Local

Anul începe cu ghinion pentru Oprișan: Sistemul de management al deșeurilor, în pericol din cauza unui teren obținut ilegal

Ionel Sclavone
5 ian 2020 3036 vizualizări

Începutul de an aduce noi probleme pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, proiectul implementat de Consiliul Județean Vrancea și finanțat cu aproape de 43 de milioane de euro din fonduri europene. Instanța a stabilit că terenul pe care a fost amenajată stația de transfer de la Vidra a fost obținut ilegal, iar asta poate avea consecințe destul de grave asupra instituției condusă de Marian Oprișan. De altfel, proprietarul terenului, Obștea de moșneni în devălmășie a satelor Vidra, Scafari și Căliman a solicitat demolarea stației de transfer, fapt ce pune în pericol implementarea SMID. Consiliul Județean ar putea fi obligat să returneze o parte din fondurile europene primite pentru proiect.

Președintele Obștii, Bogdan Mărica, a anunțat că a reușit să demonstreze în instanță că terenul pe care a fost construită stația de transfer de la Vidra a fost preluat ilegal de primăria comunei și pus la dispoziția SMID.

Situația problematică a apărut în 2009 când președintele de atunci al Obștii și Primăria Vidra au pus la cale un schimb de terenuri fără să aibă în spate, cea dintâi acordul Adunării obștenilor, iar cea de-a doua o hotărâre de Consiliu Local. Astfel, Obștea a predat primăriei un teren de 3.000 de metri pătrați – care a fost pus, ulterior, la dispoziția Consiliului Județean pentru a amenaja stația de transfer – urmând să primească o altă suprafață, de 7.000 de metri pătrați.

„În urma tranzacţiei încheiate, presedintele obştii, fără a avea aprobarea Adunării Generale, a pus la dispoziţia Primăriei comunei Vidra suprafata de 3000 mp păşune proprietatea obştii pentru a se amplasa staţia de transfer deseuri menajere Vidra, iar primarul comunei Vidra, fără a avea aprobarea Consiliului Local Vidra, în mod fictiv, a pus la dispoziţia obştii suprafaţa de 7000 mp păşune aflată în administrarea Primăriei comunei Vidra”, se arată în postarea de pe Facebook a președintelui Obștii, Bogdan Mărica.

În fapt, primăria și-a însușit terenul obștii dar nu a dat niciodată, la schimb, suprafața prevăzută în convenție. Ba mai mult, potrivit lui Bogdan Mărica, reprezentanții Primăriei au intabulat cei 3.000 de metri pătrați ca fiind parte a domeniului public și l-au predat mai departe Consiliului Județean pentru a fi pus la dispoziția SMID, în vederea construirii stației de transfer.

Obștea și-a recăpătat terenul în instanță

În 2015, după ce a preluat conducerea Obștii, actualul președinte a demarat procedurile pentru a demonstra că schimbul de terenuri a fost ilegal și în defavoarea organizației sale. Unul dintre motivele invocate a fost lipsa aprobării Adunării Obștii pentru schimbul de terenuri, iar un al doilea a fost că Primăria Vidra nu și-a respectat partea de înțelegere și nu a predat cele 7.000 mp. De altfel, nici nu avea cum s-o facă, dat fiind că nu a existat nici o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

Disputa a ajuns în instanță, iar după mai multe procese, la Focșani, Brăila și la Curtea de Apel Galați, judecătorii au dat dreptate Obștii de moșneni în devălmășie a satelor Vidra, Scafari și Căliman.

„Prin decizia civilă nr.294/02.04.2018, Tribunalul Brăila a admis apelul formulat de Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, sens în care a schimbat în tot sentinţa Judecătoriei Focşani şi în rejudecare a admis acţiunea, a constatat nulitatea absolută a convenţiei intervenită între Obşte şi UAT – Comuna Vidra, a dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii convenţiei şi a obligat UAT – Comuna Vidra şi UAT – Judeţul Vrancea la plata cheltuielilor de judecată. Prin decizia civila nr.349/R/19.06.2019, Curtea de Apel Galaţi a respins ca nefondate recursurile formulate de Unitatea Administrativ Teritorială Vidra şi Unitatea Administrativ Teritorială – Judeţul Vrancea împotriva deciziei civile nr.294/02.04.2018 a Tribunalului Brăila”, a arătat Bogdan Mărica, citând din sentințele judecătorești.

Printr-o altă hotărâre, instanța a anulat și actele de intabulare, astfel că, în decembrie 2019, Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman a redevenit proprietarul terenului.  

Consiliul Județean Vrancea ar putea pierde banii europeni

Doar că, între timp, suprafața cu pricina a ajuns mai departe la Consiliul Județean Vrancea care a construit stația de transfer a deșeurilor de la Vidra. Iar aici intervine necazul deoarece, conform legislației în vigoare, Consiliul Județean ca beneficiar al proiectului SMID este responsabil pentru orice problemă apărută în procesul de implementare sau în perioada de sustenabilitate.

Obştea de moşneni în devălmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Călimana notificat deja Consiliul Județean Vrancea să demoleze stația de transfer și să aducă terenul la starea inițială. Or, într-o asemenea situație, este posibil ca instituția condusă de Marian Oprișan să fie obligată de Autoritatea de Management să returneze o parte din bani sau chiar întreaga sumă pe care a primit-o de la Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, Bogdan Mărica nu exclude posibilitatea de a ceda terenul Consiliului Județean Vrancea dar numai în condiții de legalitate și dacă acest lucru va fi decis de Autoritatea de Management.

