Cum a ajuns primarul orașului Mărășești, Valerică-Dorel Chitic să aibă 3 ani interdicție de a exercita funcția?
Așa cum Ziarul de Vrancea a informat Valerică-Dorel Chitic, primarul în funcție al orașului Mărășești are, începând de la terminarea acestui mandat, adică din octombrie 2024, când a depus jurământul, după scrutinul din septembrie 2020, timp de 3 ani, interzis la ocuparea funcției! Precizarea apare scrisă negru pe alb publicată pe portalul Agenției Naționale de Integritate (ANI).Concret, primarul în funcție al orașului Mărășești, controversatul Valerică-Dorel Chitic are conform precizărilor făcute publice pe portalul Agenției Naționale de Integritate(ANI) „interdicție de a mai ocupa funcția timp de 3 ani de la terminarea mandatului 2020-2024. Perioadă de interdicție conform legii 176/2010.”Vă prezentăm în continuare cum a ajuns Valerică-Dorel Chitic la această interdicție aplicată de Agenția Națională de Integritate (ANI).
Pe data de 3 iulie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) făcea public un „C O M U N I C A T INCOMPATIBILITATE ȘI CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL – 11 ALEȘI LOCALI”Între acești referirea la Dorel Valerică Chitic era următoarea:
„Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum şi indicii privind existența conflictului de interese de natură penală în cazul a 11 foști și actuali aleși locali, după cum urmează:
CHITIC VALERICĂ - DOREL, primar al orașului Mărășești, județul Vrancea
CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL
În calitate de primar al orașului Mărășești, a participat la luarea unor decizii cu privire la raporturile dintre Primăria orașului Mărășești și S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, care au avantajat această societate comercială, în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic.
Participarea persoanei evaluate a constat în semnarea unor ordonanțări la plată a unor ordine de plată aferente facturilor fiscale, precum și semnarea expunerii de motive care a stat la baza adoptării unei Hotărâri privind aprobarea concesionării unei suprafețe de teren aparținând domeniului privat al orașului Mărășești către S.C. Valerio Prestal S.R.L. Mărășești, în vederea amplasării unui spațiu comercial.
Totodată a fost încheiat și contractul de concesiune între Primăria orașului Mărășești și această societate comercială, căreia Primăria i-a achitat suma de 7.066 Lei.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003 și art. 75 lit. c) din Legea nr. 393/2004.
De asemenea, întrucât există indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către CHITIC VALERICĂ - DOREL a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:
art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia <<Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative>>;
art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia <<(1) Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarul municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I. (2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin.(1) sunt lovite de nulitate absolută>>;”
Primarul Valerică- Dorel Chitic a contestat raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate(ANI) și s-a judecat în instanță în baza aceastei contestații.După ce a pierdut însă procesul în primă instanță la Curtea de Apel Galați ( soluție dată în 17.02.2021), din neștiință, sau din neglijență, nu a mai contestat această soluție, nefolosindu-se prin urmare de calea de atac pe care o avea la dispoziție.Drept urmare soluția judecătorilor Curții de Apel Galați din 17.02.2021 a rămas definitivă
„Ora estimată: 8:30
Complet: Complet fond 9 CAF
Tip soluție: Respinge cererea
Soluția pe scurt: Respinge ca nefondată contestația formulată împotriva Raportului de evaluare nr.22289/G/II/3.07.2017 emis de către ANI în ceea ce priveşte constatarea conflictului de interese de natură administrativă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 17.02.2021, soluţia urmând să fie pusă la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei. ARHIVAT AZI 11.05.2021
Document: Hotarâre 26/2021 17.02.2021”.
Deoarece soluția privind conflictul de interese administrativ a rămas definitivă prin neutilizarea căii de atac Agenția Națională de Integritate (ANI) a postat pe site-ul său precizările de mai jos referitoare la Valerică Dorel Chitic primarul prașului Mărășești
Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative: "Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate".