E vremea păsărilor călătoare
Gata! Nu mai este nici-o îndoială. A venit Primăvara! Sunt semne indubitabile: ziua este egală cu noaptea, soarele ne zâmbește, parcă, mai vesel, pomii s-au înveșmântat în volane albe de mireasă curtați de roiuri de albine muncitoare și, mai presus de aceste semne, iată cel mai sigur semn, mult așteptat: au venit berzele!. Ăsta e semn sigur că urmează să sosească și celelalte ”aripate călătoare”- pelicanii, rândunelele și toate care mai sunt încă, pe drumul de întoarcere.
N-am ratat ocazia de a lua un interviu „în exclusivitate” („Breaking news”,cum se laudă unii reporteri) de la una din primele famiii de berze care au revenit la „cuibul lor famiial”.
-Bine ați revenit doamnă Barză și domnule B...(?- aici m-am oprit fiindcă nu știu cum sună masculinul de la femininul „Barză”! Poate că cineva dintre proaspeții elevi care au dat teste la limba română să îmi spună care este masculinul de la femininul „barză”. Mulțumesc!)..Sper că ați călătorit bine și n-ați avut probleme cu pașapoartele, cu vizele Shengen, cu vămile văzduhului....
- Mulțumim, a fost ...binișor. A trebuit însă ca să ne schimbăm treseul nostru tradițional fiindcă, pe rutele noastre strămoșești, riscam să fim confundați cu cine știe ce arme, rachete, drone sau alte obiecte periculoase, așa că a fost nevoie să ne recalibrăm GPS-urile și să facem un ocol cam măricel. Așa cum au pățit-o niște rude de-ale noastre, o familie de pelicani- domnul Pelican și... (aici iar m-am împotmolit: care este femininul de la masculinul „Pelican”? Mulțumesc domnilor elevi!). Dar, cu ajutorul Cerului, am ajuns cu bine, ACASĂ.
- Cum regăsiți acum, casa, cuibul familiei, prietenii localnici?
- Totul arată minunat: cuiburile de familie sunt reparate, renovate, ba am găsit și câteva cuiburi noi, pentru nepoții noștri, iar localnicii ne-au primit, ca întotdeauna, cu multă bucurie.
- Găsiți ceva schimbat la concetățenii noștri, acum, la început de primăvară?
- Scuzați, noi nu vrem să ne amestecăm în treburile omenești dar ni se pare cam ciudat că ne preluați unele din obiceiurile noastre ancestrale, cum ar fi... MIGRAȚIA!
- Ați sesizat foarte bine noutatea: oamenii noștru luminați s-au gândit că nu este rău să luăm și de la alți viețuitori localnici, obiceiuri mai noi, mai...dinamice...să nu rămânem închistați în tradițiile noastre multiseculare. Așa că, acum, se acceptă (unii Da!, alții Ba!) migrația de la un cuib politic la alt cuib politic, ba chiar se acceptă să pleci cu ouă cu tot, adică să nu-ți pierzi din bunurile câștigate din alt cuib!
- Nu prea înțelegem cum vine chestia asta? Adică eu, barza albă cu ciocul roșu, cunoscută așa din moș-strămoși, pot să mă mut în cuibul alte zburătoare și să-mi schimb penajul? Să devin, să zicem, un fel de „barză” portocalie cu cioc albastru și să fiu considerată tot...„Barză”!?!
- Păi....cam așa!
- Aoleu.!...Păi ce-o să zică „zoologii” dumneavoastră?! Uitați fraților o minune: în „Grădina Maicii Domnului” au apărut specii noi de...berze albastre, de cuci portocalii, de pelicani bălțați sau ce zburătoare mai poposesc pe aici, pe la dumneavoastră. Și noi, ăștia „tradiționalii”, cu cine ne mai înrudim? Să te ții comunicări la Academie, pe la forurile științifice internaționale, pe la....
- Cam așa!
- Da să știți că e o problemă: cum vom mai ști, noi, berzele, care avem și obligația strămoșească de a aduce copii în casele celor doritori, care este cuibul care ne-a cerut copilul, dacă azi e galben, mâine e portocaliu, poimâine e verde ș.a.m.d. ? Vă dați seama ce încurcătură o să fie? Ce te faci dacă, să zicem, noi am avut comanda de un prunc de la o familie dintr-un cuib galben și, când onorăm comanda, constatăm cum că în cuibul respectiv „comanditarul” s-a mutat în alt cuib îar în cuibul galben stă acum o familie de ...octogenari!! Ei?
- Apelăm la Președinte sau sesizăm Curtea Constituțională, să se descurce ei cu copiii! Deocamdată, Doamnă Barză și domnule B...(sau cum se va chema, vom vedea!) deci deocamdată, vă dorim ședere plăcută, băltoace cât mai multe și, poate, ne veți scăpa de unele broaște sau broscoi care au devenit supărător de...orăcăitori. Că, cel puțin, specia asta ornitologică nu și-a schimbat culoarea bălții. Și-a păstrat izul de...mlaștină!
A luat interviul,
Prof. Victor Simion