Opinii

Toporul și pădurea sau mândria de a fi român

Vasile Lefter
24 sep 2017 5236 vizualizări

     Pașoptistul Grigore Alexandrescu este autorul unei fabule-manual de învățătură : ’’Toporul  și pădurea”, cu o morală uimitor de transparentă. Dacă pădurea nu ar da lemn pentru coada toporului, acesta nu ar mai avea puterea să-i taie copacii falnici.Totul e cu tâlc. Dacă românii din România nu ar mai da cu pietre în cei plecați să lucreze în afară, nu de plăcere, imaginea migranților noștri ar fi una excelentă.  

 

     Cu regret, nu pot să rămân pasiv la refuzul ferm al doctorului Valentin Ochean de a vota pentru ridicarea unui monument al migranților morți pe alte meleaguri. Aceasta nu înseamnă că sunt fan al proiectului supus votului consilierilor județean. Sunt și alții care de multă vreme așteaptă dincolo de mormânt să li se recunoască meritele!

   Mă necăjește catalogarea jignitoare a medicului vrâncean. Cum poți spune că ți-e rușine de românii din diasporă, pentru o simplă întâmplare turistică? La o firmă oarecare ți s-au cerut garanții suplimentare pentru închirierea unei mașini? Ei, și? Ce vină are românul care trudește din greu pentru a-și crește copiii într-o țară în care puțini mai muncesc?

 Gestul politic al domnului Valentin Ochean mi se pare exagerat și lipsit de logică politică. Un fapt mărunt, o situație izolată, care s-a transformat într-o revoltă catastrofică. Spun acestea de pe poziția românului umblat prin Europa. Germania, Franța, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia etc. M-au primit civilizat,cu simpatie și respect. Niciunde nu m-am simțit umilit. Niciunde nu mi-a fost rușine că sunt român.

   Ca turist, îți pierzi statutul profesional. Ești un simplu cetățean al Planetei. Fiecare instituție are dreptul  să-și aplice regulile proprii. Ce dacă îți cere garanții suplimentare? Stai de vorbă cu ei, cere explicații și dacă nu-ți convin regulile, renunță.

 Personal, în Roma, lângă sediul central al carabinierilor, la un restaurant ni s-a cerut un euro de fiecare, garanție pentru tacâmuri. Probabil că vreun consumator a plecat cu o mică amintire, luând lingura, furculița și cuțitul. Fără comentarii, ne-am ridicat și am plecat la alt restaurant!

    Când  călătorești, nu mai ești consilierul x, profesorul Y, medicul Z. Ești un cetățean european ca oricare altul.Cum să-mi fie rușine cu dragii mei compatrioți, care trudesc din greu pentru a trimite un ban acasă? Am în vedere înstrăinarea, mediul cultural nou, grija copiilor care se străduiesc să învețe și limba țării în care muncesc părinții, dar au grijă să nu uite nici limba română. Când revin în patria-mamă, readaptarea este un calvar. Românii migranți, foarte puțini pot fi numiți emigranți, sunt de cele mai multe ori respectați pentru hărnicie, inteligență, perseverență,  olicitudine, spirit de sacrificiu. Am la îndemână câteva nume de vrânceni care fac cinste patriei din care au plecat, devenind cunoscuți în țările care i-au adoptat cu respect și recunoștință: Nicolae Tutoș, fost director Claro Consulting , Los Angeles, Ciprian Ene, tester programe IT SUA, Andrei și Raluca Lester , farmaciști, Marea Britanie, Ofelia Uță , Centrul Cultural din Madrid, Vasile  David, poet, Roma, Florin Voicu, specialist IT Canada etc.           

     Sentimentul de rușine de care vorbește Valentin Ochean este unul al neputinței. Ca turist, e nevoie să știi barem câteva cuvinte de circulație, în engleză, germană, spaniolă, franceză, rusă… vă rog, mulțumesc, nu vă supărați, permiteți, scuzați dacă v-am deranjat șa.

      Încercați această rețetă, domnule doctor, fiu de dascăli inimoși, vrânceni cunoscuți! Veți vedea că tratamentul propus de mine dă rezultate. Să nu amestecăm PSD-ul cu gafa unui om prea orgolios, crezând că este șef oriunde s-ar afla. Cei din afară te privesc doar ca om, indiferent de statutul social din țara ta.

       Iar avocatul Giancarlo Germani  să ne mai lase în pace cu morala. Ne descurcăm  foarte bine și singuri.                                                                                                                                                                                                       

VASILE LEFTER

Text preluat de pe contul de facebook Vasile Lefter

Citiți și:Emigranți din toată lumea,faceți țara de rușine pe unde vă aflați?;

„Românii emigrați au făcut țara de rușine”;

Vom avea un monument al emigrantului la Focșani?

Vizionați  și Intervenția consilierului Valentin Ochean în șendința CJ  Vrancea, la punctul de pe ordinea de zi referitor la proiectul monumentului emigrantului propus a se ridica la Focșani -VIDEO preluat de pe contul de youtube Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.