Evenimente speciale

Memorialul ,,Poarta Vrancei”, realizat cu sprijinul donatorilor prin apeluri publicate exclusiv în ZdV, a fost inaugurat astăzi la Vidra

Ziarul de Vrancea
8 iun 2022 2657 vizualizări

Memorialul „Poarta Vrancei”, inaugurat sâmbătă la Vidra, a fost realizat cu sprijinul substanțial al donatorilor mobilizați prin numeroasele apeluri transmise de profesorul Costică Neagu, președintele Asociației „Simion Mehedinți”, inițiatoarea proiectului, publicate exclusiv în Ziarul de Vrancea. Memorialul desăvârșește proiectul prin care a fost amenajat în clădirea fostei Școli publice din Ocolul Vrancei, Muzeul Țării Vrancei, deschis pe 19 septembrie 2021 și pune în valoare numele a patru personalități reprezentative pentru cultura și civilizația de la Carpații de Curbură: SIMION MEHEDINȚI din Soveja, VALERIU D. COTEA din Căliman, ION DIACONU din Spinești și VASILE N. TAFTĂ din Negrilești.

Momentul inaugurării Memorialului „Poarta Vrancei” de la Vidra a fost ales să fie unul simbolic, având loc cu ocazia Conferinței Naționale a Profesorilor de Geografie din România, care se desfășoară în aceste zile în Vrancea. La inaugurarea de sâmbătă, 4 iunie 2022, a fost prezent ÎPS Ciprian, Episcopul Buzăului și Vrancei, iar dintre oficialitățile locale, prefectul, Nicușor Halici, vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare, precum și senatoarea Raluca Ioan.

„Memorialul Țării Vrancei din Vidra este un medicament împotriva amneziei identitare. Tezaurizăm valorile perene ale comunităților locale din Vrancea și oferim generației de pe băncile Școlii, reperele care ne spun de unde venim, cine suntem și ne arată drumul către lumea de mâine. Într-o Europă a națiunilor și regiunilor, Țara Vrancei este un exemplu de longevitate istorică în același spațiu geografic. Mulțumim celor care au participat la inaugurarea Memorialului, în mod special donatorilor care au susținut financiar realizarea acestui proiect inițiat de domnul profesor Costică Neagu”, a transmis pe Facebook Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei,  despre Memorialul inaugurat la Vidra.

Ce a transmis Consiliul Județean Vrancea cu privire la acest eveniment:

”Vrancea are, începând de astăzi, un Memorial al Țării Vrancei, în comuna Vidra.

 Născut la inițiativa Asociației <<Simion Mehedinți>>, în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea, Muzeul Vrancei și Primăria Vidra, Memorialul a fost realizat cu sprijinul substanțial al donatorilor din județ, dar și din țară. Acesta pune în valoare numele a patru personalități reprezentative pentru cultura și civilizația de la Carpații de Curbură: SIMION MEHEDINȚI din Soveja, VALERIU D. COTEA din Căliman, ION DIACONU din Spinești și VASILE N. TAFTĂ din Negrilești.

 La evenimentul moderat de directorul Muzeului Vrancei, Romeo Valentin Muscă, Consiliul Județean Vrancea a fost reprezentat de vicepreședintele Ionel Cel-Mare, care a spus că astăzi se scrie o pagină din istoria Vrancei și i-a felicitat pe toți cei care au dat viață acestui proiect.

 Momentul inaugural este unul simbolic, având loc cu ocazia Conferinței Naționale a Profesorilor de Geografie din România, care se desfășoară în aceste zile în Vrancea, prilej ca geografii din toate județele să descopere tezaurul spiritual al Vrancei istorice.

 Memorialul desăvârșește proiectul prin care a fost amenajat în clădirea fostei Școli publice din Ocolul Vrancei, Muzeul Țării Vrancei, deschis pe 19 septembrie 2021.”-Consiliul Județean Vrancea

Text informații + foto: Consiliul Județean Vrancea

VIDEO:vrancea atlastv

 

Citiți în continuare articolele publicate în Ziarul de Vrancea sub seamnătura profesorului Costică Neagu în legătură cu cele patru personalități reprezentative pentru cultura și civilizația de la Carpații de Curbură: SIMION MEHEDINȚI din Soveja, VALERIU D. COTEA din Căliman, ION DIACONU  ale căror busturi dezvelite sâmbătă 4 iunie 2022 vor sălășui la Poarta Vrancei:

DE COLECȚIE | ZdV vă prezintă discursul rostit de Simion Mehedinți despre Vrancea la Conferința Radio din 26 iulie 1935;

,,Fragment” din viața academicianului vrâncean Valeriu D. Cotea, al cărui bust va fi dezvelit curând, în ,,Poarta Vrancei” de la Vidra;

Foto | Secvențe ale Vrancei arhaice, zugrăvite de etnologul, folcloristul și dialectologul Ion Diaconu (1903-1984);

Profesorul vrâncean Vasile N. Taftă, membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice, supranumit și ,,babadag” – tatăl oilor

Citiți și articolele cu apeluri către donatori și evoluția proiectului Memorialul ” Poarta Vrancei” de la ideea inițială până la finalizare publicate în Ziarul de Vrancea sub semnătura profesorului Costică Neagu  : 

Proiectul „Spiritul vrâncean redivivus” la câteva zile până la debutul sărbătorilor de iarnă 2021-2022;

Proiectul „Spiritul vrâncean redivivus”, la jumătate de drum;

Apel cultural vrâncean- 25 iunie 2021;

Apel cultural vrâncean- 5 aprilie 2021;

Din Vrancea, despre legea sponsorizării și cultura;

S-au făcut primele donații pentru proiectul cultural ,,Spiritul vrâncean redivivus”;

Proiectul cultural educativ ”Renașterea spiritului vrâncean”;

Informații utile despre proiectul cultural-educativ ,,Renașterea spiritului vrâncean”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.