Brand voice

ZdV te ajută să-ți prețuiești și să-ți menții sănătatea. Haideți să învățăm despre acizii grași esențiali Omega-3 și Omega-6

Ziarul de Vrancea
5 dec 2019 2543 vizualizări

Omega 3. Omega-6. Poate că ați mai auzit vorbindu-se despre ei, dar pentru mulți dintre voi probabil că au o aură de mister. Ce sunt oare?…scoduri folosite în armată, argou de socializare sau cu totul și cu totul altceva? Numele lor criptice nu ne dau nici un indiciu. Fiți fără grijă totuși! Sunteți în locul potrivit pentru a afla mai multe despre acizii grași esențiali omega-3 și omega-6.

Care sunt acizii grași esențiali?

Lumea grăsimilor alimentare poate fi un pic confuză. Dietele falsificate și informațiile contradictorii pot îngreuna înțelegerea grăsimilor. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere că „grăsimea” este un termen foarte vag și care definește o mare varietate de compuși care pot funcționa pentru și împotriva sănătății tale.

Există grăsimi cis nesaturate sănătoase care oferă o sursă bună de energie. Și vă ajută să vă mențineți colesterolul sub control (atâta timp cât este deja în intervalul normal) și să mențineți o glicemie normală și sănătoasă.

Apoi sunt grăsimile saturate trans și grăsimile care provin de la animale. Acestea pot crea probleme metabolismului, fluxului sanguin și funcției hormonale. Feriți-vă de grăsimile trans și limitați aportul de grăsimi saturate.

Dar, să trecem la acizii grași esențiali fără de care nu puteți trăi.

Este posibil să fi aflat că grăsimile polinesaturate sunt benefice pentru organismul uman. Acest lucru este adevărat. Există însă grăsimi polinesaturate specifice numite acizi grași esențiali (EFA).

EFA sunt o familie de compuși grași care joacă roluri importante în corpul tău. Acestea sunt numite esențiale, deoarece spre deosebire de alte grăsimi, corpul tău nu le poate sintetiza. În schimb, le primiți din alimentele pe care le mâncați - cum ar fi nuci, semințe și pește (mai multe despre acest lucru mai târziu). Există două clase de acizi grași esențiali: omega-3 și omega-6.

Să le luăm pe rând, începând cu omega-3.

SĂ ÎNVĂȚĂM DESPRE ACIZII GRAȘI

Acizii grași Omega-3 sunt necesari pentru dezvoltarea și funcționarea normală a corpului nostru având un impact profund la nivelul creierului. Mai exact, există omega-3 care îți mențin corpul la un nivel optim de funcționare. Acestea sunt acidul eicosapentaenoic, acidul docosahexaenoic și acidul alfa-linolenic. Acidul alfa-linolenic este singurul acid gras esențial dintre cele trei, dar fiecare joacă roluri importante în organism. (Acizii eicosapentaenoici și docosahexaenoici sunt considerați condiționali esențiali.)

ACID EICOSAPENTAENOIC (EPA)

EPA este foarte important de-a lungul vieții. Acest lucru se datorează faptului că este o componentă majoră a membranelor celulare având și rol protector.

În primul rând, inhibă formarea colesterolului în membrană, ceea ce optimizează permeabilitatea membranei pentru a proteja celula.

În al doilea rând, EPA ajută la protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Peroxidarea lipidelor este un proces oxidativ care denigrează grăsimile. De asemenea, creează radicali liberi nocivi. Acest acid gras important menține sănătatea celulelor prin faptul că membrana nu este supusă acestui proces nociv.

Un studiu recent a arătat că celulele tratate cu EPA au fost stabilizate în prezența acidului gras, chiar și atunci când alți factori au fost considerați în acest test. De exemplu, stabilitatea menținută în condiții de creștere a temperaturilor, o condiție care imita procesele corporale. În plus, în prezența nivelului crescut al colesterolului - și, prin urmare, a permeabilității crescute - a fost valabil acelați lucru.

Celulele tratate cu EPA au rezistat la multe condiții dure. Astfel, cercetătorii au concluzionat că impactul EPA asupra structurii membranei celulare și a fluidității, indică un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare și endoteliale (celule care aliniază vasele de sânge).

