Jurnalism cetatenesc

Doar Adevărul ne va face liberi!

Ziarul de Vrancea
4 mai 2024 3336 vizualizări

O comunitate de credincioși se formează în timp și păstrează adânc în existența ei, chipul bisericii în jurul căreia a luat ființă. Este indiscutabilă importanța lăcașului de cult și tocmai de aceea credincioșii, din cele mai vechi timpuri și până astăzi au manifestat o grijă deosebită față de Casa Domnului.

Pentru biserica veche din satul Vulturu de Jos, construită în anii `50, lucrările de consolidare nu mai erau posibile. Structura afectată de trecerea timpului și de marile cutremure era pe cale să se prăbușească. Un gând frumos, îmbrăcat de multă credință în Dumnezeu, a făcut ca în anul 2018, vechiul lăcaș să fie demolat și pe locul lui să se înceapă imediat construirea noii biserici.

Lucrările de construcție au fost finalizate într-un timp record, astfel că înainte de marele praznic al Învierii, din anul 2019, credincioșii s-au adunat în duh de rugăciune într-o biserică nouă, împodobită cu toate cele necesare slujirii liturgice. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în data de 03 noiembrie 2019.

 Această lucrare binecuvântată a fost posibilă prin contribuția deosebită a enoriașilor Parohiei Vulturu de Jos, care numără aproximativ 400 de familii, a Primăriei Comunei Vulturu și a Secretariatului de Stat pentru Culte. Modul frumos în care s-au desfășurat lucrările și colaborarea cu autoritățile, au fost un exemplu și pentru alte comunități de credincioși.

La momentul sfințirii, părintele paroh a prezentat în fața celor prezenți, situația financiară înregistrată în contabilitatea parohiei, de unde a reieșit faptul că, pentru edificarea bisericii, enoriașii au contribuit cu suma de 360.774 lei, Primăria Comunei Vulturu cu suma de 448.000 lei și Secretariatul de Stat pentru Culte cu suma de 75.000 lei.

Deși pe parcursul lucrărilor au fost sute de donatori, a căror jertfă nu rămâne trecută cu vederea, la momentul târnosirii, conform tradiției, la propunerea părintelui paroh, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oferit două distincții, apreciind implicarea deosebită a Consiliului Local, reprezentat de domnul primar Nicușor Păcuraru - care a primit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa a II-a), cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și a domnului Valentin Resmeriță, fiu al satului, care a donat învelitoarea de tablă a bisericii.

Din cele prezentate mai sus, reiese în mod clar, că biserica nouă a Parohiei Vulturu de Jos, târnosită în anul 2019, nu a fost ridicată prin contribuția exclusivă a unui fiu al satului, cum în mod eronat afirmă autorul articolului apărut în Ziarul de Vrancea, ediția de luni, 29 aprilie 2024, ci prin mobilizarea exemplară a enoriașilor și a autorităților centrale și locale.         

Nădăjduim ca jertfa celor care s-au ostenit să fie primită de Dumnezeu în Împărăția Sa, iar numele ctitorilor să fie scrise în Cartea Vieții.

Preot Vasile Chiriță-Parohia Vulturu de Jos


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.