Jurnalism cetatenesc

Aceasta este părerea mea: Starea de fapt a României de astăzi

Gheorghe Băeşu
31 mai 2022 1584 vizualizări
Colaboratorul Ziarului de Vrancea, Gheorghe Băeșu
Colaboratorul Ziarului de Vrancea, Gheorghe Băeșu

Rândurile de față reprezintă o sinteză economică și socială a poporului român, ținând cont că am trăit timp de 32 de ani în minciună și dezinformare. Fiindcă ne lipsește cultura politică, am perseverat în prostie, dând acordul nostru populismului și promisiunilor neonorate. Evident, suntem în democrație și libertate (care libertate?!) cea a emigrației, 8 milioane de cetățeni români survolează teritoriile străine, subdezvoltare și sărăcie, haos la nivel național în toate domeniile de activitate.

„Omul este măsura tuturor lucrurilor” (Protagoras) de la el se cere tot, el este gestionarul vieții și al naturii, al dezvoltării, dar din păcate și al distrugerii ecosistemului.

Învățații vremii au dat câteva definiții modului de guvernare a unui stat: după Platon, în guvernare apare tirania, oligarhia si democrația, definiție dată în anul 1342 î.Hr.; Aristotel arată că în democrație se face ce vrea și nu întotdeauna ce trebuie, iar Berkson arată că democrația este singurul sistem compatibil cu libertatea și demnitatea umană, dar are un viciu incurabil, nu are criterii de selecție a valorilor umane.

În toate cele  trei definiții ne înscriem copios și foarte regretabil: avem democrația noastră, marca stil românesc, fiecare am făcut, facem și vom face ce vrem, dar totul în detrimentul nostru. Cât privește selecția valorilor, suntem corigenți cu foarte mari șanse la repetenție.

Dovada stării de fapt este pecetluită de toate neajunsurile noastre și ceea ce e mai grav, fără șanse spre viitor: suntem pe locul 2 în lume în emigrație! Să-ți părăsească țara 8 milioane de oameni, aceasta reprezintă o catastrofă la nivel național. Suntem pe locul 2 în Europa la capitolul sărăcie, 40% din populație este sub pragul de subzistență pe locul 1, în Europa în rapiditatea îmbogățirii fără echivalent, în 2011 înregistram 8 decese prin sinucidere, în 2015 aveam 2 milioane de analfabeți, în 2013 aveam 54% procent la examenul de bacalaureat și în 2015 rata de promovare era de 55%. În 2021 un procent de 30% dintre școli avea grupul sanitar afară, în 2022 locul 1 în Europa în minore însărcinate și lista poate continua! Bravos educație, bravos familie, bravos informare medicală.

Suntem în declin economic, politic și intelectual, iar calitatea administrației publice devastată de multitudinea de legi cu interpretare proprie. Tot ce este logic și necesar este ignorat. Instituțiile statului sunt cu încărcătură maximă de personal, avem 26 ministere cu secretari de stat, directori de servicii, directori de compartimente, toți cu secretare și mașini de serviciu, unde se devorează sute de tone de hârtie, mai precis 1000 de tone: birocrație la superlativ.

După Tacitus, țara cea mai coruptă și cea mai birocratică, are cele mai multe legi, cât privește managementul guvernamental și prezidențial a fost este și va fi de cea mai jalnică prestație, societatea noastră s-a divizat în săraci și foarte săraci, în bogați și foarte bogați, ce se consideră elita societății și care coordonează politic și administrativ viața noastră pe drumul pavat și asfaltat spre sărăcie, cu avertismentul prognozat că această stare va avea consecințe devastatoare pentru ambele tabere. Vile, case de vacanță, locuințe megalomane, înzestrate cu toate utilitățile, mașini de lux, iahturi și beizadele la studii la Oxford, Harvard, Cambridge.

Investițiile sunt ignorate total, singurul factor decisiv în dezvoltarea economică și acumulare de resurse, inflația ne-a inundat viața cu griji și lipsuri, moneda națională în cădere liberă, suntem datori vânduți, cu peste 136 miliarde euro, ultimul împrumut este  1,75 miliarde lei și, culmea, pentru situațiile speciale datorate războiului, diminuăm fondul pentru investiție. Nici nu știm ce să mai amanetăm, nici nu îmi vine să cred că acești oameni vor amaneta cândva țara. Avem un sistem bancar de stil cămătăresc, se știe că unul din factorii decisivi din dezvoltarea economiei sunt dobânzile bancare pe care noi le folosim cu prisosință, avem un sistem dubios de colectare a impozitelor și taxelor, cu amânare la plată până la prescriere, avem un sistem bancar bolnav, cu cca 40 milioane euro în economia subterană și cu 10 milioane în evaziune fiscală. Avem o justiție repetentă la toate capitolele; salarizare după bunul plac, pensii speciale, sporuri, octogenari pe posturi de decizie. Siguranța internă a unei țări se bazează fundamental pe justiție, se pare că la noi nu funcționează. Avem o lege a salarizării imbecilă și discriminatorie, ne lipsește patriotismul, oamenii de bine, specialiști fac apel la realitate și seriozitate în problemele majore ale țării, umblăm cu paliative și cu mărunțișuri în acoperirea obligațiilor țării față de popor.

