Politică

Halici și Toma și-au dat mâna oficial: PSD și PNL negociază „Marea Împărțeală” a Vrancei

Ionel Sclavone
22 mar 2022 5874 vizualizări
Nicușor Halici( foto stânga), prefectul județului, președintele interimar al PSD Vrancea și Cătălin Toma( foto dreapta), președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea sunt în fruntea echipelor care vor transpune în realitate ”Marea Împărțeală”din județ.
Nicușor Halici( foto stânga), prefectul județului, președintele interimar al PSD Vrancea și Cătălin Toma( foto dreapta), președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea sunt în fruntea echipelor care vor transpune în realitate ”Marea Împărțeală”din județ.

În vreme ce vrâncenii, ca toți românii, sunt panicați de scumpirile la carburanți, ulei, energie și privesc cu îngrijorare la evoluția războiului din Ucraina, în spațiul politic județean se pun la cale mari aranjamente. Nu este vorba despre aranjamente în interesul cetățenilor plătitori de taxe și impozite, pentru îmbunătățirea serviciilor de care beneficiază, în educație, sănătate, siguranță publică ori pentru creșterea calității vieții, mai multe locuri de muncă și mai bine plătite.

PSD și PNL și-au dat mâna, în Vrancea, ca și în toată țara, și urmează să negocieze împărțirea județului. Mai exact a funcțiilor și sinecurilor din primării și instituții deconcetrate, a contractelor publice, dar și a influenței pe diferite zone. Conform unor surse politice, negocierile ar putea viza inclusiv locuri pe listele comune de consilieri locali, județeni și parlamentari, pentru următoarele alegeri din 2024.

Din informațiile Ziarului de Vrancea, organizațiile locale ale celor două mari partide aflate la guvernare s-au pregătit și au avut deja primele întâlniri pentru finaliza cât mai repede „Marea Împărțeală” a Județului, între PSD și PNL.

Cine face parte din echipele de negociere ale PNL și PSD  

Joi, 17 martie 2022, seara, la sediul PNL Vrancea, de pe Bulevardul Indendenței din Focșani, mare aglomerație! Puhoi de lume, membri de partid, lipitori de afișe, șomeri și casnice cu carnet de partid, precum și tot felul de reprezentanți ai clientelei politice s-au înghesuit în spațiul respectiv. Și toți așteptau cu sufletul la gură decizia care le va stabili viitorul: accesul la locuri de muncă și sinecuri plătite din bani publici, contracte publice etc.  

Pentru că joi seara, Biroul Permanent Județean al PNL s-a reunit ca să decidă componența echipei de negociere cu PSD. Este vorba despre cei patru oameni care vor negocia cu reprezentanții PSD împărțirea funcțiilor din deconcentrate și din conducerea celorlalte instituții publice din județ, dar și alte lucruri despre care opinia publică nu trebuie să știe. 

Negociatorii PNL sunt Cătălin Toma, președintele partidului, vicepreședinții Dragoș-Fănică Ciobotaru (primarul comunei Vizantea Livezi) și Adrian-Vasile Crețu (administratorul județului Vrancea) și de membrul Biroului Poltic Județean, Georgel Constantin. După cum se poate observa, din echipă nu fac parte reprezentanții organizației PNL Focșani, deși se dorește ca împărțirea posturilor între PNL și PSD să se refere inclusiv la cele de la nivelul Primăriei și al Consiliului Local al Municipal și instituțiilor subordonate acestora.

„S-a dorit o echipă care să nu pună probleme la discuțiile cu PSD, să accepte ceea ce li se oferă și să nu blocheze negocierile. Cătălin Toma are propriile interese, vrea ca lucrurile să meargă cât mai ușor și să aibă o bună înțelegere cu Nicușor Halici la împărțirea posturilor de interes din județul Vrancea, între PNL și PSD. L-a preferat pe Adrian-Vasile Crețu care nu iese din cuvântul lui pentru că-i datorează întreaga carieră (politică și profesională) și pe Georgel Constantin care este un fan USL, unul dintre marii susținători ai înțelegerilor cu Oprișan și cu PSD din trecut. În ce-l privește pe primarul Dragoș-Fănică Ciubotaru, acesta este interesat mai mult de investițiile de la Vizantea Livezi decât de politică și s-ar înțelege cu oricine i-ar da bani ca să finalizeze proiectele”, au precizat sursele politice ale Ziarului de Vrancea.

De cealaltă parte, din echipa de negociere a PSD Vrancea fac parte prefectul Nicușor Halici, actualul președinte al partidului, senatorul Angel Tâlvăr, apropiat al conducerii centrale a PSD, primarul Focșaniului, Cristi Valentin Misăilă, care are interes în rezolvarea problemelor sale cu consilierii locali ai PNL și Victor Roman. Inițial, potrivit surselor citate, în comisia de negociere de la nivelul PSD s-ar fi vehciulat și numele lui Marian Oprișan, însă acesta a fost înlocuit cu Victor Roman.  