EPA are și alte legături cu sprijinirea sănătății cardiovasculare. Un produs secundar al EPA este un subgrup eicosanoid numit prostaglandine, care sunt cunoscute pentru efectul lor pozitiv asupra vasodilatației. Știu, sunt o mulțime de termeni științifici aici, însă practic, înseamnă că una dintre componentele EPA ajută la sprijinirea dilatării sănătoase (lărgirea și îngustarea) vaselor de sânge.

ACID DOCOSAHEXAENOIC (DHA)

DHA este probabil cel mai concentrat tip de acid gras esențial omega-3 găsit în corpul tău. Un studiu notează că DHA reprezintă 97% din omega-3 care se găsește în creier și 93 % respectiv în retina ochiului.

DHA a fost studiat pe scară largă, iar beneficiile sale sunt de anvergură. În urmă cu decenii, cercetătorii au studiat un grup de indivizi dintr-o populație inuită din Groenlanda și au comparat dietele și problemele de sănătate cu persoanele din Danemarca. Dieta inuită depindea în mare măsură de pește bogat în acizi grași omega-3.

Studiul a arătat dovezi în grupul inuit la nivelul unei bune sănătăți cardiovasculare și articulare care nu au fost găsite în grupul din Danemarca. Multe dintre aceste rezultate au fost atribuite mecanismelor de funcționare a DHA care vin în sprijinul răspunsurile imunitare normale și sănătoase din organism.

ACID ALFA-LINOLENIC (ALA)

Este surprinzător că acidul alfa-linolenic. Acest lucru se datorează faptului că nu face prea multe în corp în forma sa nativă. Dar, odată ingerat, acest acid se poate transforma în EPA și DHA, formele mai active ale acizilor grași omega-3. Acest proces de conversie nu este extrem de eficient, de aceea este important să consumăm suficient ALA. Mâncarea alimentelor bogate în acid alfa-linolenic, cum ar fi nucile, va genera un mic impuls la nivelul cantității celorlalți acizi grași esențiali.

Deoarece conversia de la ALA la alte omega-3 este destul de redusă, cercetătorii și-au concentrat în schimb eforturile de investigare asupra impactului EPA și DHA în organism. Dar unii sugerează că impactul ALA ar fi putut fi subestimat în studii în favoarea studierii mai atent la EPA și DHA. Cu toate acestea, din cauza relației sale strânse cu EPA și DHA, ALA este încă văzută pe scară largă ca o grăsime benefică care ar trebui inclusă în dieta noastră.

ACIZII GRAȘI OMEGA-6 AU OARE BENEFICII DUBLE?

Nu chiar. Doar pentru că numărul trece de la trei la șase, nu înseamnă că acizii grași omega-6 sunt mai buni. De fapt, acestea au proprietăți similare cu cele ale acizilor grași omega-3. Sunt doar în diferite forme. Două dintre cele mai frecvente omega-6 sunt acidul linoleic și derivatul său, acidul arahidonic (ARA).

ACID LINOLEIC

Dacă sunteți în căutarea principalelor grăsimi polinesaturate găsite în uleiul vegetal, semințe și nuci, căutați acidul gras esențial numit acid linoleic.

La fel ca EPA și DHA, acidul linoleic joacă un rol important în menținerea unei inimi sănătoase. Cercetătorii au bazat această concluzie pe studii care au schimbat grăsimile saturate pentru o alternativă bogată în acid linoleic. Rezultatul a fost că subiecții au văzut niveluri de colesterol normale, sănătoase.

Deoarece uleiurile vegetale sunt utilizate frecvent, este ușor să adăugați acest acid gras esențial în dieta ta. Cu toate acestea, ar trebui să aruncați o privire atentă la aportul dvs. înainte de a face mai multe substituții pentru a stimula acidul linoleic. Consumul de prea multe omega-6 poate avea un efect nedorit.

ACID ARAHIDONIC (ARA)

ARA joacă multe roluri în organism. Din punct de vedere structural, datorită multiplelor sale legături duble cis, ARA este curbată ca o clamă de păr. Această formă conferă membranelor celulare flexibilitatea lor. După cum vă amintiți, EPA oferă structură celulelor. Dar, fluiditatea și flexibilitatea în cadrul acestei structuri sunt la fel de importante. Această flexibilitate permite permeabilitatea selectivă, permițând substanțelor importante să treacă în celulă și oprindu-le pe altele. În plus, această caracteristică permite ARA să joace un rol în semnalizarea celulară și în reglarea canalelor ionice.

