Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Dieta și sănătatea creierului

Ziarul de Vrancea
10 mai 2020 1548 vizualizări

Mănâncă inteligent ca să ai claritate în gândire! Creierul uman este un organ incredibil. Dar este și unul flămând. Cu o greutate de aproximativ trei kilograme, creierul tău este considerat un mâncăcios. Utilizează 20 la sută din tot sângele și oxigenul produs în organism. Așadar, este important să înțelegem legătura dintre dieta ta și sănătatea creierului, astfel încât să puteți mânca pentru a vă susține funcțiile cognitive.

Creierul tău are multe sarcini și are nevoie de glucoză pentru a face toate lucrurile cum trebuie. Glucoza este un tip de carbohidrat - zaharuri care se găsesc în fructe, cereale, legume și produse lactate. Dar creierul nu poate stoca nici o glucoză în sine. Trebuie să primească continuu o sursă din partea corpului.

Deoarece corpul tău trebuie să absoarbă și să metabolizeze zaharurile înainte de a le trimite la creier, cel mai bine este să te concentrezi pe consumul de carbohidrați complecși. Îți dau energie corpului și îți mențin creierul funcționând la niveluri optime. Aceasta înseamnă să vă concentrați pe alimente integrale și naturale și să limitați alimentele procesate cu conținut ridicat de carbohidrați simpli și sărace în fibre și micronutrienți.

Dar care este cel mai bun tip de dietă care să vă ajute creierul? Iată care este regula: ceea ce vă ajută inima, vă ajută creierul. Să săpăm mai adânc pentru a examina dietele populare și pentru a descoperi cum să fii atent la ceea ce mănânci.

Dieta mediteraniană

Marea Mediterană face legătura între Europa, Asia și Africa. De când bărcile au fost introduse pentru prima dată în apă pentru pescuit, comerț și cucerire, Marea Mediterană a fost rezervorul de hrană acvatic din lumea occidentală.

Există peste 500 de specii diferite de pești în Mediterană, incluzând pește bogat în omega-3precum sardine, macrou și hering. Rutele de tranzacționare tradiționale conectează diferite culturi cu alimente regionale: năut bogat în proteine ​​din Israel, smochine egiptene, ulei de măsline din grecia, cuscus libanez și roșii italiene.

Națiunile care se învecinează cu Mediterana se concentrează pe un consum zilnic de legume proaspete, fructe, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline. Săptămânal, consumă pește, plus păsări de curte, fasole și ouă pentru proteine. Dietele de aici au un aport limitat de produse lactate și foarte puțină carne roșie.

O abundență de legume crucifere, nuci și pește proaspăt furnizează beneficiile principale ale dietei mediteraneene. Peștele gras este ambalat cu omega-3, un tip de grăsime polinesaturată pe care creierul o folosește ca nutrient pentru construirea celulelor. Omega-3 sunt, de asemenea, importante pentru funcționarea normală a creierului, păstrarea sănătății membranelor celulare și facilitarea neuroplasticității, capacitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale.

Dieta mediteraneană se concentrează pe legume, fructe, nuci și carne roșie limitată și vă sprijină creierul și sănătatea inimii. Legătura dintre cele două organe este importantă. Creierul tău necesită 20 la sută din cantitățile de sânge și oxigen, astfel încât inima ta îți va ajuta creierul în permanență.

Dieta ketogenă

Dacă îți plac dulciurile, aceasta nu este o dieta pentru tine.

Dieta ketogenă se concentrează pe alimentele care oferă grăsimi sănătoase, niveluri adecvate de proteine ​​și aproape zero carbohidrați. Ideea este să consumi majoritatea caloriilor din grăsimi și să limitezi carbohidrații, punând astfel corpul în cetoză - o stare metabolică în care grăsimea furnizează cea mai mare parte din combustibilul corpului tău.

Dovada în creștere sugerează că dietele keto pot ajuta la susținerea și protejarea creierului și a celulelor nervoase. Cetonele, produsul cetozei, pot oferi un impact neuroprotector asupra creierului, mai ales pe măsură ce îmbătrânești. Deși este dificil să începi și să menții o dietă keto, există o serie de beneficii potențiale pentru sănătate. Limitând carbohidrații și caloriile totale în dieta dvs., puteți experimenta pierderea în greutate (iar o greutate sănătoasă vă va stresa inima mai puțin) și vă protejați funcția creierului.