Negociatorii PSD și PNL Vrancea s-au întâlnit deja pentru primele discuții  

Cele două delegații de negociatori ale PSD și PNL au avut deja o primă întâlnire sâmbătă, 19 martie 2022, dimineață, conform informațiilor de ultimă oră, obținute de Ziarul de Vrancea. A fost o întâlnire de tatonare, după cum a confirmat și senatorul PSD Angel Tâlvăr, conform căruia negocierile dintre PSD și PNL se duc în Vrancea pe diferite paliere. El a precizat că astfel de discuții s-au purtat și până acum, de la începutul guvernării. O următoare întâlnire va avea loc la finalul săptămânii care tocmai a început, vineri, 25 martie 2022.

„Au fost discuții informale pe diferite teme legate de guvernare. Discuțiile sunt în diferite formate, având participanți diferiți în funcție de subiecte”, a transmis Angel Tâlvăr pentru Ziarul de Vrancea.

Senatorul Tâlvăr nu a confirmat că Marian Oprișan ar face parte din echipa de negociatori ai PSD. A spus că nu l-a întâlnit până acum, dar nu a exclus ca acest lucru să se întâmple pe viitor.

„Știu (care este componența echipei de negociere a PNL – n. red.), i-am și văzut pe o parte dintre ei, dar atât. Discuții am de la începutul guvernării (PSD – PNL – n. red.) cu diverși oameni. În nici un format nu m-am văzut și cu Marian Oprișan. Poate de aici încolo…”, a mai spus Angel Tâlvăr. 

Ce vor negocia PSD și PNL în Vrancea

Conform surselor politice, în prima fază a negocierilor vor fi împărțite funcțiile de directori și șefi din conducerea deconcentratelor din Vrancea. Acest lucuru se va face, spun sursele Ziarului de Vrancea, în spiritul coaliției de guvernare de la nivel central.

O altă fază a negocierilor vizează pozițiile de viceprimar și reprezentanți în consilii de administrație la nivelul instituțiilor subordonate consiliilor locale și Consiliului Județean Vrancea. Un punct al negocierilor în această fază ar fi acela că PSD și-ar dori, din informațiile Ziarului de Vrancea, o funcție de viceprimar la Municipiul Focșani. Mai exact pe cea deținută în prezent de USR.

Acest lucru nu este dorit de gruparea de la conducerea PNL Focșani care știe că astfel pierde fragila majoritate din Consiliul Local Focșani. USR nu va mai avea motive să rămână alături de PNL dacă nu mai deține funcția de viceprimar.

Sursele noastre spun că PSD va insista în negocierile cu PNL pentru postul de viceprimar la Focșani, iar Cătălin Toma ar fi dispus să cedeze. Acesta este și motivul pentru care organizația PNL Focșani nu a fost inclusă în echipa de negociere. Conform surselor Ziarului de Vrancea, Cătălin Toma ar fi dispus să cedeze, în cele din urmă, celor de la PSD, o poziție de viceprimar în Municipiul reședință a județului nostru, punând PNL Focșani în fața faptului împlinit. Aceștia vor trebui să accepte ca locul deținut de USR să revină PSD sau, dacă nu, vor fi amenințați cu excluderea din partid și pierderea mandatului de consilier local.

Cea de-a treia fază a negocierilor, potrivit surselor din ambele partide, pare a avea deocamdată șanse mici să se realizeze. Ea ar fi legată de negocierea locurilor pe liste comune la alegerile din 2024. O astfel de discuție se va purta undeva în viitor, în funcție de evoluția înțelegerilor de la nivel central dintre PSD și PNL. Dacă se va ajunge la conses și se va stabili că PSD și PNL vor candida în alianță – USL 2 – aceleași echipe de negociere vor face listele de candidați.  

De mai multă vreme se vehiculează ideea că PSD și PNL vor reface USL la alegerile din 2024. Deși spun că sunt doar speculații, reprezentanții ambelor partide, inclusiv din Vrancea, nu neagă o astfel de posibilitate. Și unii și alții spun doar că este prea devreme pentru astfel de discuții privind o nouă alianță PSD – PNL cu candidați comuni.

PNL nu dorește să renunțe, în Vrancea, la plasa de siguranță USR

Iar asta nu este tot. PNL încearcă să-i obișnuiască și pe cei din USR cu ideea că vor trebui să renunțe la mai multe funcții, care vor fi împărțite între PSD și PNL. În acest sens, le sunt propuse diferite compensații ca să nu se îndepărteze de PNL și să treacă în opoziție.

Șeful PNL și al Consiliului Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, are, se spune, obsesia unanimităților. Astfel el a fost ales președinte al organizației PNL Vrancea cu unanimitate de voturi și ar vrea să-i treacă cât mai multe dintre proiectele de hotătâri inițiate în Consiliul Județean la fel (tot cu unanimitate de voturi). Acesta este motivul principal pentru care nu ar dori să-i piardă pe cei de la USR. Aceștia îi asigură o plasă de siguranță în perspectiva majorității, chiar dacă PNL a făcut alianță cu PSD la guvernare.

