Local

De știut pentru medicii din Spitalul Militar Focșani. Regulile de plată pentru gărzile efectuate se schimbă

Ionel Sclavone
25 apr 2024 1799 vizualizări

Medicii care activează în cadrul Spitalului Militar Focșani, la fel ca și cei ce lucrează în unitățile medicale ce aparțin de celelalte instituții ale sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională vor fi plătiți pentru gărzile efectuate fără să încheie contract de muncă cu timp parțial.

Medicii care lucrează în Spitalul Militar din Focșani, dar și în celealte unități medicale aparținând sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională vor fi plătiți pentru gărzile efectuate după noi reguli.

Cei care își desfăşoară activitatea în baza unui raport de serviciu vor primi banii pe gărzi fără alte formalități. În cazul lor nu va mai fi necesară bifarea condiției privind încheierea unui contract de muncă cu timp parțial.

Este vorba despre un act nromativ pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice care a fost aprobat în Guvern.

„Actul normativ creează cadrul legal pentru a putea fi plătit personalul medical care aparține ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională și care efectuează gărzi. Astfel, medicii din aceste spitale, care își desfășoară activitatea în baza unui raport de serviciu și nu a unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, vor beneficia de indemnizația lunară pentru activitățile prestate în linia de gardă fără a fi necesară încheierea unui contract individual de muncă cu timp parțial”, se arată în justificarea ce însoțește proiectul de act normativ adoptat.

Potrivit sursei citate, aceste drepturi salariale sunt plătite din bugetul Fondului național unic de asigurări de sociale, în cazul personalul din unitățile sanitare care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, sau de la bugetul de stat.

„Aceste drepturi salariale se asigură prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări de sociale – pentru personalul din unitățile sanitare care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate - și de la bugetul de stat”, mai prevede informarea citată mai sus.

În prezent, conform reglementărilor în vigoare, personalul medical care efectuează gărzi pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază este remunerat pentru activitatea în linia de gardă doar în baza unui contract de muncă cu timp parțial, în conformitate cu prevederile Anexei 2 din Legea nr. 153/2017.

„Prin excepție de la prevederile alin.(1), începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, medicii din spitalele aparținând ministerelor și instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, care îşi desfăşoară activitatea în baza  unui raport de serviciu, beneficiază de sumele menționate la literele a)-d), în aceleași condiții, fără a fi necesară încheierea unui contract individual de muncă cu timp parțial”, prevede actul normativ adoptat.

Acest act normativ urmează să intre în vigoare imediat ce se va publica în Monitorul Oficial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.