Când acidul arahidonic este metabolizat, acesta este rupt în prostaglandine. Acești metaboliți, despre care ați citit mai sus, pot ajuta la implicarea sistemului imunitar al organismului pentru a sprijini o funcția normală și sănătoasă a corpului nostru.

MENȚINEREA ECHILIBRULUI ÎNTRE ACIZII GRAȘI ESENȚIALI

În timp ce acizii grași omega-6 sunt importanți și au beneficii, aceștia dau aceste avantaje doar până la un anumit punct. Dacă omega-6 sunt ingerate în cantități mari, acestea nu vă mai ajută celulele. De fapt, dacă concentrația lor prea mult o eclipsează pe cea de omega-3, acestea sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătății.

Nu vă speriați totuși. Omega-6 nu este rău pentru tine. Amintiți-vă că sunt necesare până la urmă. Deci, ai nevoie de ele. Dar concentrarea pe echilibrarea aportului cu omega-3 este o idee bună.

Majoritatea oamenilor de știință sunt de acord că raportul ideal pentru omega-6 și omega-3 este în jur de 4: 1 sau 5: 1. Problema este că în dieta tipică occidentală acest raport este de două până la 10 ori mai mare (între 10: 1 și 50: 1). Așadar, asigurați-vă că vă mențineți aportul de grăsimi - ca aproape orice în viață - în echilibru.

CUM PUTEM BENEFICIA DE GRĂSIMEA SĂNĂTOASĂ DIN MÂNCARE?

Mai jos, veți găsi sfaturi despre cum să vă îmbogățiți dieta cu aceste grăsimi prietenoase.

-Peștele de apă rece este bogat în acizi grași omega-3. Data viitoare când sunteți pe piața locală, cereți în mod special hering, macrou, somon și sardine, păstrăv.

-Nucile și semințele sunt o opțiune excelentă pentru obținerea unui aport de acid alfa-linoleic. Ambele sunt opțiuni grozave pentru o gustare de după-amiază. Macadamia, semințe de chia, amande, alune, semințe de in.

Pentru un aport de ARA, uita-te la pui și ouă. În timp ce acest acid gras este prezent în alte carnuri și fructe de mare, puiul și ouăle sunt cele mai bogate.

Uleiurile vegetale sunt un înlocuitor inteligent pentru unt și untură dacă încercați să introduceți mai mulți acizi grași esențiali în dieta dvs.

Dacă opțiunile de mai sus nu sunt realiste pentru dvs. pe baza restricțiilor dietetice sau a preferințelor, puteți întotdeauna să apelați la suplimente pentru a vă stimula aportul de acizi grași esențiali. Suplimentele de ulei de pește, precum BiOmega <———————LEGAȚI CU HYPERLINK DIN HUB——————, oferă o cantitate echilibrată și necontaminată de omega-3s EPA și DHA.

IATĂ CĂ S-A REZOLVAT MISTERUL!

După ce misterul a fost rezolvat, sunteți dotați cu cunoștințele esențiale despre acizii grași esențiali. Cu aceste cunoștințe, puteți lua decizii educate atunci când vine vorba de dieta dvs. Așadar, începeți să planificați  mesele și gustările pentru a echilibra grăsimea din dieta voastră. Celulele, creierul și inima ta îți vor mulțumi pentru că începi să le dai acizi grași esențiali.

*Aceste informații sunt prezentate doar în scopuri educaționale și nu sunt destinate diagnosticării sau prescrierii pentru orice condiție medicală sau psihologică, nici pentru a preveni, trata, atenua sau vindeca astfel de afecțiuni. Informațiile conținute în acest document nu au ca scop înlocuirea unei relații personale cu un medic sau cu un medic specialist calificat. Prin urmare, aceste informații nu sunt intenționate ca sfaturi medicale, ci mai degrabă o împărtășire a cunoștințelor și a informațiilor bazate pe cercetare și experiență. Vă încurajăm să vă faceți propriile decizii referitor la sănătatea dv., pe baza parteneriatului cu un profesionist calificat în domeniul sănătății.

