Social

Galerie foto | Familia Dogaru din satul Ciușlea are nevoie de ajutor

Janine VADISLAV
15 iul 2019 5098 vizualizări

În cadrul proiectului „7 Şcoli, 7 Familii” doamnele profesor Rica Verdeţu, Gabriela Melu- Butu, Nicoleta Cojocea şi Gabriela Bîndar au dus daruri  în satul Ciuşlea unde un tată singur creşte 5 copii.

La 65 de ani Vasile Dogaru, din satul Ciuşlea, are 14 copii. Cel mare are 43 de ani, cel mai mic abia a împlinit 7 ani. 5 dintre ei sunt acasă, alături de tatăl care se străduie să-i  educe, să-i ţină la şcoală, să le poarte de grijă cu toată dragostea şi cu multă responsabilitate căci  i-au părăsit  demult. Din păcate starea de sănătate precară în ultimele luni i-a cam dat socotelile peste cap şi nu mai poate munci ca înainte când mergea cu ziua prin sat şi aducea un ban în plus în gospodărie. Copiilor, aflaţi încă acasă, le este şi mamă şi tată dar nu s-a plâns niciodată. Nu i-a fost şi nu îi este uşor. Dragostea micuţilor şi ajutorul pe care-l mai primeşte de la oameni de bine, impresionaţi de iubirea puternică ce-i uneşte, îl ajută să treacă peste problemele de moment, să meargă mai departe.

De când are copii la şcoală, la fiecare început de an  se  întâmplă un fenomen ciudat, de înţeles. De prea multă grijă că nu va avea cu ce-şi pregăti băieţii pentru şcoală, că nu-i ajung banii pentru rechizite şi multe alte „mărunţişuri”, la care nu se poate renunţa domnul Dogaru cade la pat. Diabetul îşi face de cap  antrenând şi alte neajunsuri. Doamnele profesor, care-l cunosc şi i-au trecut pragul casei, unele au avut la clasă pe unii dintre copii, îi sar în ajutor ori de câte ori este nevoie. Aşa s-a întâmplat şi acum când, la ultima vizită făcută la Ciuşlea, au dus haine, alimente, detergent şi un aragaz cu butelie, să poată găti pentru micuţi în siguranţă.

„Sunt îngrijorată, de când ne cunoaştrem, şi sunt câţiva ani, nu l-am mai văzut atât de slăbit şi de neajutorat. Îşi face griji pentru băieţi ( cu vârste cuprinse între 7-15 ani ), îşi face griji pentru că nu-i poate pregăti pentru şcoală aşa cum trebuie. Băiatul care a terminat clasa a VIII a - a învăţat foarte bine în toţi anii - a ales să meargă la o şcoală profesională, să  înveţe cât mai repede o meserie, să-şi poată ajuta tatăl şi fraţii. Mă doare inima că nu a putut merge la liceu. Toţi învaţă foarte bine, sunt cuminţi, liniştiţi, pe toţi i-a învăţat să fie ordonaţi acasă, să dea o mână de ajutor la treabă”, spune doamna prof. înv. prim. Rica Verdeţu,  de la Şcoala Gimnazială din comuna Garoafa.

- Îl ajută..., spuneţi...

„Îl ajută, fiecare are rolul lui în familie. Tot timpul este o ordine exemplară şi au o grădină cu de toate. Nu trebuie să meargă la piaţă, la cumpărături. Sunt de ajutor, mai ales că tatăl nu poate munci la capacitate maximă în această perioadă, are nevoie de linişte, de odihnă”.

- Nu poţi avea linişte când ştii că ai atâtea suflete la masă, vacanţa trece  şi vine un nou an şcolar pentru care are de pregătit 5 rânduri de rechizite şcolare plus  ce le mai cere la şcoală, spun.

„Aşa-i, de aceea ne-am gândit că un ajutor din partea noastră n-ar  strica, mai ales că avem acest proiect în derulare, „7 Şcoli, pentru 7 Familii”. Vin cu plăcere aici,  îmi sunt foarte dragi copii şi am mare respect pentru acest tată,  care s-a devotat copiilor fiind şi mamă şi tată pentru ei. Copii sunt foarte atenţi, drăguţi, dar au o tristeţe în priviri care nu dispare niciodată Le lipseşte ceva, căldura şi dragostea unei mame care,  spune şi doamna profesor Gabriela Melu-Butu, de la Şcoala Gimnazială nr 2, din Mărăşeşti, nu poate fi înlocuită cu nimic altceva”. 

„M-au impresionat foarte mult, când i-am cunoscut. Aşa ceva mai rar. Atâta ataşament între tată şi copii, atâta respect din partea copiilor şi grijă din partea tatălui să nu le lipsească strictul necesar. Nimic nu-l sperie mai mult pe domnul Dogaru decât gândul că băieţilor le-ar putea lipsi cele necesare traiului, sau pentru şcoală. Nu ştiu când se mai odihneşte, se scoală cu noaptea-n cap şi se culcă ultimul. Peste tot este ordine, curăţenie..”, spune şi doamna prof.înv.prim. Gabriela Bîndar, de la Şcoala „Anghel Saligni”, din Focşani.

Dacă doriţi să daţi o mână ajutor, puteti suna la nr. tel.  0767/ 777. 110, persoana de contact  Vasile Dogaru, sat Ciuşlea, com. Garoafa - Vrancea. ( Janine VADISLAV )

Citiți și:Un tată singur din Ciușlea cere ajutor pentru copiii lui: ”Sunt lumina ochilor mei!”;

Un nou episod cu și despre cei 5 copii ai familiei Dogaru, din Ciuşlea;

VIAŢA BATE FILMUL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.