Deci se impun măsuri drastice valabile pentru toți cetățenii valizi ai țării, măsuri ce reprezintă redresarea (dacă se mai poate redresa ceva) un echilibru a cheltuielilor productive și neproductive și acestea sunt următoarele:

1. Reducerea numărului de parlamentari la 101, avem 465 raportat la 15 milioane de locuitori! SUA are 310 milioane de locuitori cu 535 parlamentari, încă din 1776 când și-a cucerit independența. Închipuiți-vă, salariul pe 4 ani a celor din parlament ar echivala cu 1176 km de autostradă cu 2 milioane euro/ km.

2. Se impune fără restricție eliminarea totală și definitivă a pensiilor speciale (unicat în lume) a pensiilor fără respectarea contributivității, cu returnarea sumelor încasate ilegal. Reducerea numărului de ministere la 14, cu înființarea Ministerului Construcțiilor cu atribuții de documentație norme de timp, pe faze de lucrări, norme de consum de materiale, dirigenție pentru verificarea calității lucrărilor.

3. Reducerea timpului de studiu a documentațiilor la 20 de zile (acum avem 90 zile) eliminarea totală a studiului de fezabilitate, dacă obiectivul este necesar este și fezabil.

4. Introducerea unui sistem de salarizare bazat pe categorii de pregătire, iar raportul de salarizare să fie de la 1 la 10 președinte prim-ministru, de la 1 la 7 pentru miniștri și de la 1 la 5 pentru directori, acest procedeu este folosit în toate țările cum ar fi Japonia, Suedia, Norvegia, Olanda și SUA. Se corectează salariul minim pe economie la 3000 neimpozabil, un argument plauzibil pentru diaspora, mai puțin pregătită, să se întoarcă acasă.

5. O inventariere concretă și corectă a locuințelor marilor ștabi, a caselor de vacanță, o evaluare a averii, acumulate care reprezintă doar 10-15 % din costuri, întrebarea se pune: restul de unde?! și impozitarea corectă fără preferințe. Acest sistem ar fi o sursă exponențială a veniturilor la buget.

6. Ministerul Sănătății și primăriile trebuie să verifice calitatea produselor de pe piață și concentrația de substanțe chimice și pesticide înglobate. Mâncăm alimente din Spania, Italia, Turcia, când terenurile noastre sunt net superioare calitativ cu ale acestor țări. Această operațiune înseamnă sănătatea populației, care și așa este într-o situație precară.

7. Toată suflarea românească trebuie să învețe carte! Ministerul Învățământului și Ministerul Muncii să organizeze în județe cursuri pentru meserii, cu durata 3-4 luni, cu plata indemnizației pe timpul școlii, iar după primirea documentului de calificare, ajutorul social dispare, fiecare să  își câștige pâinea prin muncă, pentru toți oamenii între 18 și 40 ani. De asemeni, copiii care nu frecventează o formă de învățământ, începând cu grădinița până la 4 clase, nu vor primi niciun fel de ajutor social și nici alocație de stat pentru copii, această măsură este obligatorie pentru toți cetățenii țării. Se plătesc 360 milioane dolari unor indivizi care plesnesc de sănătate, dacă facem un calcul sumar aceste cheltuieli echivalează cu 85 km autostradă, cca 2 milioane euro /km.

8. Prioritatea zero ar fi investițiile: gazele din Marea Neagră, independența energetică, autostrăzi și șosele asfaltate pentru turism, modernizarea cu adaptare la viteză a căilor ferate. În agricultură se va acorda o importanță sporită irigațiilor - terminarea Canalului Siret-Bărăgan și Canal Dunăre-București - cu un potențial de irigație 1.770.000 ha, perdele de protecție, înființarea unui Institut de cercetare pe semințe și soiuri productive, depozite pentru păstrarea legumelor și fructelor pe timp de iarnă. Spre informarea dumneavoastră, Bulgaria obține 28% din produsul intern brut din fructe - legume proaspete și preparate. Și noi avem același fel de terenuri, în plus avem o cantitate suficientă pentru prelucrarea și livrarea la export a fructelor de pădure, suntem nevoiți să refacem patrimoniul silvic și să stopăm tăierile ilegale de material lemnos. Trebuie să ne industrializăm, avem materii prime deficitare în Europa: tantal, stibiu, titan, magneziu, germaniu, feldspat potasic. Introducerea sistemului nepoluant de combustie internă pentru toate tipurile de transport, cu schimb de baterii între 200 și 500 km. Fondurile europene sunt lăsate pe seama nepricepuților, plătim anual cca 300 mil. euro penalizări că nu cheltuim banii (cât de prost să fii, să ai bani la dispoziție, și să nu știi ce să faci cu ei?!)

