Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre sistemul imunitar, gardianul sănătății tale!

Ziarul de Vrancea
1 mar 2020 1480 vizualizări

Sistemul imunitar este într-o luptă constantă pentru sănătatea voastră în fiecare zi. Aceasta este treaba lui.

Sunteți protejat de o apărare coordonată. Celulele, proteinele și semnalele chimice își unesc forțele împotriva bacteriilor, virusurilor, paraziților și altor agenți patogeni. Și sistemul tău imunitar ajută, de asemenea, la vindecarea rănilor, în regenerare și reparare celulară.

Un sistem imunitar sănătos și funcțional este o mașină extrem de complexă. Conține multe straturi, subsisteme, țesuturi, organe și procese. Dar o înțelegere de bază vă poate ajuta să vedeți exact de ce aveți nevoie pentru a vă menține o imunitatea sănătoasă.

Bariere la intrarea în corpul nostru

Imaginează-ți corpul tău ca un castel ce trebuie apărat. Primul nivel al apărării sunt barierele tale fizice și chimice. Sunt zidurile înalte, groase, care pun pe fugă mulți intrusi.

Pielea ta este cea mai evidentă barieră fizică. Și este foarte eficientă. Cel mai mare organ cu cea mai mare suprafață care vă protejează împotriva agenților patogeni. Construcția pielii, substanțele de la suprafață și alți compuși în straturi mai adânci o ajută să ofere protecție excelentă.

Pielea face o treabă bună, dar există și alte mecanisme de apărare în corp. Acesta este motivul pentru care există practic alte bariere fizice.

Tractul respirator superior are aceste mici celule ca niste peri numite cili. Acestea îndepărtează materialul potențial dăunător departe de plămâni. Bariera ta intestinală blochează absorbția substanțelor posibil dăunătoare. Și sistemul excretorul funcționează la modul fizic pentru a expulza agenții patogeni.

Mucusul estompează linia dintre fizic și chimic. Indiferent de categoria în care vreți să îl puneți, mucusul este o capcană eficientă pentru invadatori. Este produs de membranele din întregul corp. Această substanță groasă și lipicioasă este capcana perfectă a corpului pentru microbi.

Alte bariere chimice includ: lacrimile, saliva, acidul din stomac și substanțele chimice de protecție produse în interiorul celulelor și în sângele vostru.

Imunitatea la modul general .Sistemul imunitar cu care ne naștem

Sistemul imunitar înnăscut este uneori denumit sistemul imunitar nespecific. Acest subsistem al protecției imune, este încărcat în codul vostru genetic oferind o protecție mai generală, distrugând orice microbi care îți intră în corp. Aceasta este partea nespecifică.

Apărarea  celulară intră în acțiune în cazul în care un agent patogen supraviețuiește barierelor fizice și chimice - ceea ce ar putea fi considerat parte a subsistemului imunitar înnăscut. Acolo intră fagocitele (un tip specific de celule imune). Aceste globule albe acționează ca niște gărzi care îți patrulează prin corp și distrug invadatorii.

Aceste celule se găsesc în toate țesuturile corpului tău. Ele omoară agenții patogeni printr-un proces numit fagocitoză. Este complicat, dar există o modalitate simplă de a înțelege.

Fagocitele mănâncă microbii invadatori. Au fost numiți fagocite dintr-un motiv - phago provine din greacă pentru „a mânca”. Fagocitele ingerează sau înghită invadatorii. În timp ce este prins, mai multe mecanisme de anihilare sunt implementate pentru a distruge agentul patogen.

Unele fagocite au receptori care disting între celulele sănătoase și substanțele potențial dăunătoare. (De asemenea, se ocupă de eliminarea celulelor pe cale să moară și a celor care au murit deja.) Alți consumatori de agenți patogeni sunt semnalizați chimic acolo unde este nevoie de ei în corp. Fagocitele ajută chiar și la curățarea și repararea terenului de luptă după distrugerea invadatorilor.

