Local

130.000 de lei costă un plan de gestionare a deșeurilor cumpărat de Consiliul Județean Vrancea

Ionel Sclavone
13 mar 2019 1650 vizualizări

Consiliul Județean Vrancea plătește suma de 130.000 de lei cu TVA inclus pentru elaborarea unui plan județean de gestionare a deșeurilor. Pentru realizarea documentului, a fost angajată o firmă din Pitești, Argif Proiect SRL, care va avea la dispoziție trei luni să prezinte materialul. Argif Proiect SRL a făcut parte din consorțiul care a proiectat și construit Centrului de Management al Deșeurilor (CMID) și a stațiilor de sortare și compostare de la Haret în cadrul proiectului SMID Vrancea.

Consiliul Județean condus de șeful PSD  Vrancea, Marian Oprișan plătește 110.000 de lei la care se adaugă TVA pentru un plan județean de gestionare a deșeurilor necesar implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). Contractul a fost atribuit prin încredințare directă unei firme din Pitești, Argif Proiect SRL, care a mai lucrat în cadrul proiectului SMID, la amenajarea centrului de la Haret.

Achiziția pentru elaborarea Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 a fost inițiată de Consiliul Județean pe 13 martie la ora 9.14, pentru 120.000 de lei la care se adaugă TVA. Trei sferturi de oră mai târziu, la 9.55, Argif Proiect SRL a prezentat o ofertă cu 10.000 de lei mai mică decât estimarea propusă de Consiliul Județean iar peste alte câteva zeci de minute, la 10.18, cele două părți au bătut palma.

Termenul de realizare a documentației este de 90 de zile de la data atribuirii contractului

Argif Proiect SRL s-a angajat să întocmească planul cerut, conform Metodologiei de elaborare a planurilor județene de gestionare a deșeurilor și în conformitate cu Planul Național de Gestionare a Deșeurilor. Conform anunțului publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, documentul ce urmează a fi elaborat va stabili reglementările cu caracter obligatoriu pentru serviciile de salubritate și măsurile necesare pentru protecția mediului și a sănătății populației. Acesta va conține necesarul de investiții și politica în domeniul gestionării deșeurilor la nivelul județului Vrancea.

Povestea Sistemului de management integrat al deşeurilor(SMID) în judeţul  Vrancea

Argif Proiect SRL a făcut parte, alături de Hidroconstrucția SA și Iridex Group Construcții SA, din consorțiul care a obținut contractul pentru construirea Centrului de Management al Deșeurilor (CMID) și a stațiilor de sortare și compostare de la Haret. Contractul a fost atribuit pe 5 august 2014 după trei ani de contestații și procese în instanță. Construcția centrului de la Haret a făcut parte din proiectul „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul  Vrancea”, finanțat din fonduri europene prin POS Mediu 2007 – 2013 și, ulterior, prin POIM 2014-2020.

Implementare SMID a fost începută de Consiliul Județean în 2009 și ar fi trebuit să se încheie odată cu anul 2014. Din cauza proastei implementări, a numeroaselor licitații anulate din cauza nerespectării legii, proiectul a înregistrat întârziere foarte mari. De altfel, nici la acest moment, după aproape zece ani, nu se poate spune că implementarea s-a încheiat.

Deși investițiile cele mai importante au fost finalizate, Consiliul Județean nu a reușit să finalizeze achizițiile publice pentru angajarea firmei care se va ocupa gestionarea SMID.

Întârzierile în implementare au produs numeroase neajunsuri cetățenilor județului Vrancea care s-au văzut nevoiți să suporte majorări de prețuri la colectarea gunoiului menajer. Având în vedere că gropile de gunoi din Vrancea au fost închise, pentru că proiectul n-a fost finalizat la timp, autoritățile locale au fost obligate să găsească soluții provizorii pentru depozitarea deșeurilor colectate. Gunoiul a fost transportat în județele învecinate, fapt ce a implicat costuri mai ridicate suportate de locuitorii județului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.