Ultima oră

Dusmanul lui Ceausescu de la Vadu Rosca a implinit 80 de ani

Iulia Crețu
6 mar 2008 7184 vizualizări
Batrinul Stan Nitu ne-a povestit cu lacrimi in ochi si amanunte tulburatoare lupta sa impotriva comunistilor din 1957 u s-a opus colectivizarii la amenintarea cu pistolul, dar si dupa ce a iesit din inchisoare u la Revolutia din 1989, cind a picat Ceausescu, ar fi vrut sa plece si el la revolta u din cei 18 eroi anti-comunisti de la Vadu Rosca mai traiesc patru

"Ca sa povestesc tot ce a fost atunci mi-ar lua trei zile. Imi amintesc totul, de la inceput...", te asigura de adevarul povestii sale batrinul de 80 de ani. Asezat pe un scaun linga soba batrinul te uimeste prin luciditate si acuratetea faptelor. Se opreste din cind in cind. Emotiile il coplesesc si ii aduc lacrimi in ochi. Despre Nitu Stan, eroul de la Vadu Rosca, unii au spus ca a fost mai rau decit Ceausescu. Mai rau pentru ca a avut curaj, inima si dorinta pentru a lupta pentru adevar, libertate si proprietatea sa. Nu a vrut sa isi dea pamintul mosilor la colectivizare. A luptat cu pietre, cu sapa si a indurat chinurile inchisorii si apropierea mortii. A luptat cu frica, si-a vazut fara suflare si plini de singe camarazii din dreapta si din stinga sa din acele zile teribile din decembrie 1957. Toti nu ii voiau pe comunisti in satul lor. Nu voiau sa isi dea la comun averile. Si pentru crezul lor unii au platit cu propria viata. Azi, o troita modesta aminteste de cei care au fost. "Poate ca numai Dumnezeu a vrut ca eu sa scap. Cind au inceput sa traga parca era ploaie de gloante. Nu vedeai. Au murit noua oameni. Au murit si cei de linga mine. Mai incolo, pe Marian Rosu l-au nimerit in cap de i-a scos ochiul. Armata venea in salturi, am trecut pe burta pe sub garduri, am sapat ca un ciine. Armata m-a vazut, dar nu a tras. Eu voiam sa ma duc la sotie si copii. A venit insa o maica de la o manastire si m-a pirit si m-au luat apoi doi ofiteri. Au tipat: «Cine esti ma?». Am zis: «Nitu Stan, zis Ochiosul». Si au tipat la mine cu pistolul: «Iesi ma!». Si m-au luat", povesteste batrinul de parca totul s-ar fi petrecut ieri si nu acum 50 de ani. In acele zile de revolta spune ca ar fi venit la Vadu Rosca insusi dictatorul Nicolae Ceausescu, pe vremea aceea si ministru la Agricultura, pentru a incerca sa ii faca pe tarani sa treaca fara revolta la colectivizare. L-a infruntat si pe acesta desi si-a riscat viata. "Am baricadat tot satul. Stateam la biserica si ne anuntam tragind clopotul. Au fost acolo de la copii de 7 ani si pina la mosi cu barba alba. Au venit militarii si au tras. Nu mai gindeam nimic atunci, nici ca mor, nici ca traiesc", mai spune anticomunistul Stan Nitu.


6 ani de temnita pentru un "taran care scormone pamintul"


