Social

Un tată singur din Ciușlea cere ajutor pentru copiii lui: ”Sunt lumina ochilor mei!”

Janine VADISLAV
19 aug 2018 10158 vizualizări

La 64 de ani, Vasile Dogaru, din satul Ciuşlea, are 14 copii. Cel mare, o fată, are 42 de ani, cel mai mic abia a împlinit 6 ani. Despre această familie am mai scris, mulţi dintre cititorii noştri au dat o mână de ajutor, la momentul potrivit.  A avut noroc în viaţă de copii buni, dar n-a avut noroc la neveste, care l-au părăsit pe rând. 9 dintre ei îşi câştigă deja existenţa muncind în străinătate. Ultimii 5 sunt acasă, îi creşte şi-i îngrijeşte de unul singur. Le este şi mamă şi tată, dar nu s-a plâns niciodată. Nu i-a fost şi nu îi este uşor. Dragostea micuţilor şi ajutorul pe care-l mai primeşte, de la oameni de bine, impresionaţi de iubirea puternică ce-i uneşte, îl ajută să treacă peste problemele de moment, să meargă mai departe.

Citiți și:VIAŢA BATE FILMUL

Dumnezeu a vrut ca Vasile să-şi iubească foarte mult copiii pentru care a făcut mari sacrificii. Dacă ar putea, după cum spune, şi-ar da şi inima din piept pentru micuţii cuminţi, harnici şi buni la învăţătură. De când are copii la şcoală, cea mai mare grijă este pregătirea pentru noul an şcolar. Până acum n-a fost o problemă, avea grădina de legume din care vindea de toate, iar din banii strânşi cumpăra rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Anul acesta ploile acide şi căldura au ars aproape tot. I-a mai rămas cât să pregătească câte ceva pentru iarnă, să aibă pentru copii.  Este disperat şi nu ştie încotro s-o mai apuce.

Cel mai mic, Marinică, intră la clasa pregătitoare, are 6 ani, Gabriel 7, Ionel  8, Eduard 14. iar Raul 15 ani... Toţi sunt premianţi si chiar dacă sunt mici încă, ştiu deja ce vor să facă în viaţă.

„În fiecare zi avem câte o rutină...,” spune Ionel.

- Fiecare are treaba lui? întreb.

„Păi da, a mea este sa fac mesele curate, lui Marinică îi place să măture, iar Gabi duce gunoiul în fiecare zi. Împreună scoatem buruiana din grădină.

Eduard are 14 ani şi a trecut în clasa a VIII.

- Ai terminat clasa...? întreb.

„A  VII- a”.

- Cu ce medie?

„Cu 9.50.”

- Ce ai vrea să devii în viaţă?

„Eu aş vrea să fiu preot”, spune Eduard.

Tatăl îl susţine şi spune că băiatul are „chemare”, nu lipseşte de  la nici o slujbă şi-i mereu pe lângă preotul  paroh.

Pentru fraţii lui, Ionel este cel mai deştept din casă.

„Ar trebui să se facă om de ştiinţă”, spune Marinică.

„Cred că aş putea fi om de ştiinţă am terminat clasa I cu media 10”, spune Ionel, sigur de valoarea lui.

Premiant I este  şi Raul, cel care, alături de tatăl lor, le poartă de grijă fraţilor mai mici. Pentru cei cinci fraţi tatăl este cel mai bun exemplu.

- Cum este tatăl vostru? întreb.

„Un tată bun, iubitor...” , spune Eduard.

Ca să aibă pentru copii strictul necesar, Vasile Dogaru face din noapte zi. Noaptea merge la pescuit, să aibă pe masă - pentru copii - un peşte proaspăt. Ziua trudeşte în grădină. Nu-i este uşor, tinereţea a trecut, are şi un diabet care-i face probleme, vârsta îşi spune cuvântul, dar nu se lasă.  L-am întrebat ce- l ţine în formă. Copiii, desigur, pe care-i iubeşte ca pe ochii din cap.

„Sunt sărac lipit, dar foarte bogat că am această comoară.... Copiii sunt o avere imensă, numai cine nu-i are, nu se poate bucura de ei.  Ei sunt lumina ochilor mei”, spune Vasile Dogaru cu lacrimi in ochi.

Trăiesc toţi 6 din 1200 lei alocaţia copiilor, plus un mic ajutor de la Primărie. Prea puţin ca să-şi poată pregăti copiii de şcoală. 

„Mă ia groaza, vă daţi seama? N-am nimic, a fost un an prost, nici nu ştiu pe unde calc, de grija asta. Rechizitele, e nenorocire! Hainele, le-a rămas mici, s-au stricat, nu le mai vin. Nu ştiu ce-am să fac”, mai spune bărbatul.

„Parte din copii mi-au fost elevi. Din suflet vă rog, ajutaţi aceşti copii, ajutaţi această familie. Sunt harnici, casa lor e curata ca un pahar, toate sunt la locul lor, muncesc toţi în gospodăria lor mică, învaţă bine, sunt ordonaţi şi politicoşi. Sunt un exemplu”, spune şi doamna profesor Rica Verdeţu, de la Şcoala Gimnazială Garoafa.

Ana a venit din Italia, în vacanţă. Impresionată de poveste, a dorit să-i cunoască pe copii.

„Sunt impresionată de această familie, de aceşti copii minunaţi care se duc la şcoală, sunt foarte cuminţi, foarte deştepţi. Vă rugăm din suflet să ajutaţi această familie”, ne-a spus Ana Pascu.

Dacă doriţi să daţi o mână de ajutor, persoana de contact este  VASILE DOGARU, tel. 0767/ 777. 110.  sat Ciuşlea, comuna Garoafa - Vrancea.( Janine VADISLAV )

Citiți și:VIAŢA BATE FILMUL


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.