Opinii

În memoria vrânceanului Anghel Anuțoiu din Năruja care-a salvat de la moarte în jur de 10.000 de evrei

Titel-Toader CHIRILĂ
2 apr 2024 3178 vizualizări

În pogromul regimului nazist a figurat și„SOLUȚIA FINALĂ”, adică exterminarea evreilor din Europa. Ea a fost pusă în aplicare și a provocat circa 6 milioane de victime, ucise în lagăre sau în urma persecuțiilor.Vrânceanul Anghel Anuțoiu a reușit să salveze mii de oameni care ar fi trebuit să sfârșească în camerele de gazare de la Auschwitz ori în ghetourile din Transnistria. Potrivit unor mărturii din epocă, vrânceanul din comuna Năruja l-a sfidat pe însuși mareșalul Antonescu, cerindu-i să-i cruțe pe evrei.Gestul său, care a însemnat un licăr de lumină în perioada întunecată a Holocausului, a fost omagiat de statul Israel, care l-a declarat „Drept între Popoare". Vrânceanul a plantat un copac în "Grădina celor Drepți" de pe Muntele Amintirii din Ierusalim. În anii de negare a Holocaustului, „Schindler" al Vrancei a ajuns la rândul său un proscris în propria țară.

 Acest GENOCID este cunoscut sub numele de „HOLOCAUST”(termen folosit pentru jertfele arse în întregime în Iudeea Antică) și „ SHOAH ”(catastrofă în ebraică).

  În multe dintre țările ocupate sau controlate de Reich, evreii erau obligați ca să poarte ca semn distinctiv „steaua lui David”. Ei au fost victimile unor pogromuri(acțiuni spontane sau încurajate de autorități vizând exterminarea evreilor). În țara noastră principalul pericol de moarte de care erau amenințați evreii a fost eventuala lor deportare în lagărele de exterminare germane din Polonia.

  Broșura „Amintiri și gânduri pentru viitor” de Titel-Toader Chirilă, apărută în Editura Terra-Focșani, 2009, prezintă o parte din documentația găsită și studiată, având menirea de a înmănunchea principalele caracteristici ale unor români care și-au sacrificat viața pentru salvarea evreilor, reamintind celor de azi, noblețea sufletului generos al vrânceanului Anuțoiu T. Anghel.Care și-a asumat riscul de a salva sau ajuta pe evreii aflați în primejdie, care ar fi fost exterminați prin diverse metode: gazare, împușcare, înfometare etc. Fapt pentru care i s-a conferit medalia și titlul de „Drept între popare”.

  Anul acesta se împlinesc 110 ani  de la naștere  și 21 de ani de când a trecut în rândul celor drepți în fața lui Dumnezeu și se cuvine așadar să readucem aminte numele omului de omenie în vremuri de neomenie.

 Amintirile și asumarea lor-realități subiective și obiective-sunt deseori greu de despărțit.

 Doar întânlnirile interumane duc la înțelegerea destinului tragic al „ altora” poate face loc pentru compătimire și creează premisele unei baze emoționale pentru înțelegere în fața generalizărilor și a stereotipiilor.

  Istoria trebuie să mențină viața în viață.

  Titel-Toader Chirilă, Năruja

Citiți și Badița Anghel, „Schindler din munții Vrancei”-articol publicat în Ziarul de Vrancea în ianuarie 2008

În timpul asasinatelor în masă comise de regimul Ion Antonescu împotriva evreilor, vrânceanul Anghel Anuțoiu a reușit să salveze mii de oameni care ar fi trebuit să sfârșească în camerele de gazare de la Auschwitz ori în ghetourile din Transnistria. Potrivit unor mărturii din epocă, vrânceanul din comuna Năruja l-a sfidat pe însuși mareșalul Antonescu, cerându-i să-i cruțe pe evrei.Ggestul său, care a însemnat un licăr de lumină în perioada întunecată a Holocausului, a fost omagiat de statul Israel, care l-a declarat „Drept intre Popoare". Vrânceanul a plantat un copac în „Grădina celor Drepți" de pe „Muntele Amintirii” din Ierusalim. În anii de negare a Holocaustului, „Schindler" al Vrancei a ajuns la rândul său un proscris în propria țară.

