Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea! Astăzi, despre înțelegerea importanței pentru sănătate a probioticelor

Ziarul de Vrancea
13 dec 2019 1950 vizualizări

Probioticele sunt bacteriile benefice din sistemul nostru digestiv.

Sunteți grădinari cu toții - chiar dacă nu aveți o diplomă pentru a dovedi acest lucru. Poate că nu ați plantat niciodată o sămânță și n-ați îngrijit-o până ce a răsărit planta din ea. Dar tot un fel de grădinar sunteți. Acest lucru se datorează faptului că intestinul dvs.este ca o grădină, iar dieta dvs. acționează ca pământul în care crește planta și ca îngrășământ.

Ceea ce folosești în grădina ta, influențează microbiota (microbii care cresc acolo). Mai exact, amestecul de fibre, proteine, carbohidrați, grăsimi și micronutrienți din dieta dvs. determină dacă microbiomul dvs. va înflori sau va degenera făcând loc problemelor de sănătate.

Locuitorii microscopici ai intestinului includ ciuperci, virusuri, și tot felul de alte microorganisme.Dar bacteriile sunt cea mai interesantă flora intestinală. Deoarece durata lor de viață este scurtă, bacteriile se pot adapta rapid la schimbările de mediu. De asemenea, pot lua material genetic din flora intestinală vecină, din care pot beneficia atât de bacterii, cât și de gazda în care trăiesc aceste bacterii ….ghici…chiar tu!.

Aceste caracteristici sunt ceea ce face ca bacteriile să aibă un impact atât de mare asupra sănătății umane. De aceea este important să înțelegem cum alimentația dvs. promovează sănătatea coloniilor de bacterii pe care le avem în noi.

CUM AM AJUNS SĂ AVEM ACESTE CULTURI DE BACTERII ÎN NOI?

Nu te-ai născut cu bacteriile pe care le ai acum în intestin.Aceste colonii s-au dezvoltat în primii ani de viață, începând cu modul în care te-ai născut. Cezariana versus nastere vaginala a dictat bacteriile dominante inițiale din intestin. Apoi, ceea ce ai mâncat a definitivat profilul bacteriilor timpurii ale intestinului.

Studiile asupra laptelui de mamă au ilustrat cu adevărat rolul și importanța microbiotei intestinale. Cercetătorii, inițial nu erau siguri de ce laptele conținea astfel de carbohidrați complecși. Se cunoaște că aceste molecule nu sunt digerabile de către sugari.Bebelușii nu au enzimele necesare pentru digestie. Cu toate acestea, cercetările timpurii au relevat faptul că carbohidrații complecși sunt de fapt prezenți în laptele matern pentru a hrăni microbiota intestinală a sugarului, și nu bebelușul.

Deci, grădina ta intestinală a început să se dezvolte în această etapă timpurie a vieții. Laptele mamei a acționat ca solul bogat care hrănește bacteriile din interior. 

Rezultatul a fost simbiotic pentru bacterii și copil.Bacteriile au înflorit și în acest sens, au protejat mucoasa intestinului copilului. Acest lucru a fost foarte important pentru a crea o imunitate și o absorbția sănătoasă a nutrienților - și rămâne important pentru sănătatea nostră ca  adult. Proliferarea bacteriilor bune a însemnat că pot separa agenți patogeni și descompune carbohidrații complecși în părți digerabile.

După primii doi ani de viață, profilul microbiomului dvs.a fost aproape stabilit.

Cele mai frecvente tipuri de bacterii găsite în intestinul uman aparțin speciilor phila firmicutes și bacteroidete, actinobacterii și proteobacterii. Aceste phila (o clasificare biologică) conțin specii bacteriene despre care ați mai auzit, cum ar fi Lactobacillus, Prevotella, Bifidobacteria și H. pylori.

A existat un efort concertat pentru a analiza pe larg microbiomul uman. Mai multe cercetări trebuie făcute înainte ca un profil să fie proclamat ca fiind cel mai sănătos. Dar chiar și cu o lipsă de de studii concludente, se poate avea o concluzie educată.

Una dintre caracteristicile confirmate ale unui intestin sănătos este diversitatea microflorei. Comunitățile bacteriene diverse tind să fie mai rezistente. Acest lucru înseamnă că aceste colonii sunt mai puternice pentru a elimina potențialii patogeni care ar putea invada și încearcă să preia acest spațiu. Atunci când microbiota intestinală este umplută cu colonii de bacterii bune, cele agresive nu găsesc spațiu gol pentru a se înmulți.

Aceasta este o luptă constantă pentru spațiu și resurse. Și joci un rol important. Ca grădinari, controlați solul și îngrășământul, care determină ce crește cel mai bine. Acolo intră în joc ceea ce alegi să mănânci.

CARE ESTE IMPACTUL PE CARE ÎL ARE CEEA CE MĂNÂNCI ASUPRA MICROBIOMULUI TĂU?

