Opinii

Rețeta verii: „Ghiveci... internațional”

Victor Simion
31 iul 2021 2735 vizualizări
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani
Profesorul istoric de artă Victor Simion este originar din Focșani

A venit vara. Și ce vară!!! Am scăpat de hainele mai groase, am trecut la șlapi, la bermude, la maieuri. Am scăpat de mâncarea făcută din conservele de iarnă și am trecut, veseli, la legume, fructe și alte prospături de sezon. Vorba celebră (dar pe invers) a unui, nu mai puțin celebru, ...gânditor: „vara nu-i ca iarna!”

Eu, vara, sunt înnebunit după ....ghiveci. Un ghiveci făcut din legume proaspete de tot felul: roșii, ardei grași, bame, fasolică, vinete, dovlecei, conopidă și mai tot ce înseamnă legumă proaspătă. Să fiarbă încet, înăbușit, să-și lase sucurile, aromele și vitaminele. Păi cum să nu-ți placă așa ceva? Drept pentru care îmi iau pofta după mine și hai la supermarket să-mi procur aromele.

„Piața” supermarketului e plină cu de toate. Hai să vedem. 

Uite niște roșii dolofane și cam ciudate; seamănă mai mult cu niște gogoșari dar cică sunt roșii... italienești. Măi, să fie! Le caut pe cele autohtone, românești, dar găsesc și un sortiment adus tocmai...din Olanda! Mă las păgubaș. Hai la vinete. Vinete românești? Ași! Aduse din Turcia. Păi normal: nu în Turcia se gătește celebrul „imambaialdi”, adică „mâncarea imamului”? Și tot din Turcia provine și mormanul acesta de... castraveciori. Dar unde sunt castraveciorii românești? Ce întrebare prostească! Păi n-ați văzut la televizor cum producătorii își aruncă sacii cu producție pe câmp, să se distrugă, fiindcă „piețarii” le oferă prețuri de rușine? Munca și sudoarea de-o toamnă! Alături, grămezi de ceapă și usuroi. Citesc etichetele: ambele produse vin, ehehei!, de la capătul Pământului:... din China! I-auzi! Îmi imaginez vapoarele încărcate ochi cu ceapă și usturoi traversând mările lumii spre a ajunge în România. Mă uit și nu-mi vine să cred: constat că sunt un înapoiat; știam de celebra ceapă de Buzău, de nu mai puțin celebrul usturoi de Dorohoi (unde există și un festival al usturoiului) de... Uite niște ardei grași: mari cât un pepenaș, frumoși și... fără gust. Ba nu: au un gust ca de carton presat. Cum să pui așa ceva într-un ghiveci? Îmi aduc aminte de minunații noștri ardei grași: nu erau prea mari, dar aveau un gust... Pe unde or mai fi crescând?

Fasolica asta atrăgătoare cică știe limba spaniolă. Măi, dar păstaia aia lată, „grasă”, crescută pe câmpurile legumicultorilor români, nu mai există? A dispărut soiul de la noi de trebuie să-l importăm? Ca și dovleceii! Și ăștia vorbesc altă limbă. În fața mormanelor de legume poliglote mă simt, pur și simplu, un analfabet. Stimați concetățeni, vă avertizez: când mergeți la piață, luați cu dumneavoastră și un dicționar dacă nu știți limbi străine. Că n-o să vă descurcați cu mormanele de „internaționalism”.

Ce să mai vorbim de fructe? Mă rog, unele nu au ajuns să crească pe la noi, dar merele, perele, piersicile, caisele, prunele unde sunt? S-au prăpădit renumitele livezi? Cică ale noastre nu corespund standardelor europene, adică nu-s umflate cu fel de fel substanțe de arată, toate, ca o butaforie. Că la gust...Tot aud prin mass-media cum că în sectorul legumicol s-ar învârti niște afaceri... și că d-aia...

Și totuși, zic: încă e bine! Fiți optimiști! Ia gândiți-vă cam cum va arăta piața asta peste câteva generații: vă vor fi oferite roșii proaspete de pe Marte, castraveți de pe Pluto, ridichi de pe Lună (d-aia și există sortimentul de „ridichi de lună”?), bame de pe Saturn (să preferați varianta celor crescute pe... inel!), sau ardei gras de pe Jupiter! Și toate se vor găsi, pe aici, pe aproape, la un supermarket amplasat pe o stație orbitală interplanetară (care va asigura și parcarea gratuită!). Se vedeți cum veți regreta ceapa de China!

 Victor Simion.

Citiți și:Biblioteca, o mobilă fără căutare;

La modă...mitocănia;

Și ce dacă ?;

Căldură mare, Monșer!;

Sărac, dar cinstit!;

Comedie cu detergenți și...tampoane igienice;

Bacalaureații;

Coșnița, unitatea de măsură a nivelului de trai;

Profesorul istoric de artă Victor Simion, originar din Focșani, își publică începând de astăzi tabletele în Ziarul de Vrancea ;

Cronică a cărții de memorialistică despre Focșaniul de altădată, „Strada Mare și…alte mahalale” a colaboratorului ZdV, Victor Simion


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.