Educație

Proiectul cultural educativ ”Renașterea spiritului vrâncean”

Costică NEAGU
22 feb 2020 2638 vizualizări

Încă de la înființare, 21 iunie 1991, Asociația ,,Simion Mehedinți” și-a propus restituirea și promovarea tezaurului științific și cultural lăsat de Simion Mehedinți și nu numai. Am restituit culturii vrâncene oameni si opere intrate într-o nedreaptă uitare.

Ajutați și încurajați de personalități academice (Mona Mehedinți, Dinu Giurescu, Gheorghiță Geană, Șerban Dragomirescu, Valeriu D. Cotea),de Societatea Română de Geografie, de comunitățile locale (Negrilești, Soveja), dar mai ales de oameni de afaceri cu dragoste pentru cultura vrânceană, am îndrăznit și am realizat lucruri extraordinare, de neimaginat la început de drum: a). fondarea Casei Memoriale ,,Dumitru Pricop” și dezvelirea bustului ,,Poetului Vrancei”;b).  editarea a peste 320 de lucrări de interes pentru educația și cultura vrânceană; c)editarea a 121 de lucrări în seria editorială ,,Biblioteca Simion Mehedinți”.

*   *   *

Dorim ca de efortul nostru să beneficieze generația tânără prin bibliotecile școlilor și liceelor, prin bibliotecile publice din Județul Vrancea, motiv pentru care am lansatProiectul Cultural-educațional ,,Renaștereaspiritului vrâncean”.

SPIRITULVRÂNCEAN, un concept aparent abstract, a avut momente astrale, fără egal în alte ținuturi ocrotite de Cetatea Carpatică: de aici au plecat plăieșii care l-au ajutat pe Ștefan cel Mare și Sfânt să-și apere glia -Legenda Tudorei Vrâncioaia....; de aici a plecat Procesul ieșirii din boieresc (1801-1814), în care vrâncenii s-au judecat cu doi domnitori și cu cel mai puternic boier al timpului (vistiernicul Iordache Ruset-Roznovanul), pentru independența gliei străbune. De aici au plecatnesfârșitele procese cu cele trei mănăstiri (Soveja, Vizantea, Mera) și cu agresiunea maghiarăde pe crestele Carpaților; aici s-a zămislit apărarea codrului vrâncean care a sângerat și s-a plecat de lăcomia societăților forestiere străine, dar și de prostia și lăcomia ,,cozilor de topor” autohtone; aici s-a născutentuziasmul pe care l-au stârnit echipele studențești conduse de Dimitrie Gusti (1927), dar și de intelectuali români și vrânceni atașați de Vrancea.

În ziua de azi, când vrâncenii doar vorbesc despre cultură, educație și tradiții, noi Asociația Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți” cu ajutorul oamenilor de bine, cărora le pasă încotro ne îndreptăm, dorim să punem la baza culturii și a tradiției educația și munca înaintașilor.

Pentru început dorim să dotăm bibliotecile școlare (110 școli și licee cu personalitate juridică) și 37 biblioteci publicecu următoarele titluri, fundamentale pentru cultura vrânceană și nu numai:

Ion Ionescu de  la BradAgricultura română din Județul Putna;

Mihail Canianuşi Aureliu CandreaDicționar geografic al Județului Putna

Ion Diaconu (coordonator) – Monografia Județului Putna;

Aurel V. SavaDocumente putnene;

C. Constantinescu-Mircești, H. H. StahlDocumente vrâncene, vol. I;

C. Constantinescu-Mircești – Vrancea arhaică, evoluția și problemele ei;

N. Al. Rădulescu – Vrancea, geografie fizică și umană;

Vasile I. ȚIROIU – Amintiri, cum am colaborat cu profesorul Simeon Mehedinți;

Costică Neagu (coordonator) – Dicționarul academicienilor vrânceni;

S. MehedințiAltă creștere. Școala muncii;

Soveja [S. Mehedinți]Oameni de la munte;

Ion DiaconuȚinutul Vrancei;

Simion HârneaComoara Vrancei;

Corneliu Vulpe, Gheorghiță Geană – Cercetări antropologice în Subcarpații de Curbură;

Dumitru Pricop - Mioritice etc.

Apelul și rugăciunea noastră se îndreaptă către oamenii de afaceri vrânceni și din alte județe, către Consiliul Județean Vrancea, către partide și entități neguvernamentale, către băncile care operează în Județul Vrancea, către primării, care au un fond cultural cât de mic și biblioteci publice, către obștile vrâncene, către sindicate, către persoanele fizice cu dare de mână, care doresc să susțină educația și cultura vrânceană.

În acest demers, pornim de la afirmația lui Mehedinți: Nu poate statul ce poate satul și dorim să reînviem inițiativa lui Simion Hârnea: Biblioteca ,,Comoara Vrancei” prin care să aducem în lumina tiparului creații populare și culte vrâncene, personalități vrâncene intrate prea devreme în negura timpului, cu toate că au avut inițiative și realizări demne de atenția urmașilor.

*   *   *

Proiectul ,,Renașterea spiritului vrâncean” pentru donația cărților nominalizate mai sus, costă cca. 40.000lei, pentru cele 110 școli și licee cu personalitate juridică și pentru cele 37 de biblioteci publice din Județul Vrancea.

Sumele, oricât de mici sau de mari, pot fi depuse în contul Asociației Personalului Didactic ,,Simion Mehedinți”, Focșani – România, (cif. 6433097; IBAN - RO76CECEVR0137RON0107934) sau cu chitanță, la tel. 0723276188, str. Mr. Pastia nr. 3, cu mențiunea: Renaștereaspirituluivrâncean.

Situația donațiilor va fi prezentată periodic în presa vrânceană și numele donatorilor va fi menționat pe cărțile acestei colecții cu calificativul (donator: 1 – 999 lei; donatorfondator: peste 1.000 lei).

Mulțumim tuturor acelora pentru care cultura valorează, cel puțin tot atât cât banul!

Colectivul de inițiativă: Conf. dr. Costică NEAGU; Prof. dr. Nicolae DAMIAN; Prof. dr. Răzvan Săcrieru; Teolog dr. Romeo-ValentinMuscă; Ing. Valentin POPA; prof. dr. Alexandra TĂTARU etc.

PARTENERI: Casa de Cultură ,,C. C. Giurescu”, Odobești; Asociația Obștilor Vrâncene, Năruja; Biblioteca Județeană ,,Duiliu Zamfirescu”, Focșani; Societatea de Geografie – Filiala Vrancea; Asociația Femeilor Ortodoxe – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei; Inspectoratul Școlar Județean Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.