Politică

Una dintre cele mai mari gafe ale prefectului Halici de la învestire: „Garantarea” publică a primarului Dorel Chitic!

Ziarul de Vrancea
7 oct 2022 5025 vizualizări

Vineri, 29 septembrie 2022, cu ocazia alegerilor în organizația PSD Mărășești, reprezentantul Guvernului României în județul Vrancea a putut fi văzut mergând la braț cu primarul orașului, Dorel Valerică Chitic, cel căruia procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea îi aduc o mulțime de acuzații. Chiar și punând pe primul plan prezumția de nevinovăție de care trebuie să beneficieze toți cetățenii până la o soluție definitivă a instanțelor de judecată, imaginea pe care au văzut-o vineri toți vrâncenii este una care stârnește multe semne de întrebare pentru o țară din Uniunea Europeană care funcționează pe principiile statului de drept.

Dacă nu are încredere în anchetele procurorilor -ceea ce n-ar fi tocmai în regulă pentru un reprezentant la Guvernului României în județul Vrancea- Nicușor Halici ar trebui să citească, pentru că-n mod sigur are printre hârtiile de pe biroul său Decizia nr. 16 din 18.08.2022 a Camerei de Conturi Vrancea. Aceasta precizează negru pe alb pe cine a „garantat” vineri, 29 septembrie 2022, prefectul și președintele organizației PSD Vrancea, Nicușor Halici.

Vineri, 29 septembrie 2022, cât a fost ziua de mare, reprezentantul Guvernului României în Vrancea - prefectul Nicușor Halici a umblat de mână numai cu Valerică Chitic - primarul de la Mărășești. Nu mai există în lumea asta mulțumiri sau laude pe care Halici să nu le fi adresat vineri lui Chitic, cel peste care au intrat „mascații” în vara acestui an și care a fost arestat acum câteva luni pentru delapidare, abuz în serviciu și instigare la fals.

Chitic a fost condamnat în 2019 la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze şi să câştige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. În acest dosar primarul Chitic şi câţiva angajaţi ai Primăriei sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. Prefectul, deci reprezentantul Guvernului României în județul Vrancea de mână cu un asemenea personaj? Parcă nu-i tocmai ceea ce ar trebui să se întâmple într-un stat de drept din Uniniea Europeană!

Ce acuzații îi aduc procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea primarului orașului Mărășești, Dorel Valerică Chitic:

„Inculpatul CHITIC VALERICĂ DOREL este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, prev. de art. 301 al 1 Cod penal, instigare la abuz în serviciu, prev. de art. 47 cu ref. la art. 297 al 1 Cod penal cu aplic art. 308 al. 1 Cod penal, delapidare, prev. de art. 295 al. 1 Cod penal, instigare la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap la art. 321 al 1 Cod penal, instigare la folosirea, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 272 al. 1 lit. b din Legea 31/1990, constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 al. 1 Cod penal, toate infracțiunile cu aplicarea art. 38 al. 1 Cod penal.Facem precizarea că față de persoanele cercetate până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive există prezumția de nevinovăție.

 În fapt, Valerică Chitic a fost reţinut pe 21 iunie, fiind învinuit pentru şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional. Potrivit procurorilor, aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 şi 2022. Oraşul Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile selectate la nivel naţional în cadrul unui proiect de reducere a abandonului şcolar, unde câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă, pe considerentul că fac parte din familii sărmane, care nu-şi permit să ofere copiilor un pacheţel zilnic la şcoală.

Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi folosit firma unde soţia sa figura ca administrator pentru acest program. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă. Restaurant propriu renovat cu bani publici O altă acuză adusă primarului este că a folosit atât forţa fizică din primărie, cât şi fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine în centrul oraşului. „A determinat un funcţionar din primărie să întocmească un referat pentru materiale de construcţie, pe care le-a folosit pentru renovarea restaurantului propriu. La lucrările de renovare a folosit şi angajaţii primăriei”, a mai spus aceeaşi sursă. Deocamdată, nu a fost calculat încă un prejudiciu de către anchetatori, fiind nevoie de o expertiză financiară.

Perchezițiile desfășurate pe 11 august 2022, în orașul Mărășești au vizat locuinţele şi sediile firmelor primarului oraşului, Valerică Chitic, într-un nou dosar instrumentat pe numele edilului. De data aceasta, primarul este acuzat de luare de mită, delapidare şi furt de curent electric, conform precizărilor procurorilor citate de adevarul.ro.

Valerică Chitic se află în fruntea oraşului Mărăşeşti din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide, PDL, PNL şi PSD.