Creierul tău totuși are nevoie de combustibil pentru a funcționa. În loc să se bazeze doar pe carbohidrați pentru a crea glucoză, creierul folosește cetone pentru a-și satisface nevoile de energie. Ficatul și mușchii dvs. depozitează glucoza sub formă de glicogen. După două sau trei zile fără a ingera carbohidrați, aceste rezerve sunt epuizate și nivelul de insulină scade. Ficatul tău crește producția de cetone prin descompunerea grăsimilor stocate în celule.

Un eșantion de alimente pe care le puteți mânca pe o dietă keto sunt fructe de mare, legume fără amidon, brânzeturi, avocado, ouă, carne și uleiuri pe bază de plante. Cu condiția ca alimentul să fie scăzut / zero carb, corpul tău va transforma grăsimea stocată în energie, ceea ce duce la pierderea în greutate.

Avocado este o sursă excelentă de hrană pentru sănătatea creierului. Un avocado de dimensiuni medii conține nouă grame de carbohidrați. Vestea bună este că șapte dintre aceste grame sunt fibre, deci consumul net de carbohidrați este de doar două grame. Avocado este, de asemenea, ambalat cu vitamine și minerale, inclusiv potasiu.

Dieta cu conținut exterm de scăzut în grăsimi

La polul opus al dietei keto, este dieta ultra-săracă în grăsimi. După cum sugerează și numele, scopul acestei diete este de a elimina cât mai mult consumul de grăsime din aportul zilnic. În schimb, te orientezi către alimente cu cereale integrale, cărnuri slabe (pui și curcan fără piele), pește alb, legume, linte și fructe. Untul, ouăle și brânza sunt excluse, dar puteți mânca paste, orez și ovăz.

Această dietă necesită multă disciplină, deoarece corpul tău mai are nevoie de aproximativ 10 la sută grăsimi alimentare pentru a funcționa. Alimentele precum somonul și semințele de in ajută. Iar nucile sunt o opțiune excelentă - încărcate cu omega-3, antioxidanți, vitamina E și minerale pentru a vă susține creierul.

Deoarece puteți mânca fructe, căpșunile, murele și afinele oferă antioxidanți flavonoizi de care creierul dvs. are nevoie să funcționeze corect. Afinele pot stimula sănătatea creierului, menținând o comunicare sănătoasă între celulele creierului, favorizând neuroplasticitatea și susținând funcția cognitivă normală pe măsură ce îmbătrânești.

Postul intermitent 

Această dietă este mai degrabă când trebuie să mănânci decât ce. În timpul postului intermitent, evitați să mâncați pentru perioade de timp stabilite și prelungite. Este un nou trend dietetic, cu rădăcini vechi de secole. În calitate de vânători-culegători, oamenii petrec adesea perioade lungi de timp între mese. Astăzi, cei caremănâncă doar în timpul anumitor ferestre, cum ar fi posturile de 16 ore cu opt ore de hrănire sau o masă pe ciclu de 24 de ore.

În timpul postului, oamenii de știință cred că sunt create noi căi neuronale, întărind atât conexiunea, cât și căile de comunicare din creierul tău. Când nu mănânci, grăsimea stocată în corpul tău poate fi atrasă pentru ca energia să-ți alimenteze corpul. Stresul postului face ca creierul să caute substanțe nutritive în interiorul corpului. Rezultatul este că creierul tău primește energia necesară și corpul tău pierde în greutate.

Această abordare a alimentației aduce și alte beneficii la nivel celular. Postul ajută corpul să ajusteze nivelul hormonilor pentru a face grăsimile depozitate mai accesibile. Hormonii de creștere umană ajută la creșterea pierderii de grăsime și a creșterii musculare. Nivelurile de insulină scad. Celulele sunt supuse proceselor de reparație celulară, inclusiv autofagia - eliminând celulele vechi și proteinele disfuncționale din interiorul celulei.

Ar trebui să se acorde o atenție specială postului intermitent. Dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate, trebuie să consultați un medic înainte de a începe acest gen de dietă.

