Local

1 Mai Muncitoresc. Paradă din perioada comunistă, în Piața Unirii din Focșani

Ziarul de Vrancea
2 mai 2023 6261 vizualizări

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, sărbătoarea internațională a lucrătorilor. După ce sute de mii de oameni au protestat în 1886, pe tot teritoriul Statelor Unite, cerând și obținând în cele din urmă reducerea timpului de lucru la 8 ore, ziua de 1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii.

În țările comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat, însoțită de defilări propagandistice. În perioada regimului comunist, de 1 mai, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde.

Paradele erau formate din coloane de muncitori plecați de la întreprinderi, în ținute festive, care scandau lozinci și purtau pancarte enorme cu sloganuri de preamărire a regimului, alături de nelipsitul portret al unicului conducător.

Foto: 1 Mai Muncitoresc, sărbătorit în perioada comunistă în Piața Unirii din Focșani. De la megafoanele instalate în Piața Unirii se auzea Imnul Muncii. Sursa foto: focsaniulvechi.ro

Oamenii muncii se opreau ulterior în centrul civic al orașului, unde se ținea mitingul. Propagandistic, cu mult timp înaintea paradelor, presa vremurilor publica însuflețitoare rapoarte muncitorești, fiind prezentate, pe coloane largi și cu mult fast, „mărețele realizări”.

Imnul Muncii - 1 Mai Muncitoresc

Râde iară primăvara/ Peste câmpuri, peste plai/ Veselia umple țara/ C-a venit Întâi de Mai.

Muncitorii au pornit/ Și-ntr-un glas s-au înfrățit!/ Și ei azi sărbătoresc/ Unu Mai muncitoresc.

Foto: Paradă de 1 mai în perioada comunistă

După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte.

Citiți și: Semnificația zilei de 1 mai

Text reluat din ediția 01.05.2019 a Ziarului de Vranvcea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.