Din informațiile Ziarului de Vrancea, miercuri, pe 16 martie 2022, cei de la USR au fost invitați la o întâlnire cu Cătălin Toma și PNL, înainte de ședința Consiliului Județean din ziua următoare, de joi 17 martie 2022. A fost prezent, la respectiva întâlnire, vicepreședintele USR Vrancea Ionuț Carabă, căruia i s-a cerut părerea cu privire la compensațiile pe care le-ar pretinde partidul său ca să nu treacă în opoziție și să rămână alături de PNL în Consiliul Județean și în consiliile locale în județ. 

Deși negocierile PSD -PNL sunt abia demarate în Vrancea, Spitalul Județean Focșani este deja predat echipei Mîndrilă

Așa cum Ziarul de Vrancea a informat recent prin intermediul articolelor VIDEO | După postul de prefect de Vrancea, liberalii autohtoni predau „fără luptă” și funcția de director medical al Spitalului Județean Focșani și respectiv Liberalii vrânceni nu mai au nici majoritate în CA al Spitalului Județean Focșani, devenind simpli spectatori în conducerea acestuialiberalii vrânceni au rămas cu un singur om din 4, câți aveau în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, respectiv consilierul județean Cristinel Bălosu. Ceilalți trei, dr. Dragoș Cătălin Cozma (fost președinte al CA), dr. Janina Nicoleta Lazăr și dr. Constantin Gavriloiu (foști membri ai CA) au fost schimbați.

Vă mai aduceți aminte cum făceau liberalii în anii 2019-2020 conferințe de presă după aproape fiecare ședință a CA-ului Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani? Și cum, în acele ieșiri publice, „își rupeau cămășile de pe ei”, angajându-se, fără să-i oblige cineva, că vor schimba radical activitatea și modul de funcționare din principala unitate sanitară a județului?

Ce a rămas din toate acele angajamente publice și promisiuni? Acum, la mai puțin de 2 ani de când au ajuns la putere, liberalii vrânceni au ajuns cu 1 om din 4 în Consiliului de Administrație și-au rămas „simpli spectatori” în principalul organism de conducere al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani.

Pe de altă parte, în Comitetul Director, să ne amintim, liberalii vrânceni își impuseseră după preluarea puterii directorul medical, dr.Gabriel Negoiță, precum și directorul economic (sau financiar-contabil), ec. Liviu Laurențiu Vlad. Acum, aceștia nu mai fac parte din Comitetul Director al Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, în locul lor fiind aduși oameni cel mai probabil agreați de managerul revenit în funcție, Constantin Mîndrilă.

Faptul că șefii liberalilor vrânceni n-au găsit de cuviință să anunțe ori să facă vreo referire despre această nouă realitate din structurile de conducere ale Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani aduce în discuție 2 variante posibile, nu tocmai favorabile, cu privire la imaginea publică a liberalilor vrânceni.

Au predat, de bunăvoie, la înțelegere cu șefii locali ai PSD Vrancea, conducerea Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani echipei lui Constantin Mîndrilă. Ei, șefii liberalilor vrânceni, urmând să dobândească, în compensație, alte avantaje la împărțirea posturilor de conducere în instituțiile descentralizate din județ, în perioada următoare.

Schimbările din structurile de conducere ale Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani s-au făcut peste capul lor. Ei, șefii liberalilor vrânceni, nemaiavând forța ori capacitatea de a discuta și rezolva în favoarea lor asemenea probleme la București, nici în conducerea națională a partidului, nici la Ministerul Sănătății.

Reamintim că problemele grave cu care s-a confruntat recent Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, în privința asigurării corespunzătoare a hranei bolnavilor, au fost făcute publice în ședința de joi, 17 martie 2022 a Consiliului Județean Vrancea. Deși, așa cum se știe, Consiliului Județean Vrancea are reprezentant în Consiliul de Administrație al Spitalul Județean, două lucruri cel puțin curioase ies la iveală. Primul este acela că președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a afirmat că a luat cunoștință de problemele grave în privința asigurării corespunzătoare a hranei bolnavilor de la Spitalul Județean chiar în cadrul ședinței de joi a miniparlamentului Vrancei. Al doilea lucru nu doar curios, dar cu totul anormal este că nu reprezentantul Consiliului Județean Vrancea în Consiliul de Administrație al Spitalul Județean a făcut publice problemele grave, ci consilierul județean PSD, dr. Cristian Onia. O altă întrebare care se mai pune în legătură cu aceste problemele grave cu care s-a confruntat recent Spitalul Județean în privința asigurării corespunzătoare a hranei bolnavilor este dacă ele au ajuns și la urechile noului prefect de Vrancea.

Citiți și:PSD + PNL = LOVE. Cătălin Toma și Nicușor Halici într-un dans


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.