Opinii

La modă... mitocănia

Victor Simion
28 iul 2021 3388 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

Fiecare generație și-a avut teribiliștii ei. Ca un component specific menit a-i șoca pe cei din jur. Nu-mi amintesc totuși ca acest comportament teribilist să fi atins, cumva, vulgarul, grosolănia, bădărănia. Constat cu neplăcere - și eu, la fel ca mulți dintre dumneavoastră – că în zilele noastre aceste forme de teribilism ating mitocănia.

„Mitocănia” vine de la „mitoc”, un fel de suburbie a târgurilor și orașelor de altă dată unde trăia o lume pestriță, în mare măsură needucată. De aici și „comportament mitocănesc” sau „suburban”. Mai pe românește spus, vulgar și necivilizat.

Este dureros să constatăm că libertatea de după 1989 a adus cu sine, odată cu multe alte lucruri neplăcute, și mitocănia sau comportamentul suburban. Din ce în ce mai agresivă, din ce în ce mai vulgarizată, ilustrând declinul nivelului cultural al unora dintre români. Fiindcă mitocănia își face loc acolo unde nivelul de cultură și civilizație este cvasi-absent sau în trist declin.

Mitocănia a ajuns un fel de „modă”: cu cât ești mai vulgar, mai agresiv în limbaj sau „noncomformist”, cu atât câștigi în admirație, mai ales (și, din păcate) din partea tineretului. Pe un post TV, un realizator își face, cu infatuare, un act de mândrie din limbajul și comportamentul mitocănesc. Adică vulgar, agresiv, necivilizat. Și dacă televiziunea promovează un astfel de „model” de ce nu ar exista și adepți care să considere cum că așa e bine să te comporți? Cum să te mai mire limbajul sau comportamentul suburban al multora dintre semenii noștri atunci când se află în public, într-un anturaj oarecare, la un spectacol sau alte împrejurări? Teribila persoană sfidează, pur și simplu, cele mai elementare norme de comportament civilizat.        

Și iarăși vin și zic: de ce să ne mai mirăm când, în recenta campanie electorală s-a scos din lada de gunoi a limbajului autohton un întreg repertoriu de expresii și cuvinte care țin de lumea mitocăniei. Adică a periferiei societății. Culmea este că respectivele  persoane ni se afișau spre a fi modele, adică spre a fi votate și alese! Probabil că staff-ul electoral al respectivilor a gândit așa: în România de astăzi există o largă categorie de alegători care agrează vulgaritatea, mitocănia, agresivitatea; în consecință, să le facem pe plac. Este trist să se pună semnul egalității între „libertate” și „dreptul” de a fi violent, de a sfida buna cuviință, de a fi vulgar și mitocan. Sociologic vorbind, toate acestea nu sunt altceva decât expresia unor grave carențe în educație.

Victor Simion

Citiți și:Și ce dacă ?;

Căldură mare, Monșer!;

Sărac, dar cinstit!;

Comedie cu detergenți și...tampoane igienice;

Bacalaureații;

Coșnița, unitatea de măsură a nivelului de trai;

Profesorul istoric de artă Victor Simion, originar din Focșani, își publică începând de astăzi tabletele în Ziarul de Vrancea ;

Cronică a cărții de memorialistică despre Focșaniul de altădată, „Strada Mare și…alte mahalale” a colaboratorului ZdV, Victor Simion


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.