„Nu suntem absurzi să refuzăm o înțelegere cu Consiliul Județean și să cerem demolarea cu orice preț a stației de transfer. Înțelegem că este un proiect foarte mare de care vom beneficia cu toții. Dar dorim să facem totul pe cale legală. Dacă va exista un acord din partea autorităților care gestionează fondurile europene și dacă ceilalți obșteni vor dori, atunci vom iniția o discuție cu Consiliul Județean și vom găsi o soluție care să fie și în beneficiul Obștii. Vom vinde terenul ori îl vom închiria, dar în condițiile noastre și în conformitate cu prevederile legale”, a precizat Bogdan Mărica.   

Un eșec semnat Marian Oprișan

Proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor (SMID)– Vrancea Curată este, probabil, cel mai mare eșec al administrației PSD – Oprișan, în Vrancea. Început în urmă cu mai bine de 10 ani, proiectul s-a derulat prin POS Mediu 2007 – 2013 și continuă prin POIM 2014-2020, înghițind zeci de milioane de euro, fără ca cineva să poată spune când va deveni funcțional.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 5 noiembrie 2009 și conform prevederilor acestuia, implementarea trebuia să se încheie pe 31 decembrie 2014, după patru ani.

Proiectul a înregistrat o întârziere de cinci ani față de termenul al care ar fi trebuit dat în funcțiune, întârzierile fiind cauzate, în principal, de incapacitatea Consiliului Județean de a organiza și desfășura procedurile de achiziție publică în conformitate cu prevederile legale.

Citiți și:SMID Vrancea, gaură neagră pentru bugetul județean;

SMID Vrancea continuă să înghită bani de la buget fără să fie funcțional;

SMID Vrancea, faza pe hârtii: Contract de 33.000 de euro pentru documentații de achiziții;

Se confirmă eșecul: Consiliul Județean a prelungit proiectul SMID Vrancea cu încă un an;

130.000 de lei costă un plan de gestionare a deșeurilor cumpărat de Consiliul Județean Vrancea;

Publicitate de peste 80.000 de euro pentru proiectul neterminat al CJ Vrancea privind gestionarea deșeurilor;

Încă o „realizare“ a lui Oprișan: Povestea de (in)succes a SMID Vrancea

Citiți și:Obştea satelor Vidra, Scafari şi Căliman,aduce la cunostinta membrilor obsteni urmatoarele:

Prin cererea de chemare in judecata înregistrată pe rolul Judecătoriei Focşani la data de 01.07.2016, sub nr. 9506/231/2017, Obştea de mosneni în devalmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman, prin preşedinte – Mărica Bogdan a chemat în judecată COMISIA LOCALA VIDRA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR si Obstea satului Iresti pentru ca instanţa de judecată să anuleze partial Procesul - verbal din data de 17.05.2017 emis de Comisia locala Vidra prin care a fost anulat in parte procesul – verbal de punere in posesie din 16.05.2005 a Obstei de mosneni in devalmasie a satelor Vidra, Scafari si Caliman.

Prin procesul – verbal de punere in posesie din 16.05.2005 s-a procedat la punerea in posesie a Obstei Vidra, Scafari si Caliman asupra terenului in suprafata de 175, 44 ha pasune, printre care si asupra terenului in suprafata de 10,47 ha pasune situata in Tarlaua 151, parcelele 9047 – 9064 cu vecinii: la nor DJ205E Vidra – Iresti, la est Obstea satului Iresti, la sud raul Putna, la vest DN2D Vidra – Burca.

Din suprafata de 10,47 ha pasune situata in Tarlaua 151 face parte si parcela 9057 in suprafata de 3000 mp pe care se afla construita Statia de sortare a deseurilor menajere.

- Intrucat pe rolul Judecătoriei Focşani sub nr. 8774/231/2016, se afla in curs de solutionare cererea obştei pentru constatarea nulitatatii absolute a unei convenţii încheiată în mod ilegal la data de 29.10.2009, in baza careia presedintele obştii la aceea vreme a pus la dispoziţia Primăriei comunei Vidra suprafata de 3000 mp păşune proprietatea obştii pentru a se amplasa staţia de transfer deseuri menajere Vidra,

- iar pe rolul Judecătoriei Faurei sub nr. 13148/231/2016, se afla in curs de solutionare si cererea obştei pentru radierea din cartea funciară nr.50065 a Unităţii Administrativ Teritorială Vidra a dreptului de proprietate a UAT – Comuna Vidra pentru suprafaţa de 3000 mp, situată în Tarlaua 151, parcela 9057 pe a cărei suprafaţă se află construită Staţia de transfer a deşeurilor Vidra, deoarece primarul comunei, în mod ilegal, a intabulat în domeniul public al comunei Vidra suprafaţa de 3000 mp, situată în Tarlaua 151, parcela 9057, ce nu le aparţinea,

cu scopul de a fi ascunse aceste ilegalitati si, totodata, de a fi respinse cererile noastre de chemare in judecata, MEMBRII COMISIEI LOCALE VIDRA PENTRU STABILIREA DREPTULUI DE PROPRIETATE PRIVATA ASUPRA TERENURILOR, in mod abuziv, au anulat partial Procesul – verbal de punere in posesie incheiat la data de 16.05.2005 in favoarea Obstei Vidra, Scafari si Caliman cu privire la terenul situat în Tarlaua 151, parcela 9057% pe a cărei suprafaţă se află construită Staţia de transfer a deşeurilor Vidra, pentru ca ulterior, Obstea satelor Iresti, sa fie pusa in posesie, suprapusa pe aceiasi suprafata de teren.

Prin sentinţa civilă nr.3906/09.05.2018, Judecătoria Focsani a admis cererea de chemare in judecata formulată de Obştea de mosneni în devalmăşie a satelor Vidra, Scafari şi Căliman si a anulat pct.1 din procesul – verbal din 17.05.2017 emis de Comisia locala Vidra pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

Preşedinte, Mărica Bogdan

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.