Opinii

„Ce-ați făcut, nenorociților?”

Victor Simion
12 aug 2021 3113 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

Titlul de mai sus nu-mi aparține. L-am preluat după replica finală a unui foarte cunoscut film făcut cu ceva ani în urmă: „Planeta maimuțelor”. 

Vi-l amintiți? Un echipaj pămânean pleacă într-o călătorie interstelară și ajunge pe o planetă locuită de... maimuțe. Acolo întâlnesc o civilizție bine organizată cu legi și ierarhii ca pe Pământ. Sunt capturați, închiși în cuști, suspuși unor umilințe la fel precum antropoidele erau supuse pe Pământ.

Reușesc până la urmă, după un timp (aici noțiunea de „Timp” este cu totul altfel etalonată), să scape și iată-i în drum spre „casă”. Când, în sfârșit, li se relevă cu claritate Pământul, au un șoc: peste tot ruine, pustiu, moarte, distrugere. Imaginea „emblemă” a acestei situații: celebra statuie a Libertății de la New York le apare doborâtă, pe jumătate îngropată într-un nisip saharian. Și atunci exclamă: „Ce-ați făcut, nenorociților?”

 Un film cu un puternic mesaj: oameni buni, ce faceți cu această planetă numită Pământ?

Mă uit, ca și dumneavoastră, la știrile care ne vin, avalanșă, de pe toate meridianele pământului: ploi diluviene, inundații catastrofale, așezări care fug de pe dealuri cu oameni cu tot, jumătate din Europa este sub flăcări de păduri, ninge, în plină vară, undeva în America, în mări și oceane dispar specii întregi de animale acvatice, munții de gheață de la Pol se topesc și se prăbușesc în ocean, o altă parte a lumii este distrusă de secetă, toată ordinea milenară de pe planetă este dată peste cap. Ce se întâmplă? Cine este de vină? Păi cum „cine”? Noi, locuitorii Pământului. Am descoperit cum că bogățiile pământului: munții, apele, mările, aerul, toate se pot transforma în altfel de bogății –  ÎN BANI, PIRAMIDE, MUNȚI DE BANI, pentru unii! Că asta va duce la distrugerea planetei? Nu contează. Îi întreabă unii, cu timiditate: măi, oameni buni, n-aveți conșțiință? -„Conștiință? Ce-i aia?”, li se răspunde.

Niște grupuscule timide („verzi”, „violeți”, „albaștri” și alții), care au auzit de „conștiință” organizează, din când în când, fel de fel de manifestații, mitinguri, conferințe internaționale, chipurile pentru a-i trezi pe oameni să apere sănătatea pământului. Vin acolo și perorează fel de fel de indivizi care au în spate, de fapt, trusturi și afaceri cu multe zero-uri. „Vom face...”, „Vom lua măsuri...”, „Vom interzice...” ș.a.m.d.  În realitate, nici nu se gândesc să aplice tot ceea ce spun. O fac așa, de gura lumii. Știți cumva vreun decret, vreo lege, vreo hotârâre mondială care s-a aplicat și a redus poluarea globului? Eu nu știu. Doar spoieli fără niciun efect notoriu. Să nu se zică cum că nu ne-am gândit și la așa ceva. -„Boss, ce facem? Reducem poluarea, așa cum ai zis matale?” -„Fii serios! Dă-i înainte. Nu schimbi nimic!”. Că așa-i în politică: să promiți, dar să nu faci nimic!

Unde vom ajunge? Îmi imaginez că, peste ceva timp, niște turiști intergalactici au găsit pe site-urile lor o prezentare a minunatelor locuri de pe planeta Pământ și au hotârât: hai să vizităm Pământul. Și când vor ajunge la destinație, mă tem că vor exclama, la fel ca pământenii reîntorși de pe „Planeta maimuțelor”: „Ce-ați făcut, nenorociților?”

Victor Simion

Citiți și:România... zâmbăreață!;

Îmi cer scuze!;

Rețeta verii: „Ghiveci... internațional”;

Biblioteca, o mobilă fără căutare;

La modă...mitocănia;

Și ce dacă ?;

Căldură mare, Monșer!;

Sărac, dar cinstit!;

Comedie cu detergenți și...tampoane igienice;

Bacalaureații;

Coșnița, unitatea de măsură a nivelului de trai;

Profesorul istoric de artă Victor Simion, originar din Focșani, își publică începând de astăzi tabletele în Ziarul de Vrancea ;

Cronică a cărții de memorialistică despre Focșaniul de altădată, „Strada Mare și…alte mahalale” a colaboratorului ZdV, Victor Simion

                

           

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.