Camarazii sai din Vadu Rosca l-au recunoscut drept un lider. Numele sau era cunoscut de acum de Securitate si Militie. Toti il stiau si voiau sa il prinda. Capturarea sa insemna pentru comunisti rapunerea revoltei din satul vrincean. L-am prins, l-au batut, l-au intemnitat, insa raspunsul sau a fost mereu acelasi. "Nu" colectivizarii, "Nu" comunismului. Pentru nebunia sa din decembrie 1957 a fost trimis sase ani in temnita, intii la Piscu, la Galati, apoi a ajuns la Gherla, la munca silnica. A fost in celula cu profesori si doctori care s-au impotrivit regimului comunist. "M-au batut! Aoileu, mai tata! Era un locotenent major cu doua stele. A dat numai la git si in trei seri gitul se facuse mai gros decit capul. M-au condamnat la 6 ani de munca silnica, deportat de linga familie si copii. Asta mi-a luat gura! Copiii... da...", isi aminteste, poticnindu-se in lacrimi, eroul de la Vadu Rosca. Despre celula in care a stat isi aminteste ca mereu a fost intuneric si rece. Iar cind primea la masa zeama de fasole, era o sarbatoare. Isi aminteste ca in farfurie erau cite 28 de boabe. Timpul ii sporea atentia. "Erau si profesori si doctori in inchisoare la Gherla care ma iubeau. Spuneau: «Uite taranul! Pentru rodul muncii scormone pamintul. Noi facem politica, de aia sintem la inchisoare, dar el...». Si in inchisoare m-am intilnit si cu un vecin, dar am tacut, ca am fi fost pedepsiti de aflau", mai povesteste batrinul luptator de la Vadu Rosca.


"Nu" cind l-au amenintat, "Nu" cind a scapat din inchisoare


Anii petrecuti in frig si intuneric, departe de familie nu i-au schimbat credintele. Cind l-au eliberat ajunsese ca de teama batailor sa nu mai reactioneze decit la ordine. Pe sotia sa nu a vazut-o linga el decit cind i-au dat voie ofiterii sa se intoarca. Ajuns inapoi acasa, la Vadu Rosca, a fost printre cei din urma "rai". Nu a vrut colectivizare asa cum nu a renuntat la dragostea pentru copii si munca sa. "Eram 18 cu totii din Vadu Rosca. Am anuntat familiile ca venim si a venit la mine sotia. Atunci nu am putut vorbi cu ea, am intrebat doar ce face. Venise si primarul din Vadu Rosca si ne spunea ca s-a facut camin in sat si ca va fi bine la colectivizare. Eu am spus ca nu vreau, ca nu ma trec la colectiv! Si nu m-au trecut desi sotia era", spune Stan Nitu. In 1964 s-a intors la gospodaria sa. El si inca 17 luptatori impotriva regimului comunist. Azi nu mai traiesc decit patru, iar numele lor ti le spune de parca ar fi al lui. "Mai sintem patru supravietuitori: eu, Craciun Marin, Sandu Lazar si Arbanas Costica. Eu traiesc dar inca nu mi-am luat pamintul. Mai am 2 hectare de padure de primit", zice batrinul supravietuitor al Revoltei Anti-comuniste de la Vadu Rosca din decembrie 1957. Pe Ceausescu l-a urit si a vrut sa se revolte iar in 1989. "Acum am imbatrinit si nu stiu ce am rezolvat. La Revolutia din \'89, cind a fugit Ceausescu, m-a anuntat un nepot. Voiam sa plec si eu la revolta, asa m-am simtit. Ai mei m-au gonit sa nu vad la televizor", mai deapana mosul, care crede ca adevarata revolutie impotriva sistemului ar fi putut avea loc inca din 1957. Iar ieri, cu casa plina de copii, nepoti, vecini si musafiri si-a serbat cel de-al 80-lea an de viata. Insa mosul ii numara altfel: "50 de la revolutia noastra, a celor din Vadu Rosca". Povestile sale sint demne de un intreg scenariu de film. Copiii povestesc la rindul lor ca batrinul are minte sa povesteasca tot, si de fiecare data alte lucruri, alte amanunte. Finalul este acelasi de fiecare data: a supravietuit si a spus "Nu" comunistilor! Si i-a invins. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Nicky, acum 4042 zile, 22 ore, 38 minute, 3 secunde
Si acum dupa mai bine de 20 de ani Noua Dreapta nu le-a facut "dreptate" nu si-au primit "averile". Dl.Nitu, legiunea doarme? "******** ********, ******** ** ********** *** citeste integral
, acum 739371 zile, 12 ore, 17 minute, 20 secunde
de lupta de dupa 1989 cu actualii si fostii nu va spune nimeni cu lacrimi in ochi?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.