Local

Programul Start-up Nation pentru înființarea de firme: Vrâncenii inreresați să obțină bani de la stat vor urma cursuri antreprenoriale

Ionel Sclavone
28 apr 2024 2842 vizualizări

Vrâncenii care doresc să devină patroni și să acceseze fonduri guvernamentale prin programul Start-up Nation vor trebui să urmeze și cursuri de pregătire antreprenorială. Persoanele acceptate în program vor putea să solicite până la 250.000 lei pentru înființarea unei firme

Autoritățile pregătesc cadrul legal pentru ediția din 2024 a programului Start-up Nation, printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Conform actului normativ, ajutorul financiar care va putea fi solicitat în acest an, de fiecare beneficiar, nu va putea depăși valoarea de 250.000 de lei. Suma acordată de stat va reprezenta maximum 90% din cheltuielile eligibile. Restul de 10% va reprezenta cofinanțarea pe care va trebui să o asigure beneficiarul.

În acest an, programul Start-up Nation va avea două componente, în funcție de vârsta solicitanților de finanțare. Astfel, prima componentă va fi dedicată tinerilor cu vârsta între 18 ani împliniți și 30 de ani neîmpliniți

Cea de-a doua componentă va fi destinată persoanelor care au între 30 și 35 de ani, celor aflate în căutarea unui loc de muncă (inclusiv șomerii) și persoanelor din grupurile dezavantajate pe piața muncii (persoane cu un nivel scăzut de instruire, cu dizabilități sau din zonele rurale).

Pentru a obține aceste fonduri destinate înființării și dezvoltării afacerilor, solicitanții vor trebui să urmeze, mai întâi, tot în cadrul programului Start-up Nation, cursuri de formare în vederea dobândirii competențelor antreprenoriale.

O altă condiție impusă solicitanților de fonduri este de a înființa, în cadrul firmelor nou create, cel puțin două locuri de muncă, pe care să le mențină pentru o perioadă minima de 24 de luni care vor curge după perioada de implementare.

Astfel, măsura își propune să contribuie la dezvoltarea de noi politici publice necesare relansării economice, reducerii șomajului și stimularea spiritului antreprenorial. Totodată, prin program se dorește creștere numărului de IMM-uri la nivel național prin programe corelate cu cerinţele de pe piața muncii, cu accent pe segmentele tinere ale populaţiei.

Se estimează că prin programul Start-up Nation, din acest an, vor fi create 10.500 de locuri de muncă în cadrul componentei specifice pilonului I (activarea potențialului antreprenorial al tinerilor) și un număr estimat de 5.000 de locuri de muncă în cadrul pilonului II (sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.