Dieta vegană

Veganismul este la fel de mult un stil de viață precum este o dietă. Proponenții dietei vegane se abțin de la consumul de produse animale din motive etice, de mediu și de sănătate. A spune nu pentru orice carne, lactate sau alte alimente și ingrediente pe bază de animale necesită disciplină, dar vine cu anumite avantaje ale creierului.

Legumele crucifere - bokchoy, verdeață collard, kale, verdețuri de muștar și broccoli - sunt ambalate cu folat, o vitamină hidrosolubilă din complexul B care susține formarea de globule roșii pentru a ajuta la producerea de energie. Circulația și energia sunt importante pentru hrănirea creierului cu oxigen și nutrienți. Folatul și alte vitamine B (B6 și B12) s-au dovedit că ajută la susținerea funcției cognitive normale pe măsură ce îmbătrânești.

Fasolea și leguminoasele, o bază importantă într-o dietă vegană, furnizează proteine ​​și carbohidrați complecși. Corpul tău digeră lent fasolea, contribuind la menținerea nivelului stabil al glicemiei. Deoarece creierul tău folosește atât de multă energie, fasolea este o sursă bună de carbohidrați complecși care intră încet în fluxul sanguin pentru a-ți hrăni continuu cunoașterea.

Cu toate acestea, o dietă vegană strictă poate pune un oarecare stres pe creierul tău. Ai nevoie de colină pentru a sprijini funcții cerebrale sănătoase, cum ar fi reglarea memoriei, stării de spirit și controlului muscular.

Din păcate, cele mai bune surse de colină sunt carnea de vită, ouăle, peștele și puiul, în timp ce nucile, leguminoasele și legumele conțin puțin. Deoarece este dificil să obții niveluri optime de colină dintr-o dietă vegană, poți avea în vedere suplimentarea pentru a răspunde nevoilor tale. Același lucru este valabil și pentru vitamina B12, deoarece se găsește doar în alimentele de origine animală.

Mulți pot găsi o dietă vegană strictă, foarte dificilă. Dar ar trebui să încercați să încorporați elemente ale unei diete bazate pe plante în rutina dvs. normală. Reducerea proteinelor animale vă poate aduce beneficii greutații, tensiunii arteriale și nivelului de colesterol.

Alimentația educată

După cum ați văzut, anumite părți ale dietelor populare enumerate mai sus, pot fi bune pentru creierul vostru. Deci, cum alegi?

Cea mai bună dietă pentru tine este cea cu care poți rămâne. Să fii conștient de consumul tău, te ajută să-ți apreciezi mâncarea și, sperăm, încurajează alegeri mai bune. Menținerea unei diete sănătoase nu este întotdeauna distractivă. Dar un stil de viață bazat pe alegeri educate vă poate alimenta creierul și corpul cu nutriția de care au nevoie.

Și sănătatea creierului nu se termină și începe cu furculița ta. Exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge și a memoriei prin stimularea eliberării factorilor de creștere - substanțe chimice din creierul tău care îmbunătățesc învățarea, starea de spirit și gândirea. Fii inteligent. Includeți exerciții fizice și o dietă sănătoasă pentru a duce o viață sănătoasă.

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest articol nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

Articol tradus și adaptat de Viorel Ciurea

Referințe

https://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain/sugar-and-brain

https://www.health.harvard.edu/heart-health/confused-about-carbs

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1281283/

https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/health-benefits-vegan-diet

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1123448/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326209#People-do-not-consume-enough-choline

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline-Consumer/

https://www.webmd.com/diet/features/eat-smart-healthier-brain#1

https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-benefits

https://www.healthline.com/nutrition/what-is-ketosis#section1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319196

https://ghr.nlm.nih.gov/gene/KCNA1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31405021

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319196

https://www.dietdoctor.com/low-carb/does-the-brain-need-carbs

https://www.webmd.com/women/reducing-dietary-fat#1

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324044#berries

https://www.healthline.com/nutrition/intermittent-fasting-guide#effects

https://www.tmc.edu/news/2018/11/fasting-food-for-the-brain/

https://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110

Produs:BiOmega

Mergeți într-un magazin care vinde suplimente și probabil veți vedea o mulțime de suplimente cu ulei de pește. Sunt peste tot. Și cu un motiv întemeiat: datele privind avantajele consumului de pește, ulei de pește și acizi grași omega-3 sunt uimitoare dacă vorbim de beneficii pentru sănătate.

