Evenimente speciale

Foto | „Biblioteca e un loc magic...” Cum a fost de Ziua Naţională a Bibliotecarului, la Focşani

Janine VADISLAV
28 apr 2024 1348 vizualizări

Biblioteca publică sau cea de acasă, indiferent unde te-ai afla, este locul magic în care, ca în prima zi, cu aceeaşi emoţie, îţi dai Întâlnire cu cartea. 23 aprilie este ziua perfectă pentru a sărbători pe marele Sf. Gheorghe şi pe  Bibliotecarul Român. Anul acesta evenimentul a fost găzduit de Galeriile de Artă din Focşani, unde şi-au dat întâlnire bibliotecarii din tot judeţul şi cititorii fideli, cei care nu pot trăi fără să deschidă o carte şi să citească măcar câteva pagini într-o zi. Fac excepţie cei care au mai mult timp şi nu lasă cartea din mână până la ultima pagină... 

Nu au fost doar cărţi, doamnele bibliotecare, au pregătit câteva surprize frumoase, care ne arată că mai au şi alte pasiuni: lucrări de pictură, portrete, dar şi peisaje  purtând  semnăturile doamnelor  Florentina Mihalache şi Alina Ichim, cu  lucrări handmade foarte atent lucrate şi expoziţia cu obiecte sculptate în cărţi purtând semnătura doamnei  Mihaela Ulmu.

Invitaţii la eveniment au fost doamna Alexandra Tătaru, viceprimarul mun Focşani,  Adrian Creţu, reprezentantul C.J. Vrancea şi doamna dr. Mădălina Lefter. 

De la Bucureşti, domnul Adrian Cioroianu a trimis un mesaj video, de suflet.

Dragi prieteni de la Focşani, dragi prieteni de la Bibliotecă,  am marea plăcere de a vă saluta de ziua dumneavoastră, de ziua celor care lucrează în bibliotecă pentru cei care iubesc Cartea, lucrează pentru a păstra cunoaşterea în cetate. Mă bucur să vă salut astăzi, mai ales că am amintiri foarte frumoase de la ultima noastră întâlnire. O salut pe doamna manager Oana - Raluca Boian, să ne revedem cu bine, să ne punem speranţe în această vară care se apropie, în această toamnă care iarăşi ne va încărca - sperăm- de cărţi, de noi bugete, de noi cititori şi să ne revedem cu bine la Focşani. De fiecare dată voi avea o carte în mână. Vă salut cu drag de la Bucureşti pentru această zi. Să nu uită că pentru noi Ziua cărţii e în fiecare zi!

Discursurile au continuat - spre bucuria celor prezenţi, în aceeaşi notă de sărbătoare.

Am emoţii, a spus domnul Adrian Creţu, reprezentantul C.J.Vrancea, administratorul județului. Vă transmit  un <<La mulţi ani!>> din partea domnului Vicepreşedinte  C.J.Vrancea, Ionel cel Mare  şi din partea mea. Am pe birou 3 cărţi şi nu reuşesc să le citesc şi m-am gândit, iată, dacă eram bibliotecar puteam să fac ce-mi place, să citesc. Dacă nu mă înşel, Nicolae Iorga spunea că o bibliotecă fără bibliotecar este ca o sală goală. În continuare, să fiţi prezenţi acolo şi să deschideţi  uşa celor care vin să culeagă învăţătură din foile cărţilor pe care le păstraţi. Încă o dată, La mulţi ani!”

O prezenţă fermecătoare, bine informată, doamna viceprimar de Focşani, Alexandra Tătaru, a pus punctul pe i.  

Bibliotecarul  este una dintre cele mai norocoase persoane, care are acces  la absolut tot ce-şi doreşte pentru că biblioteca, de fiecare dată, mi-a dat senzaţia  că este un templu. O pot compara şi cu o biserică, doar că biserica - atunci când există un fenomen catastrofal - ca cel care a dus la dispariţia Bibliotecii din Alexandria, se poate reface din temelii, o bibliotecă, după ce arde n-o mai poţi reconstitui pentru că arde acea memorie eternă a omenirii.(...) Avem noroc că suntem oameni, că am fost dotaţi cu cunoaştere, seriozitate şi îmi place să cred, aşa cum spunea filozoful Cicero, „dacă avem o bibliotecă şi o grădină, putem să simţim că trăim”.

Bucuria acestei zile cu totul specială a fost dedicată doamnelor şi domnilor bibliotecari, care ne întâmpină cu zâmbetul pe buze, ne ajută să găsim cartea dorită, ne recomandă noutăţile. De ani buni atmosfera în bibliotecă este  foarte plăcută, ş-i o plăcere să-i treci pragul. Acest lucru se datorează, cred eu, în primul rând directorului care a ştiut să creeze ambianţa, să ne simţim noi, cititorii, ca acasă, să- l simţim pe director, ca pe un prieten apropiat, ceea ce e mare lucru. Şi la Ziua Naţională a Bibliotecarului acest lucru s-a simţit. Mai mult,  doamna director a venit cu daruri ca în ziua de Crăciun.  

Vă urez un călduros La mulţi ani! La mulţi ani creativi, luminoşi şi frumoşi, să vă dea Dumnezeu multă putere de creaţie şi dezvoltare în continuare...”

Acesta a fost salutul doamnei director Oana-Raluca Boian, în frumoasa dimineaţă de aprilie...

Surâsul larg, îi lumina faţa, era aşa cum e în fiecare zi, atentă, cu o vorbă bună pentru fiecare.

- Ce înseamnă pentru dumneavoastră, Biblioteca, întreb 

Biblioteca, pentru mine, este acasă, este familia mea, este locul unde îmi face atâta plăce să vin. Biblioteca înseamnă cunoaştere, siguranţa,  este o demonstraţie  a rolului istoric  pe care l-a îndeplinit întotdeauna. Cu ocazia acestei zile minunate, domnul profesor Aurel Neculai  va lansa o carte de memorialistică, o carte plină de amintirile copilăriei  de altă dată, petrecută la ţară, dar şi la oraş. Sunt multe surprize, 30 de cititori fideli şi peste 40 de bibliotecari vor fi premiaţi şi vor primi diplome, la fel şi cei din aparatul tehnic al Bibliotecii”, a mai spus doamna Oana Raluca Boian, directorul Bibliotecii „Duiliu Zamfirescu”, din Focşani.

De aceea şi pentru multe altele, doresc şi eu Bibliotecii, doamnei director Oana- Raluca  Boian, Teodorei, doamnelor şi domnilor bibliotecari, care-şi petrec o parte din zi printre cărţi, celor care citesc şi iubesc cartea, în săptămâna dedicată „Zilei Naţionale a Bibliotecarului!”, să aibă o viaţă cât mai lungă, cât mai frumoasă, să se bucure de splendoarea cărţilor, scrise de truditorii scriitori.(Janine VADISLAV)

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.