Primarul Valerică Chitic nu este la prima abatere de la legea penală.Astfel, în 2019, primarul social-democrat al orașului Mărășești a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei, ceea ce i-a permis să candideze şi să câştige un nou mandat în anul 2020. Tot el mai are un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de participaţie improprie la furt calificat. În acest dosar primarul Chitic şi câţiva angajaţi ai Primăriei sunt învinuiţi că ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Decizia nr. 16 din 18.08.2022 a Camerei de Conturi Vrancea este un document emis de o institușie autorizată a Statului Român care prezintă câteva dintre cele mai recente nereguli descoperite la administrația primăriei orașului Mărășești.

De exemplu, citez :"...în cazul a 33 contribuabili a rezultat faptul ca au fost menținute în evidență creanțe fiscale în valoare de 5.478.043 lei cu termene scadente mai vechi de 5 ani, scadente anterioare datei de 1.1.2016, cât reprezintă termenul legal de prescripție a dreptului de a cere executarea silită a acestora."Concret aceasta înseamnă că printre mulți alți datornici la plata taxelor și impozitelor, există o listă cu 33 de privilegiați "scutiți de la plată".

În aceeași decizie, se spune că ”în baza Dispoziției nr. 367/14.07.2022, emisă de conducătorul UATO MĂRĂȘEȘTI, s-a făcut plata unei cantități de 373,86 tone beton asfaltic pentru strada Toporașilor și 164,688 tone pentru strada Crinului din orașul Mărășești fără ca acestea să fie puse în operă". Adică s-au  plătit lucrări neexecutate în realitate la momentul efectuării plății.

Tot din respectiva decizie mai riese că primăria Mărășești a achiziționat materiale fără documente justificative, în suma de 51.297 lei pe care le au scos " din magazia entității ,fiind întocmite bonuri de consum, pe baza unor solicitări (...)în care, în general, nu este precizată destinația. (...)nu există certitudinea asupra faptului că materialele au fost achiziționate și consumate în interesul entității. "

Un alt punct menționat în decizia nr. 16 din 18.08.2022 a Camerei de Conturi Vrancea îl reprezintă cele 5 sancțiuni ale Gărzii de Mediu în sumă de 220.000 lei, sumă achitată în termen de 15 zile în valoare de 67.500 lei din bugetul local, "fără ca,ulterior, să fie întreprinse demersuri în vederea identificării persoanei/persoanelor din cadrul entității, răspunzătoare pentru aplicarea acestor sancțiuni. De menționat este faptul că, cele cinci sancțiuni au fost aplicate pentru neintreprinderea, de către Unitatea Administrativ Teritorială Orașul (UATO ) Mărășești, prin persoanele cu atribuții, a demersurilor pentru înlăturarea unor deficiențe constatate de către organele de control ale Gărzii de mediu,..."

Decizia nr. 16 din 18.08.2022 a Camerei de Conturi Vrancea  precizează că persoanele cu atribuții în cauză să fie sancționate corespunzător cerinței până cel mult la data de 30.12.2022 

De asemenea decizia nr. 16 din 18.08.2022 a Camerei de Conturi Vrancea, subliniază printre constatări că "relația" dintre Unitatea Administrativ Teritorială Orașul (UATO) Mărășești și Construcția SA Tecuci, Construcții Generale Moldova SRL Bacău, TLS Proiect SRL București, a contribuit la prelungiri repetate ale contractului de execuție al străzilor duse la extreme,prelungiri impuse de executanți și acceptate de beneficiar, inclusiv majorări ale prețurilor nejustificate la fel de bine acceptate, etc.(în situația aceasta "etc" ul a consumat multe resurse materiale).

Și în final iată și concluzia Ziarului de Vrancea enunțată în versuri. Acesta ar fi următoarea: 

N-avem un Guvern prea șic,

Cu reprezentant practic,

Stând pe al Vrancei plai magic,

La braț cu' ăl domn Chitic,

Cam penal nu doar un pic

Citiți și:De când lui Valerică Chitic i s-a impus interdicția de a exercita funcția de primar, Mărășeștiul ”freamătă” de dezvăluiri;

Valerică Chitic, pus sub control judiciar cu obligația de a nu mai îndeplini funcția de primar al orașului Mărășești;

Perchezițiile de joi dimineață de la Mărășești au vizat locuinţele şi sediile firmelor primarului oraşului, Valerică Chitic;

Judecătorii CA Galați l-au pus sub control judiciar pentru 60 de zile pe Dorel Valerică Chitic, primarul orașului Mărășești;

La Tribunalul Vrancea „s-a jucat” ultimul act din „comedia” arestării preventive a primarului orașului Mărășești, Valerică Chitic;

VIDEO | Lovitură de teatru! Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, scapă deocamdată de arestul preventiv;

VIDEO | Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, reținut 24 de ore


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.