Ultima oră

A murit Stan Nițu, „dușmanul lui Ceaușescu” de la Vadu Roșca

Silvia Vrînceanu Nichita
17 oct 2019 13004 vizualizări

Stan Nițu, zis „Ochiosu”, liderul rebeliunii anticomuniste de la Vadu Roșca din 1957, cunoscut ca „Dușmanul lui Ceaușescu”, a trecut în lumea celor drepți și va fi condus astăzi joi, 17 octombrie 2019,  pe ultimul drum, după cum ne-a declarat preotul Daniel Teodorescu, parohul parohiei „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil" din comuna Vulturu..

Bătrânul în vârstă de 91 de ani a închis ochii „împăcat” în locuința din satul pe care nu l-a părăsit decât în perioada în care a fost trimis în cele mai grele pușcării comuniste. Stan Nițu își va dormi somnul de veci în cimitirul satului. Ziarul de Vrancea a relatat în mai multe rânduri despre bătrânul care a ținut piept, alături de zeci de consăteni, trupelor de Securitate venite să-i reducă la tăcere pe țăranii vrânceni care nu voiau să își dea puținul pământ la colectivizare.

În acei ani tulburi Vrancea a fost un punct fierbinte pe harta rezistenței anticomuniste din România, însă luptătorii aveau să fie reduși curând la tăcere. Pe 4 decembrie 1957, la Vadu Roșca, nouă țărani au fost uciși iar alți 18, care au supraviețuit gloanțelor trase de militarii din Tecuci, au fost pedepsiți cu ani grei de temniță pentru că s-au opus colectivizării refuzând să predea pământurile moștenite din străbuni. În acea zi iarnă, trupele de Securitate au înconjurat satul și i-au atacat pe țăranii adunați pe ulițe.

Printre primii împușcați a fost bărbatul care trăgea clopotul la biserică pentru a-i chema pe săteni la revoltă. Ceaușescu, pe atunci ministru adjunct la Agricultură și general MApN, aflat în plină ascensiune politică, a condus trupele care au înăbuşit răscoala ţăranilor din Vadu Roşca și a fost responsabil de anchetele care au urmat. 

Revoluția lor a fost în 1957

Toți participanții la rebeliune au fost închiși și condamnați pentru «revoltă împotriva orânduirii sociale». Stan Nițu a supraviețuit atacului Securității, a trecut peste jumătate de secol de comunism și a trăit și 30 de ani în România liberă. „Dacă erau toți ca noi, nu ne conduceau comuniștii 50 de ani. Ca să povestesc tot ce a fost atunci mi-ar lua trei zile. Îmi amintesc totul ca și cum ar fi fost acum”, spunea Stan Nițu care a avut curajul să-i pună pe fugă pe cei veniți să-i ia pământul.

„Am împlinit 30 de ani în pușcărie, la Gherla. Aveam patru copii și o bucată de pământ ca să-i cresc. Dacă mi-l luau, cu ce hrăneam eu atâtea guri? Ne-am pus cu pari, cu topoare pe ghiogarii care voiau să ne bage la colhoz și i-am izgonit - militia, activiștii - dincolo de Siret. Făceam pândă, că ne așteptam la orice. Pe 4 decembrie, cu mic, cu mare, am ieșit în centru, la cazemată. Aveam un băiat de 6 ani, venea cu cuțitul după mine: «Tataie, ia cuțitul să nu te omoare!». Noi, proștii, am crezut că o să tragă cu gloanțe oarbe. A fost o rafală și nu se vedea decât flacăra. Care erau răniți, care împușcați mortal... Au murit și cel din dreapta mea, Crăciun Stroia, și cel din stânga, Crăciun Dumitru. «Stane, nu mă lasa!», așa mi-a strigat. L-am luat în brațe pe Stroia și l-am dus în curte, dar și-a dat sufletul. Poate că numai Dumnezeu a vrut ca eu să scap. Armata venea în salturi, am trecut pe burtă pe sub garduri, am scăpat ca un câine. A venit însă o maică de la o mănăstire și m-a pârât și m-au luat apoi doi ofițeri. Au țipat: «Cine ești mă?». Am zis: «Nitu Stan, zis Ochiosul». Și au tipat la mine cu pistolul: «Ieși, mă!». Si m-au luat. Nu mai gândeam nimic atunci, nici ca mor, nici că trăiesc. .Pe 4 decembrie, seara, eram arestat. Erau răi tare comuniștii. M-au acuzat că am fost comandantul rebeliunii. Am fost străjer în armata și știau că i-am stârnit pe oameni.”, ne-a povestit anticomunistul Stan Nițu. 

Un singur erou supraviețuitor

Om gospodar și cu principii sănătoase, Stan Nițu a trăit toată viața după propria conștiință câștigându-și existența din pământul pentru care a luptat în anii 1950. Și-a spus povestea după 1990 și în documentarul “Memorialul Durerii”. Interesant este că atunci când i-am cerut interviul, prima lui întrebare a fost dacă tatăl meu a fost comunist sau dacă ziarul este deținut de nomenclaturiști. Nu avea de gând să accepte dacă eram parte din sistem pentru că i-a urât toată viața pe cei care au distrus România. Ne-a povestit cum comuniștii i-au confiscat tot, iar casa sa a fost transformată în magazia colectivului. „Plăteam 400 de lei pe an chirie pentru o cameră din casa mea.”, ne-a povestit în cadrul interviului. A fost condamnat la șase ani de închisoare, fiind întâi închis la Galați, apoi la Gherla, la muncă silnică. Nițu Stan nu și-a primit după 1989 înapoi pământul pentru care s-a luptat cu comuniștii. „Mai am de recuperat două hectare de pădure. Ce sa mai fac cu ea? Dacă nu fugeam din casă, mă înecam”, ne-a declarat bătrânul după inundațiile din 2005, care au acoperit satul și au ucis parte din supraviețuitorii rebeliunii din 1957.

După răscoala din Vadu Rosca, reprimată sângeros de Securitate, țăranii s-au revoltat și la Răstoaca și Suraia. Din păcate, ciuma roșie avea să cuprindă țara pentru aproape jumătate de secol iar efectele se resimt din plin și acum. Dintre participanții la rebeliunea anticomunistă de la Vadu Roșca mai trăiește unul singur astăzi, Marin Crăciun, care avea 17 ani în 1957. 

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe luptătorii anticomuniști! 

(Silvia Vrînceanu Nichita)

Numele eroilor anticomuniști de la Vadu Roșca sunt: Aurel Dimofte (29 ani), Ionut Cristea (22 ani), Ion Arcan (14 ani), Dumitru Crăciun (29 ani), Toader Craciun (49 ani), Stroie Crăciun (31 ani), Dumitru Marin (29 ani), Marin Mihai (42 ani), Dana Radu (28 ani).


 Citiți și din arhiva Ziarului de Vrancea:

Dușmanul lui Ceaușescu de la Vadu Roșca a împlinit 80 de ani;

Jumatate de secol de la revoluția din Vadu Roșca;

Ultima răscoală anticomunistă din Vadu Roșca

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.