9. Voluntariat în exercitarea participării la ședințe în consiliile comunale, orășenești, județene (3-4 ore). Un consilier primește în medie 2500 lei neimpozabil. Câtă nedreptate poate să fie când un salariu minim este de 2500 lei net. Acest sistem de voluntariat este folosit în Elveția, Olanda, Coreea de Sud, Japonia și în general în toate țările bogate și dezvoltate. Avem cca 50.000 de consilieri cu o cheltuială de 4 ani de 1.224.000.000 euro echivalent cu 612 km de autostradă.

10. Se impune o reformă majoră în justiție, în primul rând legislația noastră este depășită, neadaptată la prezent și scandalos de blândă, în condițiile de detenție a diverșilor suspuși, condiții ca acasă. Ce este și mai grav, că după 2-3 ani de detenție sau suspendare, infractorul rămâne cu bunurile acumulate fraudulos, în loc să fie confiscate și banii depuși în visteria statului. Preferințele verdictului juridic este o notă fără trecere pentru toată justiția română. Și ultima ispravă a justiției noastre: se știe că la 4 iunie 1920, prin Tratatul de la Trianon, semnat de 217 state inclusiv Ungaria, Transilvania revine la patria mamă, irevocabil, iremediabil și pentru totdeauna. România a plătit Ungariei echivalentul a 5 tone aur, 187 mil dolari, contravaloarea bunurilor grofilor pe teritoriul Transilvaniei. Deci acest capitol a fost încheiat încă din anul 1921. Așa cum am afirmat, după 1989 haosul a pătruns și în justiție, retrocedând aceste bunuri, sate, păduri de care s-a ales praful, considerat de toate mințile sănătoase o trădare de țară. În toată această perioadă, 1920-2022, Ungaria a cheltuit sute de milioane de euro la diferite instituții de arbitraj internațional atacând Tratatul de la Trianon. În ultima apariție a cererii Ungariei de la Paris, țara noastră este reprezentată de diamantul diplomației noastre, Nicolae Titulescu, în care rezultatul a fost de partea noastră. Atunci, istoricul și reprezentatul Ungariei, îl felicită pe Titulescu și îi spune „Maestre, nu uita că această hemoragie nu se va închide niciodată” și așa și este, Ungaria nici acum nu se oprește din insulte și ponegrirea țării, având ca suport moral și scriitoricesc chiar presa ungară din România. Ceea ce este de neînțeles este faptul că statul român efectiv nu acționează să păstreze imaginea României. Dacă totuși justiția noastră are salariile cele mai mari și pensiile de asemeni, trebuie să-și scoată banii singuri prin majorarea taxelor actului juridic, în condițiile acestea se va introduce sistemul de împăcare amiabilă, ceea ce înseamnă mai puține dosare de studiu pentru juriști.

11. Avem o politică confuză și în impas, inflamată si inflamabilă. Nimic nu îi oprește pe politicieni să se ocupe de interesul personal și fac orice pentru accesul la guvernare, contribuind decisiv în rămânerea în urmă cu 50 de ani a României, în toate domeniile. Demnitatea și profesionalismul unui parlamentar este cartea lui de vizită, a unui patriot, sentimentul cel mai firesc cel mai nobil și deopotrivă datoria fundamentală a unui individ față de țară, țara în sine înseamnă libertatea neamului, fără naționalitate nu există libertate, iar solidaritatea umană un pas aparent mic, dar cu o încărcătură simbolică semnificativă.

12. Stoparea împrumuturilor și o gestionare corectă a veniturilor, o gestionare corectă, strictă și la obiect a fondurilor țării. Justiția și băncile sunt contaminate de interesul personal și de veniturile ce pot fi acumulate fără muncă.

13. Această guvernare predominant mediocră este elementul falimentării societății și un handicap pentru viitorul țării. Avem un prezent fără viitor, mediul natural al speranțelor și așteptărilor noastre legitime, ce a devenit receptaculul stării de coșmar. O analiză pertinentă ne arată că avem lacune mari în viața economică, socială și intelectuală (licențiați prin telefon la vârsta de 50-55 ani, doctori marca plagiat, avem mai mulți doctori decât SUA). Disciplina socială, starea socială este precară, suntem marginalizați și vulnerabili, lipsiți de încredere internațională, blamați și insultați de așa zișii vecini prieteni. Ne lipsește busola care să ne conducă în oceanul problemelor create în 32 ani de adormire, minciună, degradare și nepricepere managerială - prostocrația.

14. Continuarea acestui sistem ne asigură toate șansele de a rămâne în prăpastie cu consecințe devastatoare în privința existenței noastre ca națiune. Vorbim, scriem, arătăm adevărul (dacă vrei să spui adevărul, pregătește-te de suferință), din toate părțile primim lovituri, pandemia, nesiguranța țării, războiul de lângă noi și, ca o bomboană pe colivă. fenomenele naturale. Dar cea mai grea lovitură este rodul putred al politicii românești după 1989, ceea ce ne face să regretăm vremurile de mult apuse.(Gheorghe Băeșu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.