Imunitate adaptivă

Sistemul dumneavoastră imunitar adaptativ este ca o bază de date pentru imunitate. Dupa ce ai intalnit un anumit agent patogen, ai celule imune care pot gasi cea mai bună modalitate de a-l distruge. Acesta este motivul pentru care este denumită și imunitate specifică sau dobândită.

Expunerea inițială la un patogen poate fi intenționată sau accidentală. Asta nu contează. Un răspuns normal și sănătos începe cu un antigen. Gândiți-vă la un antigen ca la codul de bare al fiecărei celule. La fel cum fiecare articol din magazinul alimentar are un cod de bare unic, fiecare tip de celulă are un cod antigen unic pentru a fi identificată.

Acești antigeni - în mare parte proteine ​​- pot identifica și agenții patogeni. Sistemul nostru imunitar a învățat să citească aceste coduri antigen. Când recunosc ceva ca fiind străin, inițiază un răspuns imun.

Fiecare antigen unic declanșează crearea unui anticorp unic. Anticorpul în formă de y se leagă înapoi de antigenul corespunzător și marchează invadatorul pentru atacul altor celule imune.

Limfocitele (un alt tip specific de celule imune) sunt principalele celule implicate în sistemul dumneavoastră imunitar adaptativ. Două tipuri de celule albe din sânge - celule T și B - sunt produse în măduva oaselor. Ele pot ataca și distruge agenți patogeni pe cont propriu sau pot ajuta alte celule albe din sânge în aceste acțiuni.

Celulele T și B reprezintă baza băncii de memorie a imunității corpului. Celulele B prezintă antigene și creează și eliberează anticorpi. Celulele T de memorie - cele care supraviețuiesc atacurilor anterioare - răspund rapid și eficient la agenții patogeni cunoscuți. Împreună, vă ajută sistemul imunitar să distrugă bacteriile, virusurile sau alți agenți patogeni cunoscuți.

Cum putem să ne ajutăm sistemul imunitar?

Mai sus, ați citit despre modul în care funcționează un sistem imunitar normal și sănătos. Însă această protecție pe care o are corpul nostru. pot fi afectată de mediul dvs., dieta, stresul, somnul, călătoriile și alți factori de viață.

O funcție imunitară sănătoasă este un efort al întregului corp, iar menținerea acesteia necesită o abordare holistică. Iată câteva lucruri care vă pot ajuta:

-Dormi cel puțin șapte ore pe noapte și evită să pierzi nopțile.

-Exerciții fizice în mod regulat pentru a promova celulele de memorie, pentru a îmbunătăți imunitatea pielii și pentru a mobiliza celulele imune.

-Minimizați stresul cât mai mult sau practicați strategii sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, meditația.

-Verificați nivelul de vitamina D din sănge. Deficitul de vitamina D este asociat cu o autoimunitate crescută, precum și cu o susceptibilitate crescută la infecție.

-Mănâncă o dietă sănătoasă, echilibrată, plină de fructe, legume și proteine ​​slabe pentru a oferi micro- și macronutrienți esențiali și fitonutrienți importanți. O dietă sănătoasă (care include cantități sănătoase de fibre) vă va oferi microbiomului ceea ce are nevoie pentru a menține o bună funcție a barierei intestinale.Folosiți doar suplimente de calitate pentru a da materia primă necesară funcționării optime a sistemului imunitar.

-Practicați o igienă bună, inclusiv spălarea frecventă a mâinilor.

Articol tradus și adaptat de Viorel Ciurea

Referinte

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166406/

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

Citiți și:ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre înțelegerea importanței pentru sănătate a probioticelor;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre cum putem înlocui 6 alimente greu de digerat;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Haideți să învățăm despre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, despre cum să avem un păr sănătos;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, 19 obiceiuri sănătoase pe care să le integrăm în familia noastră;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, 38 de lucruri fascinante despre creierul tău


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.