Brand voice

Proiectul „Spiritul vrâncean redivivus” la câteva zile până la debutul sărbătorilor de iarnă 2021-2022

Costică NEAGU
21 dec 2021 1443 vizualizări

Stimați concetățeni,

În curând intrăm în sărbătorile de iarnă, moment de bilanț, dar și de speranțe pentru viitorul Proiectului Cultural-educativ: MEMORIALUL VRÂNCEAN – VIDRA, ,,POARTA VRANCEI”, privitor la realizarea și dezvelirea busturilor: Simion Mehedinți, Valeriu D. Cotea, Ion Diaconu și Vasile N. Taftă.

Pe data de 19 septembrie 2021, s-a deschis la Vidra, Muzeul ,,Țării Vrancei”.

Prin acest Memorial, Asociația Simion Mehedinți își propune să încununeze viitorul Muzeu al ,,Țării Vrancei” cu cele mai importante personalități care au pornit de pe acest meleag și au cucerit lumea culturii și științei: acad. Simion Mehedinți – creatorul geografiei române moderne; acad. Valeriu D. Cotea - creatorul oenologiei românești; prof. Ion Diaconu – folclorist, cercetător al Mioriței; acad. ASAS Vasile N. Taftă - doctorul ,,blândei mioare” (tatăl oilor - ,,babadag”).

Tuspatru alcătuiesc o parte importantă a imaginii academice a Țării Vrancei.

În momentul de față, anunțăm că ne aflăm la jumătatea drumului, prin generozitatea celor care au răspuns la chemarea noastră.

Două din cele patru busturi (Simion Mehedinți și Valeriu D. Cotea) au fost realizate și se află în custodia Muzeului Vrancei. (valoare 9.000 Ꞓ)

Pentru realizarea celorlalte două busturi (Ion Diaconu și Vasile Taftă), așteptăm ca și ,,Țara Vrancei” să dea un semn de bunăvoință, iar obștile să deschidă ,,cutia milei”, pentru păstrarea tradițiilor și cinstirea cum se cuvine a personalităților reprezentative ale Vrancei arhaice.

Astăzi, prin receptivitatea și solidaritatea comunității județene și locale, avem un Muzeu al ,,Țării Vrancei” în Școala cu ,,Coloane” (1857) care a fost reabilitată și a căpătat o destinație nouă – lăcaș de cultură – și primește vizitatori.

Să reînviem trecutul Vrancei arhaice prin: studii și cercetări, obiecte de muzeu, colecție etnografică, bibliotecă și să o populăm cu personalitățile care i-au dat caratele muncii lor și i-au consolidat eternitatea.

Astăzi, cu tot respectul și încrederea în viitorul culturii vrâncene, Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” în parteneriat cu Muzeul Vrancei, cheamă obștile de moșneni, oamenii de afaceri, gospodarii, pe toți vrâncenii cu dare de mână, să contribuie la ridicarea ,,Memorialului vrâncean” de la Vidra și înzestrarea Muzeului Țării Vrancei.

Întregul Proiect Cultural-educativ ,,Spiritul vrâncean redivivus”, împreună cu rugămințile noastre au fost trimise tuturor obștilor în data de 9 aprilie 2021. Două obștii au dăruit sume semnificative. Îi așteptăm și pe ceilalți: ,,Dați un leu pentru Ateneu!”  

Solidaritatea este singurul mod de a înfăptui ceva pentru comunitate și eternitate!

,,Nu poate statul ce poate satul!”

NU UITAȚI! Școala-monument de la Vidra a fost construită (1857), de Obștea cea Mare a Vrancei pentru copiii gospodarilor de pe acest meleag.

NU UITAȚI! Putem înscrie Vrancea arhaică pe harta turistică a României.

NU UITAȚI! Avem nevoie doar de prietenie și solidaritate pentru a demonstra că se poate, dacă se vrea, folosind chiar facilitățile oferite de statul român prin Legea sponsorizării nr 32 din 1994, reactualizată.

Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” îndeplinește toate condițiile legale pentru a organiza astfel de programe și dreptul de a primi sponsorizări.

NU UITAȚI! Cele patru busturi vor fi dezvelite pe data de 5 iunie 2022, cu ocazia Conferinței Naționale a Societății Române de Geografie, anul când se împlinesc   6 decenii de la plecarea la cele veșnice a savantului Simion Mehedinți.

Sărbătorile de iarnă să fie prilejul de a fi darnici și solidari întru binele public!

Gândul nostru se îndreaptă către cei cărora le pasă de cultura Vrancei!

*

Nu pierdeți ocazia de a intra în istoria culturii vrâncene!

Dăm mai jos TABELUL UNIC AL DONATORILOR –, starea donațiilor, împreună cu mulțumirile noastre respectuoase și urările de sănătate în anul de grație, 2020!

Mulțumim tuturor acelora pentru care cultura valorează, cel puțin tot atât cât banul!

Sumele, oricât de mici sau de mari, pot fi depuse în contul Asociației ,,Simion Mehedinți”, Focșani – România, (cif. 6433097; Cont IBAN - RO76CECEVR0137RON0107934) sau cu chitanță, la tel. 0723276188, cu mențiunea:  Spiritul vrâncean redivivus - busturi.

Comitetul de inițiativă

Costică Neagu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.