Cercetările arată că diferențele de profil microbian se creează în funcție de conținutul dietei actuale - la fel ca și diferențele explicate prin hrănirea laptelui matern versus lapte praf. Aceasta înseamnă că o dietă bogată în fructe și legume (care conține mai multe fibre) va produce un profil bacterian diferit decât unul bogat în proteine ​​și grăsimi animale, sau altul plin de carbohidrați simpli și alimente procesate.

Dar ce fel de dietă ne permite să creștem cea mai diversă și robustă grădină cu floră intestinală? Și ce diete nu reușesc să ne ajute în această direcție?

DIETA OCCIDENTALĂ

Acest tip de dietă are un conținut ridicat de grăsimi saturate și zahăr și conșine multe alimente procesate. Deoarece îi lipsește o varietate de fructe și legume, dieta modernă occidentală este bineînțeles lipsită de fibre. Dacă vă amintiți mai devreme, fibra este ceea ce vă hrănește microbiota intestinală. Acesta este motivul pentru care fibrele sunt adesea numite „prebiotice”. Aceasta se datorează faptului că alimentează bacteriile benefice care în cele din urmă vă ajută să vă hrăniți.

Fără această fibră, există mai puține specii de floră în intestinul dvs.care pot prospera. Aceasta înseamnă că diversitatea microbiană este mai mică decât în ​​cazul altor diete bogate în fibre din fructe, legume și cereale integrale. Diminuarea diversității microbiene duce la scăderea rezistenței intestinale, care poate crea nenumărate probleme pentru sănătatea ta.

DIETA MEDITRANEANĂ

Pe de altă parte, dieta mediteraneană este cunoscută pentru varietatea sănătoasă de alimente care include:

-Diverse fructe și legume

-Includerea leguminoaselor și a cerealelor integrale

-Dietă bazată pe grăsimi sănătoase - cum ar fi uleiul de măsline

-Aportul minim de proteine ​​pe bază de animale

-Acest amestec creează o dietă bogată în fibre sau material prebiotic - prin care proliferează literalmente microbiota intestinală. Și, așa cum ați putut ghici, dieta mediteraneană promovează diversitatea microbiană. Un studiu al modificărilor microbiene induse de dietă a observat că nu au existat specii în scădere la cei care au consumat o dietă mediteraneană. Pe de altă parte, cercetătorii au observat o creștere sănătoasă la cel puțin trei specii.

Nu ești convins? Un studiu s-a concentrat pe un grup de participanți italieni care au mâncat o dietă mediteraneană. Pe parcursul a trei săptămâni, participanții au furnizat trei probe care au fost colectate și analizate pentru conținutul microbian intestinal. Cercetatorii au descoperit ca cei care au consumat strict numai această dietă, aveau flora mai diversificata in intestinul lor. Mai exact, cei care aveau o dietă majoritar pe bază de plante, au constatat o creștere a colniei de bacterii Prevotella.

DIETA VEGETARIANĂ

 Dietele vegetariene provoacă, de asemenea, o creștere în diversitatea microbiotei, datorită  acelei fibre ce vine din legume.

O altă schimbare notabilă este scăderea speciilor de Bacteroizi - tendința opusă observată în dietele occidentale. Principala diferență este consumul de proteine ​​pe bază de animale. Bacteroizii nu sunt în mod inerent rău și pot avea o relație benefică cu intestinul.Dar, în cazul în care ar scăpa de acel mediu prin căptușeala intestinului, pot cauza probleme de sănătate.

TU EȘTI EXACT CEEA CE MĂNÂNCI

Sunt încă multe cercetări de făcut asupra microbiomului intestinal. Dar unele lucruri sunt foarte clare.

În primul rând, sănătatea microbiotei intestinale este inerent legată de starea ta generală. Unul dintre motivele principale?Flora intestinală ajută la digerarea alimentelor și îți hrănește corpul. De asemenea, bacteriile joacă un rol în semnalizarea creierului cu diverse mesaje, cum ar fi atunci când ne este foame sau în mod adecvat, când suntem sătui. Și flora joacă, de asemenea, un rol în menținerea imunității sănătoase.

În al doilea rând, s-a stabilit că ar trebui să depuneți eforturi pentru menținerea diversitații microbiotei în intestin. Și înainte să vă faceți griji, nu este necesar să vă revizuiți complet dieta pentru a atinge acest obiectiv. În schimb, începe prin a te gândi la modalități prin care poți încorpora mai multe fibre în alimentația ta.