Anghel T. Anuțoiu - „Invalid politic antifascist"

Un nume care nu spune absolut nimic în Vrancea și nici în România. Pentru evrei însă, Anghel Anuțoiu este un erou. Un om care, în fața primejdiei naziste, a dat dovadă de omenie și a salvat vieți atunci când alții primeau solda de la stat pentru a le ucide. Anghel Anuțoiu deschide la Yad Vashem în Ierusalim - memorialul dedicat celor șase milioane de victime ale Holocaustului - lista celor 60 de români care și-au riscat viața pentru a ajuta evrei în timpul persecuțiilor naziste.În calitatea sa de secretar al AsociaȚiei Veteranilor de RĂzboi „Marele Voievod Mihai" Și furier la Comandamentul Armatei, Anghel AnuȚoiu a aflat de ordinele secrete privind percheziȚiile, arestĂrile Și mai apoi deportarile evreilor. A fost omul pe care Providența l-a trimis acolo la momentul potrivit. Unele mărturii scrise susțin că în timpul genocidului vrânceanul l-a înfruntat în public, în București, chiar pe temutul mareșal Ion Antonescu, cerându-i să-i cruțe pe evrei pentru că sunt „poporul ales de Dumnezeu". Potrivit unor documente de la Institutul Internațional pentru Studierea Holocaustului din Israel, se presupune că vrânceanul a salvat în jur de 10.000 de evrei. Este o cifră mult mai mare decât cea de pe celebra „listă a lui Oskar Schindler”, industriașul german care a salvat peste 1.000 de evrei în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Totuși, numărul nu contează. „Cine a salvat o singură viață, a salvat tot Universul", a punctat Mina Yanku, directorul adjunct al Departamentului celor Drepți între Popoare de la Yad Vashem.

Împotriva "solutiei finale"

După război, Anghel Anuțoiu se prezenta simplu: „invalid politic antifascist". El este singurul vrâncean pe care evreii l-au „sărutat pe suflet" în semn de recunoștință pentru că a fost solidar cu ei într-o vreme în care erau considerați mai întii „jidani" și abia apoi oameni. „Badița Anghel”, cum îI alintă rudele sale, s-a născut în 1914 la Nistorești, dar a trăit ca flotant în Năruja și București. Copil sărac, nerecunoscut de tatăl său, Anghel a plecat de mic în lume, pentru a-și căuta un rost. Viața l-a adus în București, acolo unde, la un moment dat, apare chiar în anturajul celebrului tovarăș Ghiță Cristescu, zis „Plăpumaru” cel care a înființat Partidul Comunist în România în 1921. În dosarul său de la memorialul Yad Vashem se pîstreaza și o fotografie cu autograf în care Ghiță Cristescu îl ține amical de braț pe vrâncean și pe care scrie: „educat de mine și colaboratorii mei principali". În 1933, când Adolf Hitler a devenit cancelarul Germaniei, iar Garda de Fier se pregatea să preia puterea în România, Anghel Anuțoiu avea 19 ani. În 1940, odată cu instalarea statului național-legionar condus de Ion Antonescu, pe fondul unui antisemitism pronunțat în epocă, susținut de elite politice, culturale și religioase ale țării, evreii aveau să devină proscriși ai societății, oameni ce trebuiau stârpiți de pe fața pământului. Anii negri ai războiului aveau să-l găsească pe fâșnețul vrâncean în mijlocul evenimentelor. Sfidând starea de spirit a momentului, el a reușit să bareze atât cât a putut pumnul greu al Guvernului îndreptat împotriva „jidovilor". „Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România” îl prezintă pe secretarul și reprezentantul Asociației Veteranilor de Război "Marele Voievod Mihai" care funcționa pe lângă Casa Regală a României: „Între anii 1938 și 1944, în calitatea sa de secretar al Comandamentului Corpul 5 Armata, a avut posibilitatea să afle secrete de mare importanță, după cum însuși declara, cum ar fi raziile în care trebuiau să fie arestați evreii. Anghel Anuțoiu a folosit aceste știri pentru a-i avertiza pe evrei de pericol și în acest fel, unii au putut să găsească, chiar cu ajutorul lui, locuri de ascuns și astfel au rămas în viață. Pentru această activitate în care și-a periclitat viața, Anghel T. Anuțoiu a fost recunoscut «Drept între popoare» pe data de 9 ianuarie 1979. În august 1990, numele său au fost gravat în «Grădina celor drepți» de la Yad Vashem", ne-a declarat Mina Yanku, directorul adjunct al Departamentului Drepți între Popoare de la Institutul Internațional pentru Studierea Holocaustului din Ierusalim. 

