este un modulator superior al căilor de semnalizare a celulelor vizate de CellSentials Booster.

După cum vedeți, în HealthPack avem multe microelemente extraordinar de importante pentru sănătatea noastră, iar spectrul de acțiune al acestui produs este de la nivelul sănătății creierului și a sistemului nervos, până la sănătatea sistemului cardiovascular, sănătate metabolică, sănătatea pielii, etc.

PREȚ RETAIL PENTRU HEALTHPAK - 435 LEI

PREȚ PE CARE ÎL OBȚINEȚI CUMPĂRÂND DE PE LINK-UL URMĂTOR - 395 LEI

revolutieinsanatateata.usana.com-Fă cumpărături acum

PENTRU INFORMAȚII

TEL/WHATSAPP: 0722243496

e-mail: revolutieinsanatateata@gmail.com


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.