Din fericire, aveți o mulțime de opțiuni pentru a face acest lucru. Încercați câteva dintre aceste opțiuni:

  1. Faceți mici modificări, ușor de aplicat.Vă plac pastele? Mănâncați paste din grâu integral. Alimentați-vă cu cereale integrale pentru care corpul depune un efort mai mult pentru a le digera și asta înseamnă că veți oferi microbiotei dvs. mai multă fibră pentru a mesteca.
  2. Luați în considerare înlocuirea unei gustări procesate, cu fructe sau legume. Și poți să te distrezi! Merele sau morcovii pot fi mai interesante atunci când sunt combinate cu unt de  arahide. O salată are un gust mai interesant dacă este combinată cu căpșuni proaspete.
  3. Evitați curățatul cojii atunci când puteți. Coaja de legume și fructe (sau cojile) poate avea o mulțime de fibre și nutrienți sănătoși. Când le curățați de coajă, vă lipsiți de o hrană sănătoasă pentru microbiota ta.
  4.  Încercați o pâine cu cereale integrale, paste cu cereale integrale sau alimente de genul (quinoa, chia sau orez brun sau negru). Acesta vă poate condimenta rutina de gătit și vă poate ajuta intestinul să fie mai bine și să vă sprijine cum trebuie în drumul prin viață.
  5. Suplimentați utilizând un probiotic de calitate:
———LINK CATRE USANA PROBIOTIC———


În cele din urmă, luați în considerare relaxarea ideologii antibacteriene. Vrei să ții agenții patogeni departe de tine? Și este foarte ușor să exagerăm atunci când vine vorba de curățenie. Răceala obișnuită de exemplu, este cauzată de un virus, deci nu veți beneficia de antibiotice.

Starea (și diversitatea) microbiotei intestinale este destul de stabilă la vârsta adultă, dar nu este cazul când luați antibiotice. Ele pot omorâ bacteriile rele precum și cele bune. Este ca și cum ai epuiza o grădină de tot materialul său organic, bogăția și nutrienții simultan. Și acel sol microbial minunat, fertil, va trebui reconstruit. Un studiu a descoperit că poate dura până la patru săptămâni pentru ca microbiota intestinală să revină la diversitatea sa normală.

Acum, când știți când vine vorba de microbiota dvs., puteți avea încredere în a deveni un maestru grădinar al sănătății voastre. Acum aveți mai multe cunoștințe și instrumente pentru a face schimbări și pentru a crește o microbiotă intestinală sănătoasă care vă poate aduce energie și sănătate.

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

ARTICOL TRADUS ȘI ADAPTAT DE VIOREL CIUREA

REFERINȚE

https://www.nytimes.com/2013/05/19/magazine/say-hello-to-the-100-trillion-bacteria-that-make-up-your-microbiome.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427212/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2937523/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6351938/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128039687000241

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5385025/

https://gut.bmj.com/content/65/11/1812.full

https://www.bmj.com/content/361/bmj.k2179

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2586385/

PROBIOTICUL DE LA USANA

Intestinul tău reprezintă nucleul sănătății tale. Tot ceea ce ingerati trebuie sa treaca prin sistemul digestiv pentru a fi triat in micro și macronutrientii de care celulele dvs. au nevoie pentru a functiona corect. Dezechilibrele intestinale pot perturba acest proces, pornind un ciclu vicios care ar putea aduce o perturbare a sănătății și vieții voastre. USANA Probiotic poate ajuta la menținerea unei armonii sănătoase, aducând echilibru în sistemul vostru digestiv.

Prin furnizarea unei aport de bacterii prietenoase intestinului, USANA Probiotic ajută la crearea unui mediu ideal pentru a ajuta digestia să funcționeze fără probleme. Dacă luați un pachțel în fiecare zi aveți beneficii importante pentru sănătatea și bunăstarea voastră zilnică:

-Promovează o digestie bună și o absorbție îmbunătățită a nutrienților

-Menține confortul și regularitatea tranzitului intestinal

-Susține o imunitate sănătoasă

-Nu toate sursele probiotice sunt egale. Asigurați-vă că veți obține o doză reală și fiabilă de bacterii benefice de fiecare dată cu USANA Probiotic. Fiecare pachețel  conține niveluri garantate a două dintre cele mai bine studiate tulpini probiotice. Astfel, puteți avea încredere că veți obține ceea ce aveți nevoie.

USANA Probiotic este o pudră fără zahăr, fără gluten și fără lactate. Și este ușor de utilizat. Formula are un gust ușor dulce și se amestecă cu orice mâncare sau băutură rece. Sau poți să-l iei direct din pachet.

Când vine vorba de un supliment de calitate pentru sănătatea digestivă și imunitară, vă sfătuim să folosiți cu încredere USANA® Probiotic.

PREȚ RETAIL PENTRU USANA PROBIOTIC - 145 LEI

PREȚ PE CARE ÎL OBȚINEȚI CUMPĂRÂND DE PE LINK-UL URMĂTOR - 130 LEI

revolutieinsanatateata.usana.com-Fă cumpărături acum

PENTRU INFORMAȚII

TEL/WHATSAPP: 0722243496

e-mail: revolutieinsanatateata@gmail.com

Citiți și:ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Haideți să învățăm despre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, despre cum să avem un păr sănătos;

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Astăzi, 19 obiceiuri sănătoase pe care să le integrăm în familia noastră

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.