Iată unde lucrează omega-3:

Sănătatea inimii, a ochilor, a creierului, a pielii, a oaselor și a articulațiilor beneficiază de obținerea de aporturi zilnice suficiente de EPA și DHA (acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic). Unele cercetări au arătat chiar că acești acizi grași chiar sunt importanți și pentru o stare de spirit echilibrată.

BiOmega: ceva extraordinar în peisaj!

Cu rapoarte care apar ocazional cu privire la calitatea suplimentelor de ulei de pește și cu o gamă largă de prețuri, este dificil să știți ce supliment omega-3 să alegeți. Iată câteva lucruri de luat în considerare:

-Puritatea. În cea mai mare parte, orice supliment de pe piață în aceste zile a fost purificat în conformitate cu standarde acceptabile pentru USP (Statele Unite Farmacopeea). Unii pot însă să nu îndeplinească standardele stabilite de mai riguros Prop 65 în California. Un studiu privind 2011 privind consumatorii a constatat că aproximativ 27% din suplimentele testate aveau niveluri de BPC care ar necesita o etichetă de avertizare în conformitate cu Prop 65. Produsul USANA se situează cu mult sub nivelurile admisibile ale PCB ale Prop 65 și îndeplinește standardele industriei globale.

-Sursa. Peștii sălbatici care cresc în apă rece rămân cea mai bună sursă de omega-3, dar dacă trebuie să suplimentezi (probabil că, majoritatea oamenilor nu obține suficient), este important să rețineți că BiOmega USANA provine de pește mic, curat (sardine , hamsii și macrou), pescuit care utilizează practici durabile și resurse regenerabile.

-Amestec. Deși nu pare să existe un consens cu privire la raportul perfect, ar trebui să alegeți un produs care are atât EPA, cât și DHA. Practic toate studiile care au arătat avantaje pentru sănătate au folosit suplimente care le conțin pe ambele. Da, BiOmegale pe are ambele.

-Potența. Comparați etichetele. Institutele Naționale de Sănătate recomandă adulților sănătoși să obțină 650 mg pe zi de DHA + EPA. S-a dovedit ca dozele mai mari sunt eficiente chiar și pentru a proteja sănătatea inimii, motiv pentru care o doză zilnică de BiOmegala USANA conține 1050 mg de EPA + DHA (1200 acizi grași omega-3 în total) într-o doză zilnică de două gelule. În comparație cu alte branduripe care le luați de la farmacie, care conțin doar 300 mg de omega-3 într-o doză zilnică, produsul USANA este de patru ori mai puternic.

BiOmega mai are un avantaj, deoarece conține și 200 UI de vitamina D, despre care știm cu toții că este un alt nutrient care are o multitudine de beneficii foarte importante pentru sănătate.

Și are și ulei de lămâie tocmai pentru a îi atenua gustul de pește si posibilul reflux.

Pentru detalii și pentru a achiziționa acest produs, vă rugăm accesați acest link:

Pentru detalii și pentru a achiziționa acest produs, vă rugăm accesați acest link:Cumpără acum BiOmega

Pentru informații 

Tel/WhatsApp:: 0722243496

e-mail:revolutieinsanatateata@gmail.com

Citiți și:ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi: Cum se face curățenie în celulele noastre;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, 7 surse ascunse de microbi/bacterii în jurul nostru;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Învață ce tip de corp ai, ce să mănânci și exerciții sunt recomandate;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, un ghid pentru alimentele ce vin în sprijinul sistemului imunitar;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre secretele sistemului imunitar. Eroii neștiuți care ne păzesc sănătatea;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre sistemul imunitar, gardianul sănătății tale!;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre înțelegerea importanței pentru sănătate a probioticelor;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre cum putem înlocui 6 alimente greu de digerat;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Haideți să învățăm despre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, despre cum să avem un păr sănătos;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, 19 obiceiuri sănătoase pe care să le integrăm în familia noastră;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, 38 de lucruri fascinante despre creierul tău


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.