Foto | Pe urmele arhivei I.F.E.T Vrancea
Cele patru inițiale nu ne mai spun mare lucru, dar pentru 5000-6000 de foști angajați din toată Vrancea, aceste patru litere au reprezentat locul de unde și-au procurat o bucată de pâine.
Întreprinderea Forestieră de Exploatare și Transport (I.F.E.T) a fost unitatea industrială înființată în vremea regimului comunist, subordonată Ministerului Silviculturii, care avea ca sarcini recoltarea și colectarea materialul lemnos din păduri de așa manieră încât să se asigure conservarea și dezvoltarea fondului forestier, valorificarea integrală și superioară a lemnului și promovarea regenerării pe cale naturală a arboretelor din specii valoroase.
I. F. E. T Vrancea, pe lângă faptul că s-a achitat corespunzător de acest obiectiv, mai avea ca îndatoriri să preia și să valorifice masa lemnoasă din doborâturi, rupturi de vînt și zăpadă, precum și cea rezultată din acțiunea de igienizare și curățire a pădurilor cuprinse în planul de acoperire a masei lemnoase, îndeosebi de rășinoase, stejar și fag. În cazul producerii unor doborâturi, rupturi de vînt și zăpadă pe mari suprafețe, atacuri de insecte, uscări în masă, epocile și duratele de recoltare și colectare se stabileau, pentru fiecare situație în parte, de către conducerea inspectoratului silvic județean, de comun acord cu conducerea întreprinderii forestiere de exploatare și transport, astfel încît să se evite deprecierea materialului lemnos, extinderea atacului de dăunători și întîrzierea regenerării pădurii pe suprafețele respective.
Fișa de atribuții a I.F.E.T era mai largă decât cele menționate mai sus și acest lucru se poate urmări după cum este stipulat în INSTRUCȚIUNI NUMĂR: 60 DIN 01/03/83 privind termenele, modalitățile și epocile de recoltare, colectare și transport ale materialului lemnos din păduri publicat în B.Of. nr. 20/29 martie. 1983
Istoricul I. F. E. T- ului Vrancea, început frumos în 1965, se sfârșește brusc în anul 2001, când sub noua denumire de S.C Indoforest S A Focșani, patrimoniul a fost vândut către S C Holding S R L Buzău.
Alte detalii în legătură cu acest transfer nu-și au locul aici, deoarece nu mai contează pentru foștii salariați ai acestei întreprinderi! Pentru ei mai prezintă valoare următoarele: arhiva în care își pot căuta și depista informații legate de retribuire se păstrează potrivit informațiilor atașate.
În cadrul acestui depozit, cei interesați pot găsi cărți de muncă (peste 500) și state de plată de la unitățile I.F.E.T anume: Milcov, Zăbala, Nereju, Năruja, Tulnici, Greșu, Soveja, Dumitrești, Odobești, Țifești, Adjud, Cosmești, precum și autobazele Focșani, Odobești, Vidra și Panciu.
Însă mai multe detalii se pot afla de la administratorul menționat în anexă.

Citiți și:Foto | 2020 și trei momente importante din istoria Mănăstirii Dălhăuți;
FOTO | Prin Ținutul Vrancei din alte vremuri;
Foto | Prin câmpia veche a județului Vrancea ;
FOTO | Prin podgoriile Vrancei de altădată (II): Cârligele și Jariștea ;
Foto | Prin podgoriile Vrancei de altădată: Popești, Urechești și Cotești;
Foto | O drumeţie în Vrancea, pe Râmna în sus;
Foto | Pelerin prin Slam Râmnic, adică prin sudul Vrancei;
Foto | La pas, într-o călătorie imaginară prin trecutul județului Vrancea