Lista lui bădița Anghel

Lista evreilor care au declarat cu mâna pe inimă ca au fost salvați de vrânceanul Anghel Anuțoiu este lungă, potrivit mărturiilor din dosarul său de erou. Cum nașul său de botez, pe nume Anghel Aga, era comerciant în Focșani, tânărul Anghel a cunoscut o seamă de evrei, pe unii dintre ei reușind să-i ajute atunci când a început genocidul. Pe lista celor care îi datorează viața vrânceanului se află Fishel Faibis, un evreu din București, pe care l-a avertizat în februarie 1940 că o bandă de legionari intenționau să-l jefuiască și apoi să-l omoare. În august 1941, el a revenit în crucea nopții la același domn Fishel și l-a luat de acasă pentru a-l proteja de raziile naziste ce urmau să aibă loc a doua zi. Răposatul rabin Shimon Bercovici de la Buzău a declarat sub juramânt că Anghel Anuțoiu l-a ajutat să părăsescă orașul în timpul perchezițiilor naziste și l-a ascuns la un prieten din copilărie, crâșmar de meserie. Alte mărturii dezvăluie că vrânceanul ar fi ajutat și alți rabini sau simpli evrei din Brașov, cum ar fi dr. Iancu Graumfeld, prim-rabinul Ernest Deutsch pe care i-a salvat de hitleriști ascunzându-i la prieteni. Veștile că va urma masacrarea evreilor le-a adus până în fostul judet Putna. Potrivit foilor de mărturie, rabinului Itzac Scheter i-a găsit o ascunzătoare la nașii săi de botez, Mariuța și Anghel Aga, pe strada Agricultori din Focșani, la fel și doctorului Alexander Tercatin, care avea cabinet pe Strada Socialismului. La Odobești, unde trăia o numeroasă comunitate de evrei, a salvat mai multe persoane, printre care Haim Sacagiu, Lisa și Smuel Stoleru care urmau să fie deportați în Transnistria. În ajunul Paștelui evreiesc din 1941, la Bârlad, i-a salvat de la moarte pe farmacistul Ezra Bergman și pe medicii Talik și Bril, împotriva cărora fuseseră emise ordine de evacuare și arestare. „Între 1938-1944, Anuțoiu i-a avertizat pe evreii din comunitățile din Bacău, Brașov, Odobești, Piatra-Neamț și Buzău că urmau sa fie arestați, asa încât au putut fugi la timp, și i-a ajutat să găsească adăpost", se arată în „Raportul Comisiei Internaționale de Studiere a Holocaustului din România”, document realizat de o echipă de cercetatori în anul 2003. Vasilica Moisiuc, fostă salariată a Consulatului SUA din București, în prezent decedată, susține în mărturia depusă la Yad Vashem că vrânceanul „și-a sacrificat mâna stângă pentru a nu lua parte cu Armata la arestarile evreilor și provoca și pe alții în acest scop, cum ar fi fratele lui Andrei Anuțoiu, căruia i-a tăiat trei degete, în condițiile în care aceste fapte erau pedepsite cu moartea de Codul Justitiei Militare. În cursul anului 1943, Anuțoiu Anghel în secret mi-a plătit de am găzduit și ascuns în locuința mea din București pe evreica Roza Rozenberg, femeie în vârstă fugită de pericolul hitleriștilor. Sunt martor ocular și v-am descris adevărul cu sinceritate". Ca o dovadă, în pașaportul vrânceanului se consemnează invaliditatea: „trei degete lipsă la mâna stângă".

