Politică

Numele adevăraților inițiatori au fost eliminate: Oprișan își asumă proiectul de construire a monumentului dedicat emigranților

Ionel Sclavone
26 nov 2017 3443 vizualizări

Hotărârea privind ridicarea unui monument al vrâncenilor emigranți este repus pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Județean de marți după ce, în urmă cu două luni, majoritatea PSD a respins o inițiativă similară a opoziției liberale. Potrivit ordinei de zi, consilierii județeni sunt chemați să-și exprime acordul de principiu cu privire la „Realizarea unui monument de comemorare a vrâncenilor care au murit în diaspora“. De aceată dată, însă, în dreptul inițiatorului apare numele lui Oprișan. Se confirmă, astfel, ce anticipam în urmă cu o lună, că PSD-iștii au respins propunerea de construire a unui monument dedicat emigranților pentru că inițiativa nu le-a aparținut.

În referatul care însoțește noul proiect, se spune că în ședința din 20 septembrie proiectul n-ar fi fost respins, așa cum a văzut toată lumea, ci doar amânat: „În ședința din 20 septembrie 2017 Consiliul Județean Vrancea, prin forul deliberative, a decis amânarea aprobării proiectului de hotărâre mai sus notat, în vederea analizei amănunțite a oportunității realizării unui monument pentru comemorarea vrâncenilor care au murit în diaspora“.

Practic, documentul emis de Direcția Juridică a Consiliului Județean contrazice realitatea, ceea ce au văzut toți participanții la ședință, ce s-a văzut în imaginile prezentate de televiziuni, în relatările mass-media precum și declarațiile purtătorului de cuvânt al instituției.

De altfel, purtătorul de cuvânt al majorității PSD din Consiliul Județean, Valentin Ochean a exprimat, în ședința din septembrie, cât se poate de clar opinia grupului pe care îl reprezenta. După ce i-a insultat pe vrâncenii plecați la muncă în străinătate, în mare parte din cauza incompetenței dovedită de administrația PSD în gestionarea treburilor județului Vrancea, consilierul Ochean a motivat, am putea spune, într-un mod brutal, iar colegii săi au votat, respingerea proiectului:

 „Nu cred că este o propunere serioasă, cel puțin în ce privește tema sau ideea de monument (comemorarea vrâncenilor morți în Diaspora – n.a.). Iar în ce privește oportunitatea cred că este mult prea devreme să ne gândim la așa ceva“.

 

Oprișan își arogă paternitatea noului proiect de hotărâre

După doar două luni, hotărârea privind înființarea unui monument al emigranților revine în dezbaterea consiliului dar, de aceată dată initiator este baronul PSD Marian Oprișan. Despre primii inițiatori, consilierii județeni liberali, noul proiect pomenește doar într-o trimitere la o expunere de motive aflată în anexă.

De altfel, anticipam acest lucru într-un articol pe care l-am publicat în urmă cu o lună în Ziarul de Vrancea. Spuneam la vremea respectivă că majoritatea PSD din Consiliul Județean a respins hotărârea propusă de liberali din pură invidie, pentru că inițiativa nu le-a aparținut.

„Este de notorietate că Marian Oprișan își asumă paternitatea cam pentru tot ce se întâmplă în Vrancea. La nivel propagandistic este singurul din județ care are inițiative, inițiază proiecte, negociază, face demersuri, obține fonduri, cunoaște și discută cu oameni importanți. Orice altă propunere care nu-i aparține sau pe care nu și-o poate însuși, precum cea a liberalilor, trebuie blocată, contestată, înăbușită în fașă“, arătam în articolul intitulat „Dușmănia pesedeilor pe emigranți de la invidia pe liberali se trage“, apărut pe 8 octombrie a.c..   

Ovidiu Burdușa: „Contează mai puțin inițiatorul“

Consilierul județean liberal Ovidiu Burdușa, cel care a venit cu propunerea ca în Focșani să se ridice un monument care să comemoreze sacrificiul vrâncenilor plecați în căutarea unei vieți mai bune în străinătate, se arată conciliant față de Marian Oprișan. El susține că nu-l deranjează că acesta și-a însușit inițiativa sa:

„Mă bucur că acest proiect ajunge din nou pe ordinea de zi. Sper să pot prezenta în ședința ordinară de marți partea pozitivă și placută a vrâncenilor din Diaspora. Mă interesează mai mult ca vocea noastră să fie auzită iar acest proiect să ajungă la finalitate. Contează mai puțin inițiatorul“.

Potirivit spuselor sale, un proiect aprobat în plen devine automat al întregului Consiliu Județean în vreme ce unul picat reprezintă un eșec al celui care l-a propus. Drept care, Burdușa și-a exprimat speranța că de această dată hotărârea să fie aprobată.  

„Sper ca marți să avem acest acord de principiu pentru realizarea în România a primului monument dedicat diasporei. Aș vrea ca acest obiectiv să fie îndeplinit cât mai curând posibil pentru că este în interesul tuturor, nu cred ca există o familie din Vrancea care să nu aibă în străinătate un părinte, un copil sau un prieten apropiat“, a declarat Ovidiu Burdușa.

Citiți și:Emigranți din toată lumea,faceți țara de rușine pe unde vă aflați?

Vorbe grele în CJ pe seama românilor care muncesc în străinătate;

Toporul și pădurea sau mândria de a fi român;

 „Dușmănia pesedeilor pe emigranți de la invidia pe liberali se trage“,

La Focșani se va construi monumentul vrâncenilor morți în diaspora

Urmăriți mai jos montajul VIDEO cu intervenția consilierului PSD, Valentin Ochean în ședința CJ Vrancea din 20 septembrie 2017 în legătură cu proiectul de construire a monumentului dedicat emigranților . Imagini: Exclusiv TV

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.