Opinii

O centura pentru Basescu

Pavel Lucescu
12 mar 2009 1672 vizualizări

Intr-un discurs de aproape o ora n-a pronuntat, cred ca in premiera in ceea ce-l priveste, nici un nume propriu. Nu l-a numit nici pe Tariceanu, preferind sa acuze doar guvernarea din ultimii doi ani , dar nici despre clientii noii puteri pe care, data aceasta, o gireaza.

"Sa nu cerem ce nu se poate da", ne indeamna presedintele Romaniei care in discursul tinut in Parlament se declara totusi convins ca "romanii au inteles ca promisiunile din campanie nu pot fi indeplinite imediat". Nu stiu de unde-si alimenteaza Traian Basescu convingerile de acest gen, dar unele cifre par sa-l contrazica. Un sondaj realizat recent de eResearch Corp printre utilizatorii de internet din Romania spune ca 90 la suta dintre acestia cred ca cei mai afectati de criza vor fi "oamenii de rind" si tot 90 la suta ca politicienii fie nu vor avea nimic de suferit, fie, chiar, ca vor avea doar de cistigat. Sigur, solidaritatea alesilor si cu alegatorii, la care a facut de altfel si presedintele apel, a fost mereu o problema la noi, dar cind acelasi presedinte spune despre criza ca "poate fi mai lunga si mai dura decit apreciem noi", atunci lucrurile pot lua o intorsatura destul de grava. Romanii poate nu vor cere "ce nu se poate da" dar nici nu vor mai accepta prea usor sa se sacrifice doar ei. Aici ma tem ca presedintele a ratat o buna ocazie de a intra si in ceva amanunte. Intr-un discurs de aproape o ora n-a pronuntat, cred ca in premiera in ceea ce-l priveste, nici un nume propriu. Nu l-a numit nici pe Tariceanu, preferind sa acuze doar "guvernarea din ultimii doi ani", dar nici despre clientii noii puteri pe care, data aceasta, o gireaza. Or, din acest punct de vedere nu cred ca guvernarea PD-L- PSD sta deloc mai bine decit precedenta. Parca un Costel Iancu, acolo, ar fi sunat bine chiar si pentru urechile propriilor simpatizanti. Ma intereseaza mai putin jocul de-a "uite FMI, nu e FMI" dintre PSD si PD-L si pirtia pe care incearca sa i-o faca Traian Basescu lui Emil Boc pentru a intra in negocieri cu institutia financiara cu pricina. E clar ca Romania are nevoie de asistenta externa iar cum o obtine si in ce conditii e treaba specialistilor s-o defineasca si a guvernantilor sa si-o asume. Dar cind vorbim de sacrificii si presedintele nu pare sa tresara, cum o facea cu voluptate pina sa fi avut propriul guvern, la tot mai desele dezvaluiri legate de clientelismul si nepotismul promovat de noua putere, asta mi se pare destul de grav. Criza ne afecteaza pe toti iar pericolul real sta, intr-adevar, in "criza de incredere" a populatiei in guvernanti, in stat si in institutiile sale. Pentru a o contracara, presedintele e primul care trebuie sa si-o asume. Cu nume si prenume. Daca asta inseamna scandal, sa fie scandal. Daca tot e presedinte jucator sa fie si cind e vorba de ai lui. Traian Basescu a vorbit in Parlament despre "centura de siguranta" pe care o constituie un imprumut extern, dar o buna parte din discurs pare sa fi fost croit mai degraba ca o centura de siguranta pentru domnia sa.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.