ARTICOL TRADUS ȘI ADAPTAT DE VIOREL CIUREA

REFERINȚE

https://www.healthline.com/nutrition/what-are-omega-3-fatty-acids#section2

https://www.healthline.com/nutrition/dha-benefits

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3262608/pdf/1.pdf

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4350958/pdf/BMRI2015-519830.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209314/pdf/Bookshelf_NBK209314.pdf

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005273616303297

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1163480

https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2014/11/05/dietary-linoleic-acid-and-risk-of-coronary-heart-disease/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6052655/

https://epi.grants.cancer.gov/diet/foodsources/fatty_acids/table4.html

PRODUS

BIOMEGA

Obțineți grăsimi benefice prin USANA® BiOmega ™pentru sănătatea corpuli și creierului dvs. .

Nici un program nutritiv sănătos nu este complet fără o sursă de înaltă calitate de omega-3. Acești acizi grași funcționează pentru a vă menține sănătoși încă de dinainte de naștere, până în momentul prezent al vieții voastre.

 Iar corpul vostru nu poate produce omega-3 de unul singur. Deci, consumul de pește gras de câteva ori pe săptămână este o modalitate de a-ți stimula aportul.

USANA BiOmega reprezintă o altă modalitate de a avea în fiecare zi în dieta dvs. omega-3 necontaminată cu metale grele și alte substanțe chimice.

BiOmega este fabricat cu o doză concentrată de ulei de pește purificat de calitate premium și neoxidat, pentru a oferi o multitudine de beneficii pentru sănătatea ta zilnică. Mii de studii au arătat că omega-3 ajută la sprijinirea mai multor aspecte ale sănătății:

-Funcția celulară

-Răspuns al sistemului imunitar echilibrat

-Sănătatea cardiovasculară

-Activitatea creierului și nervilor

-Sănătatea ochilor

-Sarcini sănătoase

-Recuperarea articulară și exercițiu

În plus, cercetările continuă să dezvăluie beneficii pentru suplimentarea cu omega-3, inclusiv sănătatea ficatului și a sânilor. Și asta nu este totul. Acest supliment multitasking este consolidat cu vitamina D pentru un sprijin și mai mare al sănătății celulelor tale - acolo unde începe o sănătate mare.

PREȚ RETAIL PENTRU BIOMEGA - 155 LEI

PREȚ PE CARE ÎL OBȚINEȚI CUMPĂRÂND DE PE LINK-UL URMĂTOR - 140 LEI

revolutieinsanatateata.usana.com-Fă cumpărături acum

PENTRU INFORMAȚII

TEL/WHATSAPP: 0722243496

e-mail: revolutieinsanatateata@gmail.com

SUDII ȘI REFERINȚE

Ryan AS, Nelson EB. Assessing the effect of docosahexaenoic acid on cognitive functions in healthy, preschool children: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. Clin Pediatr (Phila). 2008;47(4):355-62.

Sinn N, Bryan J. Effect of supplementation with polyunsaturated fatty acids and micronutrients on learning and behavior problems associated with child ADHD. J Dev Behav Pediatr. 2007;28(2):82-91.

Williams C, Birch EE, Emmett PM, Northstone K, the Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood (ALSPAC) Study Team. Stereoacuity at age 3.5 y in children born full-term is associated with prenatal and postnatal dietary factors: a report from a population-based cohort study. 2001. Am J Clin Nutr 73:316-22.

Barceló-Coblijn G, Murphy EJ, Othman R, Moghadasian MH, Kashour T, Friel JK. Flaxseed oil and fish-oil capsule consumption alters human red blood cell n–3 fatty acid compositions: a multiple-dosing trial comparing 2 sources of n–3 fatty acids. 2008. AJCN 88(3):801-9.

Bourre JM. Roles of unsaturated fatty acids (especially omega-3 fatty acids) in the brain at various ages and during ageing. 2004. J Nutr Health Aging 8(3):163-74.

Greenberg JA, Bell SJ, Ausdal WV. Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy. 2008. Rev Obstet Gynecol 1(4):162–169.

Holub DJ, Holub, BJ. Omega-3 fatty acids from fish oils and cardiovascular disease. 2004. Mol Cell Biochem 263(1-2):217-25.

Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. 2002. Circulation 106(21):2747-57.

Looker AC, Pfeiffer CM, Lacher DA, Schleicher RL, Picciano MF, Yetley EA. Serum 25-hydroxyvitamin D status of the US population: 1988-1994 compared with 2000-2004. 2008. AJCN 88(6):1519-1527.

