Educație

Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile

Valentin Muscă
21 apr 2019 4252 vizualizări

Este sărbătoarea bucuriei dinaintea suferinţelor din Săptămâna Patimilor.

Cu mai puţin de o săptămână înaintea patimilor din Vinerea Mare şi moartea pe Cruce, Fiul lui Dumnezeu a fost primit ca un împărat de poporul evreu din Ierusalim, acelaşi popor care avea să-l condamne la moarte şi să aleagă în locul său un tâlhar, pe Baraba (Varava). Iată cum prezintă Sfânta Scriptură acest moment:

”Şi când s-au apropiat de Ierusalim, la Betfaghe şi la Betania, lângă Muntele Măslinilor, a trimis pe doi dintre ucenicii Săi şi le-a zis: «Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi intrând în el îndată veţi afla un mânz legat pe care n-a şezut până acum nici un om. Dezlegaţi-l şi aduceţi-l! Iar de vă va zice cineva de ce faceţi aceasta, spuneţi că Domnul are trebuinţă de el şi îndată îl va trimite aici.» Deci au mers şi au găsit mânzul legat la o poartă, afară la răspântie, şi l-au dezlegat. şi unii din cei care stăteau acolo le-au zis: «De ce dezlegaţi mânzul?» Iar ei le-au spus precum le zisese Iisus şi i-au lăsat. şi au adus mânzul la Iisus şi şi-au pus hainele pe el şi Iisus a şezut pe el.  Şi mulţi îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii aşterneau ramuri, pe care le tăiau de prin grădini. Iar cei ce mergeau înainte şi cei ce veneau pe urmă strigau, zicând: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului! Binecuvântată este împărăţia ce vine a părintelui nostru David! Osana întru cei de sus!» Şi a intrat Iisus în Ierusalim şi în templu şi privind toate în jur şi vremea fiind spre seară, a ieşit spre Betania cu cei doisprezece.” (Evanghelia după Marcu, XI, 1-11).

Sărbătoare a bucuriei şi moment important în viaţa creştinilor, Floriile sunt însoţite de diferite practici în lumea satelor, unele moştenite din religiile precreştine, altele inventate şi intrate în tradiţie. De aceea, această sărbătoare mai este cunoscută şi ca una a florilor, de Florii sărbătorindu-şi onomastica cei cu nume de flori.

Ziarul de Vrancea urează tuturor cititorilor cu nume de flori să se bucure de această sărbătoare şi mai ales să înţeleagă mesajul textului din Evaghelia după Marcu, pe care l-am citat mai sus. La Mulţi Ani, Florinilor, Florinelor, Crinilor, Cameliilor, Lilianelor şi Lăcrămioarelor şi tuturor celor care poartă nume de flori. Şi să nu uităm că de luni intrăm în Săptămâna Patimilor! (Valentin MUSCĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.