Viața satului

Foto | Tradiţii şi obiceiuri din a doua zi de Paşti în satul Neculele, comuna Vintileasca: Surăţia

Janine VADISLAV
21 apr 2023 17117 vizualizări

În Vrancea există un obicei vechi de când lumea, păstrat cu sfinţenie până în ziua de azi. În a doua zi de Paşti, fetele de 14-15 ani se prind surate, făcând legământ de prietenie pe viaţă. Chezaş, că fetele vor respecta jurământul, este un flăcău din sat, apropiat fetelor, căruia îi este interzis să iubească sau să se căsătorească cu vreuna dintre ele.

În satul Neculele, în a doua zi de Paşti, fetele se adună la casa uneia dintre ele pentru a se prinde surate. Dis de dimineaţă, pregătesc colacul şi batista de mire pe care o vor dărui flăcăului, martor al legământului pe care-l vor face. Flăcăul ales este un model în sat de cinste, hărnicie şi de bun prieten. De astă dată, locul ales este casa băiatului, a cărui mamă s-a „prins” surată, cu alte fetişcane din sat, cu ani în urmă. 

„Ca surate ne ajutăm noi între noi şi la bine şi la greu şi la bucurie şi la necaz... Noi trebuia să fim toate un tot unitar, spune mama lui Andrei.

Fetele aduc în dar o batistă de mire, pe care băiatul o va purta atunci când va fi mire şi un colac din care fiecare va primi o parte, cât o anafură.

„Ţi-am adus această batistă cusută de noi pentru când vei deveni mire”, spune Georgiana, care-i prinde batista în piept şi îl pupă, ca o soră, pe obraz. 

Din colac, flăcăiaşul rupe câte o bucăţică pentru fiecare fată, pe care o întreabă, 

„Alina, eşti surată pân' la moarte? Da, sunt surată pân' la moarte, Georgiana, eşti surată pân' la moarte? Sunt surată pân' la moarte! Maria, eşti surată pân' la moarte? Sunt surată pân' la moarte! Gicuţa, eşti surată pân' la moarte? Da, sunt surată pân' la moarte! Teodora, esti surată pân' la moarte? Sunt surată pân' la moarte...! Andrei, eşti tu frate pân' la moarte? Da, sunt eu frate pân' la moarte”, spune şi Andrei.

Apoi, fetele se prind în hora care pecetluieşte jurământul.

Ca „surate până la moarte”  fetele nu aveau voie să se duşmănească sau să-şi fure, una alteia, iubitul.

„Este foarte important, pentru că aşa nu ne vom despărţi niciodată”, spune Georgiana.

„Aşa vom avea mereu un prieten de nădejde, pe care ne putem baza”, spune şi Teodora. 

Prin surăţie se creează şi se consolidează o legătură strânsă între fete aparţinând aceluiaşi grup de vârstă, obicei cu origini pierdute în negura timpului.( Janine VADISLAV )

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare în luna mai 2021

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.