Lopez-Garcia E, Schulze MB, Manson JE, Meigs JB, Albert CM, Rifai N, Willett WC, Hu FB. Consumption of (n-3) Fatty Acids Is Related to Plasma Biomarkers of Inflammation and Endothelial Activation in Women. 2004. J Nutr 134:1806-11.

Saintonge S, Bang H, Gerber LM. Implications of a New Definition of Vitamin D Deficiency in a Multiracial US Adolescent Population: The National Health and Nutrition Examination Survey III. 2009. Pediatrics 123(3):797-803.

Sinikovic DS, Yeatman HR, Cameron D, Meyer BJ. Women’s awareness of the importance of long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acid consumption during pregnancy: knowledge of risks, benefits and information accessibility. 2009. Public Health Nutrition 12:562-569.

Tartibian B, Maleki BH, and Abbasi A. Omega-3 fatty acids supplementation attenuates inflammatory markers after eccentric exercise in untrained men. Clin J Sport Med 2011 Mar;21(2):131-7.

Uauy R, Hoffman DR, Mena P, Llanos A, Birch EE. Term infant studies of DHA and ARA supplementation on neurodevelopment: results of randomized controlled trials. 2003. The Journal of Pediatrics 143(4), S1:17-25.

Schools Physical Activity and Nutrition Survey (SPANS)

Connor WE. Importance of n-3 fatty acids in health and disease. 2000. Am J Clin Nutr 71(supply):171S-5S.

Dalton A, Wolmarans P, Witthuhn RC, Van stuijvenberg ME, Swanevelder SA, Smuts CM. A randomised control trial in schoolchildren showed improvement in cognitive function after consuming a bread spread, containing fish from a marine source. 2008. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 80(2-3):143-9.

Hoffman DR, Theuer RC, Castañeda YS, Wheaton DH, Bosworth RG, O’Connor AR, Morale SE, Wiedemann LE, Birch EE. Maturation of Visual Acuity is Accelerated in Breast-Fed Term Infants Fed Baby Food Containing DHA-Enriched Egg Yolk. 2004. J Nutr 134:2307-13.

Simopoulos AP. 2002. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother 56(8): 365-79.

Kiecolt-Glaser J, et al. 2012. Omega-3 supplementation lowers inflammation in healthy middle-aged and older adults: A randomized controlled trial. Brain, Behavior, and Immunity 26(6): 988-995.

Kiecolt-Glaser, et al. 2011. Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: A randomized controlled trial. Brain, Behavior, and Immunity 25(8): 1725-1734.

Surette M. 2008. The science behind dietary omega-3 fatty acids. CMAJ 178(2): 177-180.

Haag M. 2003. Essential fatty acids and the brain. Can J Psychiatry 48: 195-203.

Querques G, Forte Raimondo, Souied E. 2011. Retina and omega-3. J Nutr Metab [Internet] [accessed 11 April 2018] Available at https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206354/

Kang J. 2012. Reduction of heart rate by omega-3 fatty acids and the potential underlying mechanisms. Front Physiol 3: 416.

Dyall S. 2015. Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent shared effects of EPA, DPA, and DHA. Front Aging Neurosci [Internet] [accessed 5 April 2018] Available at https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnagi.2015.00052/full

Tan Z, et al. 2012. Red blood cell omega-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Neurology 78(9): 658-664.

Denis I, Potier B, Heberden C, Vancassel S. 2015. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and brain aging. Curr Opin Clin Nut Met Car 18(2): 139-146.

Coletta J, Bell S, Roman A. 2010. Omega-3 fatty acids and pregnancy. Rev Obstet Gynecol 3(4): 163-171.

Helland IB, et al. 2003. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics 111(1): e39-44.

Escamilla-Nuñez MC, et al. 2014. Omega-3 fatty acid supplementation during pregnancy and respiratory symptoms in children. Chest 146(2): 373-382.

Barker T, Henriksen VT, Martins TB, Hill HR, Kjeldsberg CR, Schneider ED, Dixon BM, & Weaver LK (2013). Serum 25-hydroxyvitamin D predicts muscular weakness after intense exercise. Nutrients, 5; 1253-75.

Barker T, Martins TB, Hill HR, Kjeldsberg CR, Dixon BM, Schneider ED, Henriksen VT, & Weaver LK (2014). Vitamin D sufficiency associates with an increase in anti-inflammatory cytokines after intense exercise in humans. Cytokine, 65: 134-137.

https://www.meg-3.com/en_US/health-benefits.html

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.