Întâlnirea cu mareșalul Ion Antonescu

La Yad Vashem se păstrează un dosar care conține câteva sute de scrisori, acte, foi de mărturie și fotografii din care reiese activitatea anti-legionară și antifascistă purtată de vrânceanul Anghel T. Anuțoiu. O mărturie făcuta de evreica Etta Lidia Fainstain, care se prezintă „.supravietuitoare a lagărului de la Auschwitz unde mi-am pierdut toată familia formată din șase persoane", atrage atenția:„Dl Anghel Anuțtoiu este primul din România celui de-al doilea război mondial care a avut curajul răspunderiiîin fața mareșalului Antonescu, la 14 octombrie 1941 de a lua apărarea evreilor la cel mai înalt nivel de stat cerând energic conducătorului statului să desființeze lagarele evreiești și cartela lor cu diagonală albastra pe care evreii erau obligați să o aibă asupra lor", susține evreica, după care cere ca Anghel Anuțoiu să primească cetațenia de onoare a statului Israel. Cu toate că nu s-au descoperit dovezi istorice directe care sa ateste întâlnirea dintre omul simplu Anghel Anuțoiu și temutul mareșal Ion Antonescu, alte mărturii susțin că aceasta a avut loc.Ba chiar s-a lăsat și cu arestarea vrânceanului, care s-a acuns în munți.În 1984, un grup de 16 evrei, sub sigla FederaȚiei Comunităților Evreiești din București, se „atașa cu toată fermitatea cererii fraților evrei din orașul israelian Petah Ticva, din iunie 1978 și cerea ca <<invalidul politic antifascist de pe urma prigoanei hitleriste>> să fie tratat cu onor pentru <<faptele sale incontestabile pentru curajul riscului vieții sale, plin de cel mai mare eroism, în fața mareșalului Antonescu, la 14 octombrie 1941 când sute de mii de oameni gemeau de suferințe în munci obligatorii în lagăre de exterminare și trenuri ale morții". Pe baza acestor mărturii din dosarul său și a unor cercetări efectuate de specialiști în istoria Holocaustului, Anghel T. Anuțoiu a trecut testul "de erou", iar Institutul Yad Vashem a decis să-l onoreze și să recunoasca public că a contribuit, cu riscul propriei vieți, la salvarea unor evrei în anii războiului. 

Iubit în Israel, urât în România

Anghel Anuțoiu a fost la un pas să nu poată pune piciorul în Țara Sfântă, unde a fost invitat cu onoruri în anul 1979 pentru a primi recunoașterea simbolică prin conferirea medaliei și a titlului de "Drept intre Popoare". Maricel Chiciorea, unul din nepoții săi, care locuiește în Focșani, ne-a declarat că a fost nevoie ca statul evreu să intervină la dictatorul Nicolae Ceaușescu pentru ca unchiul său să poată primi viza de plecare. „Bădița Anghel iubea evreii, iar evreii îl considerau fratele lor. Era mândru de ce a făcut în viață. Acest om a fost o legendă, dar în România toți și-au bătut joc de el și nu a fost recunoscut și apreciat la adevărata valoare. Eu eram copil când îmi povestea despre anii tulburi ai războiului, dar peste ani am realizat că faptele lui au fost deosebite. Sunt mândru că ma pot numi nepotul lui", ne-a povestit Maricel Chiciorea.

