Brand voice

Proiectul „Spiritul vrâncean redivivus”, la jumătate de drum

Costică NEAGU
17 aug 2021 1664 vizualizări

Stimați concetățeni,

La aproape un an de la inițierea proiectului „Memorialul Vrâncean – Vidra, Poarta Vrancei”, prin realizarea busturilor: Simion Mehedinți, Valeriu D. Cotea, Ion Diaconu și Vasile N. Taftă, ne aflăm la jumătatea drumului privind donațiile pentru finanțarea busturilor.

În momentul de față, afirmăm cu satisfacție că Proiectul inițiat de Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți” a fost primit foarte bine de Societatea Română de Geografie, de familia Cotea care a subscris sume importante.

Deși suntem la jumătatea drumului și nu facem în acest moment un bilanț final, dorim să relevăm contribuția substanțială a unor întreprinzători vrânceni: Dorin Umbrărescu (Asociația Another Chance, Podu Turcului); Dana Neagoe, strănepoata lui Simion Mehedinți, medic, Germania; (S. C. Vrancart, Adjud), director general, Ionel-Marian CIUCIOI; Obștea Spinești – Vrâncioaia, președinte, Fănel Lepădatu; Valeriu V. Cotea, fiul academicianului Valeriu D. Cotea; Obștea Vrâncioaia, președinte Dorică Hârnea; CD PRESS, SRL, director ing. Costin Diaconescu; S. C. Keydesign templates SRL, Focșani, manager, Bogdan-Laurențiu Nistor; S. C. Paco S. R. L., Manager Feliciu Paraschiv, Focșani.

Alături de aceștia, pomenim și mulțumim persoanelor fizice care apar în tabel ca donatori fondatori, semn că au subscris din propriile resurse peste 1000 de lei: familia acad. Alexandru Ungureanu – Iași; Ing. Tomiță Cotea, Focșani; Dr. Dumitrache Cotea, Vidra; Prof. univ. Corneliu Cotea – Iași; Prof. univ. Corneliu Iațu, președinte SGR, Iași; Prof. univ. Ioan Ianoș, București.

Relevând donatorii fondatori, nu înseamnă că mulțumirile noastre sunt mai puțin calde pentru simplii donatori. O vorbă veche spune că „darul săracului este mai prețios decât darul bogatului”, pentru că acesta pornește din adâncul sufletului. Între donatori avem și seniori, între care și vrânceanul Neculai Diaconu în vârstă de 92 de ani, pe care îl găsim ca donator și la Casa Memorială „Dumitru Pricop” din Negrilești. Tuturor le aducem călduroasele noastre mulțumiri din partea vrâncenilor și îi îndemnăm pe cei care prețuiesc cultura vrânceană, valorile acestui neam, să subscrie cât mai repede din preaplinul sufletului lor, pentru a ajunge cu bine la liman.

Muzeul „Țării Vrancei”, dorit cu atâta ardoare de academicianul Valeriu D. Cotea, va deveni o realitate în data de 12 septembrie 2021 și va funcționa în „Școala cu Coloane” de la Vidra, cea mai veche clădire de învățământ (1857) din Județul Vrancea, care a supraviețuit timpului până azi, reabilitată de curând cu destinația de muzeu.

În a doua decadă a lunii octombrie, la Zilele „Simion Mehedinți”, se vor dezveli primele două busturi ale Memorialului Vrâncean, urmând ca celelalte două să fie realizate când vom strânge fondurile necesare.

*   *   *

Dăm mai jos lista ultimilor donatori însoțită de îndemnurile și rugămințile adresate către obștile vrâncene, să facă acest gest, ca un omagiu adus înaintașilor care în 1857 au construit această școală „pentru copiii gospodarilor din Vrancea”.

 Mulțumim tuturor acelora pentru care cultura valorează, cel puțin tot atât cât banul!

Sumele, oricât de mici sau de mari, pot fi depuse în contul Asociației ”Simion Mehedinți”, Focșani – România, (cif. 6433097; Cont IBAN - RO76CECEVR0137RON0107934) sau cu chitanță, la tel. 0723276188, cu mențiunea:  Spiritul vrâncean redivivus - busturi.

Comitetul de inițiativă

Costică Neagu

  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.