Jurnalism cetatenesc

Aceasta e părerea mea: După noi, potopul

Gheorghe Băeşu
14 mai 2021 1986 vizualizări
Gheorghe Băeșu
Gheorghe Băeșu

Expresie banală, dar cu încărcătură semnificativă, deseori folosită de profitori cu avansată lipsă de răspundere. Sunt probleme mari și grave în țara noastră. Începând cu conducerea țării, am avut parte de nepricepere, ignoranță și nepăsare față de cei mulți, mulți români fără loc de muncă. Minciuna și promisiunile au bulversat societatea, generând incertitudinea și grija pentru viitorul copiilor și nepoților; emigrația și comerțul ilegal cu ființe umane a făcut din România campioana performanțelor morale. Cine răspunde? După noi, potopul!

S-au făcut nenumărate abateri de la toate normele economice, financiare și sociale, de care nu răspunde nimeni, pentru că legislația noastră a fost făcută tocmai pentru a încuraja infracțiunea. Într-o funcție de răspundere decizională, persoana în cauză își asumă responsabilități pentru metoda de conducere. Este încadrat de specialiști și rezultatul deciziei luate trebuie să fie exclusiv sustenabil. Cine mai crede în asemenea indicatori de conduită, cine mai privește acțiunea ca un act de responsabilitate materială și morală? Câți dintre cei perindați în funcții bine plătite, dar cu rezultate mediocre, au fost trași la răspundere? Nimeni! După noi, potopul!

Câteva exemple ar desluși firul încâlcit, între prevederile de lege și fapta comisă voluntar sau eroare intenționată. Bunăoară legea salarizării taxată de incompetență, nedreptate și imperfecțiune a fost corectată? Cine răspunde? Mulțimea de sporuri, atenții și avantaje la cheremul consumatorilor de produs intern brut. Cine a spus că „peștele de la cap se strică”? Pronunțată mai în glumă mai în serios, expresia este atât de propice politicienilor noștri, care au anulat cu proprie putere cele mai elementare acte de funcționare productivă, de administrare eficientă, de acumulare și plus valoare. Starea de competență se măsoară prin fapte, exemplu o ecomonie bazată pe consum este deficitară, drept urmare încasările la buget nu pot achita obligațiile nici chiar cele curente, s-a găsit soluția împrumuturilor - cea mai păguboasă formă financiară în care cei în cauză își măsoară incompetența. Cine e de vină, cine îi trage la răspundere? După noi, potopul!

Noi trăim numai pentru noi, uităm de obligațiile firești de a pregăti viitorul generațiilor viitoare. Termini o facultate sau învățământ mediu și nu ai unde lucra. În opinia continuă de dezvoltare, fiecare ministru a luat-o de la capăt. De regulă sfârșitul contează, recolta de succese se măsoară printr-un excedent în finanțele țării și o paritate echivalentă față de valuta predominantă și gradul de ocupare a forței de muncă. Nimic din toate acestea nu se întrevăd. După noi, potopul! Dar până când?!

Călătoriți, oameni buni, cu trenul sau cu mașina și veți vedea peisajul inegalabil al României într-o stare deplorabilă, unități industriale, care până mai ieri făceau obiectul muncii pentru oamenii țării, acum părăsite sau distruse. Parcă cineva, în mod special, a bombardat cu intenția de a distruge sute de miliarde de zile de muncă și de o valoare ce depășește incredibilul. Cine răspunde sau cine a răspuns până acum de așa ceva?! Gara de Nord este cea mai murdară stație terminus a căilor ferate. De asemenea, pe traseul București Cluj Suceava Iași Timișoara Craiova, pe lângă aspectul dureros și regretabil că până mai ieri asigura pâinea a milioane de oameni, se adaugă grămezile de gunoaie fumegânde, care, împreună cu gazele de eșapament de la mașini, creează o poluare exagerată, un grad de poluare incomparabil cu alte state. Cine răspunde?! Primarii, parlamentarii, îmbuibați de salarii și avantaje, cu drept nelegal de folosință? După noi, potopul!

De ce, cetățeni parlamentari, nu respectați voința poporului, sunteți 465 în loc de 300! De la înălțimea funcției voastre, de ce nu ascultați strigătul copiilor către părinți și strigătul părinților către copii, care au rămas în țară fără pic de ajutor? Iată necazul celor plecați. Și să nu aveți impresia că viața lor este o „dolce vita”!

Și tot atât de grav este și faptul că în piețele noastre se vând legume și fructe super tratate chimic, pline de pesticide pentru a mări durata de păstrare. Sunt aparate care măsoară gradul de înglobare a produselor chimice din produsele de consum, dar nicio piață din România nu beneficiază de aceste aparate! Oare, misiunea, celor de la piață este numai încasarea chiriei pentru spațiu, nu trebuie și verificată calitatea produselor de pe tarabă? Aude cineva?! Nimeni! Corupția a atins cote inimaginabile, fosta Lege 18 nu este abrogată, dar nu este nici aplicată, drept pentru care îmbogățiții după 1989 nu trebuie să răspundă de unde au avut resursele să-și construiască vile, iahturi, mașini de lux și parcuri de distracții. Dacă răspunde cineva, birocrația face parte din totalitatea responsabilităților funcționarului public. Pentru obținerea unui document se așteaptă luni de zile, acesta este un consumator de timp în defavoarea solicitanților. Bunăoară, eliberarea titlurilor de proprietate pentru pământ s-a făcut fără carte funciară, este cea mai mare aberație în legislația României. Interesează pe cineva?! După noi, potopul!

Ne-am vândut pădurile decimate de străini și de aleșii poporului, ne-am amanetat resursele naturale, crezând în retorica politică a politicienilor noștri. Nimeni, în Europa, nu are piesaje naturale de excepție așa cum are România, nimeni nu are terenuri agricole mănoase ca în țara noastră, aceste deziderate sunt ignorate și aduc un sacrificiu financiar în vistieria țării, la care adăugăm priceperea și inteligența românilor în arta culinară, care este fără egal.

Puținele baze de tratament ce au mai rămas sunt inițiativa unor români adevărați, sănătatea poporului se menține prin eliminarea cauzelor ce produc efectele. Sănătatea nu e totul, dar totul fără sănătate nu e nimic. Ce părere aveți, domnilor politicieni?!

Rândurile de față sunt un semnal de alarmă care trebuie să oprească trenul fărădelegilor și anomaliilor administrative, al haosului economic și al unei justiții care perseverează în abuzuri.

Îmi spune cineva sus-pus, de ce floarea populației tinere se vestejește înainte de a înflori? Am rămas puțini și vom rămâne și mai puțini. Cine e de vină?! Cetățeni politicieni, ați uitat măsura! Dar ați întrecut măsura!

Gheorghe Băeșu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.