Pentru bătrânul din munții Vrancei, cele trei luni petrecute in Israel au fost ca un vis frumos, dar care s-a sfârșit prin a intra sub lupa Securității. De altfel, după cele petrecute în timpul războiului, eroul a fost hăituit la propriu și supravegheat de Miliție. Istoricii spun că tratamentul era oarecum firesc pentru acea perioada.„Dacă ar fi fost omagiați ca salvatori, ar fi însemnat că au existat și criminali sau autorități criminale", se arată în „Raportul privind Holocaustul din România.” Mărturiile celor care l-au cunoscut arată cum regimul comunist a înghițit eroul și l-a transformat într-o nonpersoană, un om care a trăit aproape până la moarte cu frica că va fi arestat. „Anghel Anuțoiu era tot timpul suspectat, nu era bine văzut de partid, cum era atunci, pentru că era un om care nu se încadra în regulile statului. El era un om care ducea o politică antiregim, văzut ca un om sălbatic, singuratic, în comuna noastră. A avut o viață zbuciumată, nu era ca restul populației", și-a amintit pentru Ziarul de Vrancea, Clementa Scăunaș, fost primar al comunei Năruja, unde Anghel Anuțoiu a trăit mai muțti ani. De altfel, în urma numeroaselor intervenții făcute la Antonescu de către diferite personalități pentru salvarea evreilor, acesta a dat ordin să fie urmăriți cei care au îndrăznit să-l sfideze. A fost momentul în care Anuțoiu s-a aflat din nou în pericol. Ca un adevărat mocan vrâncean, s-a refugiat în munți.„Mereu ne spunea că-l caută Securitatea să-l lege. Eu eram de 11 ani când a venit potera aici, la Năruja și l-a luat cu cătușe la mâini. Înainte vreme a stat fugar trei luni și două săptămâni în Dealu Săcăturii, cel mai înalt munte din Nistorești, unde a mâncat numai mure, zmeură și bureti. Mi-a povestit cum a venit ursul să-l mănânce în grota unde se ascundea. A făcut un foc mare și a scăpat. De foame și de frică a coborât în sat, la neamuri. L-au ținut legat șapte luni, iar când a venit acasă ne-a spus că au încercat să-l otrăvească la Galați. A fost cu băgare de seamă, s-a făcut că înghite otrava, iar apoi și-a băgat degetele pe gât și a vomat. De atunci a avut mereu probleme cu stomacul sș bea numai ceaiuri. Eu nu știu nici acum ce au avut cu omul ăsta!Că nu a furat, nu a băut și a fost un om cumsecade. Era și credincios, numai pe la biserică se ducea. Dar toată viața i-a fost frică, el umbla numai seara și nu prin centrul satului. De unde avea, de unde nu avea, mereu îmi dădea și mie cânte un ban, că și eu am fost săracă. Îmi spunea: <<neapoată, hai cu mine în Țara Sfânta!>>", ne-a povestit cu ochii in lacrimi Gaftona Chiciorea, nepoata sa de la N;ruja. De altfel, în scrisorile trimise la Yad Vashem, Anghel Anuțoiu și fratele său Andrei povestesc că au trăit „cu viața în pericol de executare la moarte, fugari prin munții Vrancei până la 23 august 1944", pentru că aveau informații că urmau sa fie executați.

"Ei sunt cei care au salvat onoarea omenirii"

În anii agitați de după război, curajul și omenia de care a dat dovadă Anghel Anuțoiu în perioada întunecată a Holocaustului au fost înghițite de valul comunist, preocupat mai mult de spălarea ideologică a creierelor. Chiar și după 1990, în Romțnia s-a refuzat să se discute deschis despre atitudinea românească față de evrei. Pâna în 2003, când Holocaustul a fost recunoscut oficial și România a decis să se împace cu trecutul dureros, s-au spus doar jumătăți de adevăr. Totuși, indiferent de regim, evreii nu l-au uitat niciodată pe bădița Anghel din munții Vrancei. „În sufletele noastre, numele Anuțoiu Anghel este scris cu litere de aur și așa va rămâne pentru că a respectat ceea ce propavaduiește Biblia și anume: <<iubește-ți aproapele>>. Oameni ca Anghel Anuțoiu, care au dat dovadă de milă, care au acționat contrar atitudinii generale au fost și nu putini. Până în vara anului 2004, un număr de 20.205 au primit această distincție. Ei sunt cei care au salvat onoarea omenirii. Istoria va fi judecătorul care va răspunde la întrebarea: <<cum au fost posibile ororile din timpul Holocaustului?>>. Iar noi nu vom uita cine au fost asasinii noștri și nici prietenii noștri. Iar Yad Vashem este obligat să dea onoare celor declarați «Drepți între popoare»", ne-a spus Mina Yanku. Medalia primită de vrânceanul Anghel Anuțoiu este singura acordată de statul Israel. Pe spatele ei este gravata inscripția biblică: „cine a salvat o viață, a salvat tot universul".În ultimii ani de viață, badița Anghel s-a rupt de lume, mutindu-se în comuna Năruja, dar și-a luat cu el medalia de onoare. Anghel Anuțoiu a murit sărac și bolnav, uitat de toți, în anul 2003, la virsta de 89 de ani. Eroul este înmormântat în cimitirul satului Năruja. (Silvia VRÎNCEANU)

