1 Iunie, Ziua tuturor copiilor

Dezagregarea clasei politice. Primul pas.

Pavel Lucescu
8 oct 2008 6476 vizualizări
Cred ca ne apropiem de o limita. Democratia romăneasca nu mai pare capabila sa-si sustina bunele intentii, ajungind in schimb in faza in care suma pagubelor o depaseste periculos pe cea a avantajelor.

Cu alte cuvinte, sintem in pragul unui faliment. Politic. Pentru ca ultima isprava a partidelor noastre, aceea de a vota unanim legea de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 50%, nu inseamna doar iresponsabilitate si nu e doar un exercitiu de populism electoral. E si semnul unei demisii a politicului din rolul sau de gestionar al interesului public. Legea, contestata acum, in al doisprezecelea ceas, de catre guvern la Curtea Constitutionala, nu aduce nici un folos nimanui. Partidele nu se aleg decit oprobiul unei parti din electorat, pentru ca in fata celeilalte, a beneficiarului teoretic, ele ramin egale, din moment ce s-au comportat la fel. Cei pe care i-a vizat, sutele de mii de cadre didactice, pot o vreme sa traiasca cu iluzia unui venit suplimentar, dar termenul e deja aproape expirat. Preturile stau sa sara in aer, iar banii in plus vor insemna in scurt timp doar mai multa hirtie. Iar asta ne afecteaza pe toti. Dar daca nimeni nu cistiga, asta nu inseamna ca lucrurile ramin cum au fost. Am primit o lectie despre cum poate functiona o intreaga clasa politica iar urmarea e disiparea pina la disparitie a increderii in chiar sistemul care a produs-o. Nu chiar de azi pe miine, dar nici in foarte lung timp.

Exista deja o masa critica a intelegerii faptului ca sistemul de care vorbim nu mai poate fi tolerat iar argumentul suna in felul urmator. Daca cei investiti sa asigure functionarea in limite rezonabile a unei societati ajung la un moment dat sa se comporte ca si cum singurul lucru care mai conteaza e propria lor supravietuire, atunci existenta lor devine o amenintare. Iar clasa politica, prin ea intelegind, nu politicienii in sine ci forma in care s-au alcatuit, asta a facut. A incercat sa se salveze cu pretul interesului public care, in fond, constituie ratiunea pentru care ea insasi exista. Si-a atins astfel limitele. Ce-ar urma sa se intimple, intr-o logica aproape implacabila, e, intr-o prima faza, dezagregarea. Nou sistem de vot aplicabil pe 30 noiembrie nu va produce schimbari semnificative in componenta viitorului parlament. Dar premisele alegerii lor, a viitorilor parlamentari, sint explozive. Vor fi votati pentru ceea ce nu vor putea face, dar pentru ca vor trebui macar sa incerce, o vor face cu pretul subminarii propriilor partide. Nu-mi fac iluzii ca o vor face constient si responsabil. O vor face pur si simplu pentru a-si putea justifica prezenta lor acolo. Una legata de ceea ce au promis in campanie celor ce i-au votat stiind foarte bine ca mint. Pentru ca noul sistem electoral nu e de natura, cel putin in aceasta prima aplicare a lui, sa schimbe calitatea parlamentarilor, el nu va produce o reforma a clasei politice ci doar o va obliga sa-si atinga si ultimele limite. Viitorii parlamentari vor fi la fel de iresponsabili precum actualii (parte dintre ei, aceeasi) dar pretul pe care-l vor plati pentru asta va fi baza care i-a selectat. Partidul ca institutie asa cum e ea alcatuita in acest moment, mai exact, ca structura de tip corporatist in care toata lumea-si urmareste propriul interes, dar nimeni nu plateste, pentru ca nu e responsabil, atunci cind survine esecul. Asta se intimpla acum, iar faptul ca toate partidele, indiferent de valorile pe care le predica, au ajuns sa se comporte la fel, e semn ca si-au atins limita propriei incompetente, iar sistemul politic pe care-l alcatuiesc s-a apropriat periculos de limita sa de rezistenta. Dezagregarii de care vorbeam ar trebui sa-i urmeze structurarea unei noi clase de politicieni si a unui nou mod de a face politica. Iar acest lucru e, dupa parerea mea, inevitabil in chiar limitele urmatorului mandat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 8 ore, 50 minute, 5 secunde
TOCMAI LA ASTA ESTE BUN, DOMNULE PAVEL LUCESCU: SA II MAI INVETE PE OAMENI CARTE SI SA II INVETE CA, ACOLO UNDE NU SE PRICEP(ESTE CAZUL DUMITALE), SA NU SE MAI PRONUNTE. TE ANUNT CA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.