Articol publicat în Ziarul de Vrancea în ianuarie 2008

Yad Vashem - locul în care fiecare lasă o lacrimă

Yad Vashem este memorialul dedicat de statul Israel celor peste șase milioane de evrei uciși de naziști și colaboratorii lor. A fost construit în anul 1953, ca urmare a unei rezoluții adoptate de parlamentul israelian, pe un munte de pe care se vede panorama orașului Ierusalim, orașul după care tânjeau oamenii fără țară împrăștiati în cele patru zari. Numele a fost ales după versetul biblic din Isaia 56,5:„Le voi da în casa Mea și înăuntrul zidurilor Mele un nume și un loc mai de preț decât fii și fiice; le voi da un nume veșnic și nepieritor". Yad Vashem este un loc in care îți este greu să-ți stăpânești emoțiile.În muzeul dedicat atrocitaților naziste se pot vedea mereu oameni care abia își pot stăpâni lacrimile. Muzeografii spun că puțini sunt cei care pleacă de la Yad Vashem fără să lase acolo o lacrimă și toți se întreabă cum a fost posibil ca asemenea orori să se întâmple în cel mai luminat secol al omenirii. Potrivit Enciclopediei Holocaustului, numai în România au fost omorâți circa 420.000 din cei aproximativ 750.000 de membri ai comunității evreiești. Mulți dintre cei care au scapat, printre care și mulți orfani, au reușit să emigreze în Israel după ce conflagrația mondială s-a încheiat. În ciuda faptului că evreii din Vrancea au fost deportați cu precădere în Transnistria ori au fost introduși în detașamentele de muncă forțată, în baza de date de la Yad Vashem se găsesc și nume de evrei din fostul județ Putna care și-au găsit sfârșitul în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. Tot aici, în «Valea Comunităților» se găsesc inscripționate în piatăa numele mai multor localități din Vrancea, locuite de mulți evrei până la izbucnirea războiului. «Sala Numelor» este locul unde sunt adunate numele celor pieriți în Shoah, cum numesc evreii Holocaustul. Cele mai multe nume ale victimelor au fost Esther și Abraham. O statistică pe profesii arată că 43.403 victime au fost medici, 290.492 au fost profesori, 43 au fost rabini, iar 84 jurnaliști. 215.458 femei au fost gospodine. Evreii au decis ca cei pierduți să fie prezentați cu fotografii așa cum erau în viață, ca oameni, nu ca victime ale nazismului, pentru a li se păstra o amintire plăcută. Munca sutelor de cercetatori a fost animată de mărturia găsită într-o ultimă scrisoare lăsata de un adolescent polonez care a pierit în timpul Holocaustului, în 1941: „Aș vrea să se știe că pe lume a existat un tânăr pe nume David Berger". Acesta este și moto-ul site-ului www.yadvashem.org.il, unde poate fi consultată uriașa bază de date care cuprinde câteva milioane de nume de evrei pieriți în timpul persecuțiilor rasiale. După cum ne-a declarat Alexander Avraham, director in cadrul Institutului International pentru Studierea Holocaustului, originar din Odobești, în fiecare an apar noi victime pentru că supraviețuitorii, în special cei din fostele țări comuniste, sunt interesați să știe ce s-a întâmplat cu rudele lor. De exemplu, au fost trei cazuri de frați care s-au regăsit cu ajutorul Yad Vashem și care se credeau pierduți, precum și zece oameni care trăiau deși fuseseră dați dispăruți în timpul Holocaustului. La Yad Vashem se păstreaza și lista memorială care amintește numele celor care au salvat evrei, fără să fie ei înșiși evrei. Aici, printre alți eroi, este inscripționat și numele vrânceanului Anghel T. Anuțoiu, precum și numele Reginei Mama Elena. În anul 1993, statul Israel și Institutul Yad Vashem i-au conferit post-mortem Titlul si Medalia "Dreaptă între Popoare", devenite simbol internațional, pentru că a pus umărul la salvarea evreilor prigoniți în timpul regimului antonescian. De câțiva ani, la Yad Vashem se lucrează la editarea unei vaste enciclopedii despre cei care i-au salvat pe evrei și poveștile lor. Cu toate ca tot ce vezi acolo este dureros, circuitul memorialului Yad Vashem se termină cu un sentiment de speranță pentru că în nădejde au crezut până în ultima clipă toți cei care și-au găsit sfârșitul atunci. 

Mulțumiri speciale Oanei Stănciulescu, lui Zvi Ben Dov și Gabriel Andronic care au făcut posibilăa documentarea acestui material.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.