Politică

Cum decurg negocierile dintre PNL și PSD în Vrancea. Ce spun Nicușor Halici și Cătălin Toma despre alianță

Ionel Sclavone
30 mar 2022 3168 vizualizări
Negocierile PSD – PNL, în Vrancea, au fost tratate,  în special de către liberali, cu cea mai mare discreție. Aceasta deși, în mod sigur, vrâncenii ar fi dorit să știe ce se întâmplă.În acest context Ziarul de Vrancea a solicitat câte un punct de vedere președinților celor două partide, Nicușor Halici, PSD( foto stânga) și Cătălin Toma( foto dreapta), PNL. Am dorit să aflăm, pentru cititorii Ziarului de Vrancea, nu doar cum evoluează discuțiile și ce anume se urmărește. Am vrut să știm ce părere au, și unii și ceilalți, despre ceea ce cred proprii alegători despre această alianță și despre discuțiile pentru împărțirea funcțiilor.
Negocierile PSD – PNL, în Vrancea, au fost tratate, în special de către liberali, cu cea mai mare discreție. Aceasta deși, în mod sigur, vrâncenii ar fi dorit să știe ce se întâmplă.În acest context Ziarul de Vrancea a solicitat câte un punct de vedere președinților celor două partide, Nicușor Halici, PSD( foto stânga) și Cătălin Toma( foto dreapta), PNL. Am dorit să aflăm, pentru cititorii Ziarului de Vrancea, nu doar cum evoluează discuțiile și ce anume se urmărește. Am vrut să știm ce părere au, și unii și ceilalți, despre ceea ce cred proprii alegători despre această alianță și despre discuțiile pentru împărțirea funcțiilor.

PSD și PNL nu au ajuns încă la un acord, în Vrancea, deși au avut două runde de discuții. Nicușor Halici, președintele PSD Vrancea și Cătălin Toma, cel al PNL, au confirmat, pentru Ziarul de Vrancea că mai este până la încheierea unui acord. Conform PSD, discuțiile ar avansa greu din cauza liberalilor. Aceștia și-au impus oamenii la conducerea majorității instituțiilor publice, iar acum nu vor să cedeze o parte din aceste funcții colegilor de alianță, din PSD.

Vineri, 25 martie 2022, cele două echipe de negociere ale PSD, condusă de Nicușor Halici, și PNL, condusă de Cătălin Toma s-au întâlnit pentru o nouă rundă de discuții. Ca și în cazul primei întâlniri, nu a existat nici o comunicare oficială legat despre evoluția acestor discuții.

Această chestiune, negocierile PSD – PNL au fost tratate, așa cum am mai arătat, în special de către liberali, cu cea mai mare discreție. Aceasta deși, în mod sigur, vrâncenii ar fi dorit să știe ce se întâmplă. 

În acest context, am solicitat câte un punct de vedere președinților celor două partide, Nicușor Halici, PSD, și Cătălin Toma, PNL. Am dorit să aflăm, pentru cititorii Ziarului de Vrancea, nu doar cum evoluează discuțiile și ce anume se urmărește. Am vrut să știm ce părere au, și unii și ceilalți, despre ceea ce cred proprii alegători despre această alianță și despre discuțiile pentru împărțirea funcțiilor.

Prefectul Nicușor Halici, președintele PSD Vrancea, a declarat, pentru Ziarul de Vrancea, că negocierile sunt destul de dificile. Deși nu a spus-o cu subiect și predicat, a lăsat să se înțeleagă faptul că problemele sunt la colegii de alianță. Astfel, cei din PNL nu doresc să renunțe la funcțiile pe care le-au ocupat, după 2020, în instituțiile deconcentrate.

„Noi, PSD, am acceptat să intrăm la guvernare ca să reparăm dezastrul din ultimul an și jumătate. Interesul este să luăm acele măsuri necesare pentru a îmbunătăți viața românilor și, implicit, a vrâncenilor. De aceea, și în plan local, vrem să facem ce trebuie ca să punem în aplicare programul de guvernare și să atingem obiectivele pe care ni le-am asumat”, a afirmat Nicușor Halici.

PSD cere schimbări în instituțiile deconcentrate, PNL ”ține de scaune” conform social-democraților

În opinia sa, acest lucru implică și schimbări în anumite instituții publice, iar acest lucru nu ar fi tocmai pe placul celor din PNL care doresc să-și păstreze oamenii în funcțiile pe care le-au ocupat după 2020. Aceasta chiar și în condițiile în care oamenii numiți nu sunt tocmai pregătiți pentru aceste poziții, iar numirile au stârnit controverse și scandaluri.

„Eu, ca prefect, am interesul să lucrez cu oameni capabili să implementeze programul de guvernare. Iar mulți dintre cei care ocupă funcțiile acestea nu au pregătirea necesară”, a mai spus Nicușor Halici. 

Președintele PSD a confirmat că partidul său este deschis inclusiv pentru o alianță mai strânsă la nivelul consiliilor locale, acest lucru implicând și o împărțire a funcțiilor de viceprimar în localitățile din județ.

„Suntem dispuși să colaborăm, așa cum s-a decis și la centru, în funcție de interesele fiecărei localități. Dacă ni se solicită expertiza și ajutorul vom colabora. Interesul nostru este ca lucrurile să meargă bine”, a mai spus Nicușor Halici.

Întrebat cum crede că privesc alegătorii PSD această alianță cu PNL, Nicușor Halici a răspuns că acest lucru va depinde de rezultatele obținute.

„Dacă ne înțelegem și vom livra lucruri bune, atunci, cred că și alegătorii noștri vor fi mulțumiți și ne vor aprecia. Dacă nu vom reuși să facem acest lucru, probabil că vor fi nemulțumiți, iar acest lucru se va vedea la alegeri, la vot”, a concluzionat președintele PSD.

Alianța cu PSD Vrancea un subiect jenant pentru liberali

Am pus aceleași întrebări și președintelui PNL, Cătălin Toma. Acesta a fost mult mai expeditiv, spunând doar că va comunica atunci când va avea „noutăți”

Întrebările pe care le-am pus au fost:

Vă rog să confirmați că aveți negocieri cu PSD Vrancea

Cum s-au concretizat cele două întâlniri pe care le-ați avut cu PSD, sâmbăta trecută și astăzi (vineri, 25 martie)?

Cum credeți că privesc alegătorii dumneavoastră și ai PNL această alianță cu PSD Vrancea?

Confirmați că negocierile vizează nu doar funcțiile din serviciile deconcentrate ci și pozițiile de viceprimar, inclusiv cea de la Focsani.

„Referitor la solicitările domniei voastre, momentan, nu avem ce să vă comunicăm. În cazul în care apar noutăți, cu siguranță, vom avea intervenții publice. Vă mulțumesc pentru înțelegere și interes”, este tot ce a avut de spus Cătălin Toma pe subiectul negocierilor pe care le poartă cu PSD.

Din răspuns se observă că subiectul alianței cu PSD este mai mult decât inconfortabil pentru Cătălin Toma. Ar prefera să se vorbească cât mai puțin, ba chiar deloc, despre negocierile pe care el și colegii săi liberali le poartă în aceste zile cu PSD. Iar acest lucru este de înțeles, dat fiind că voturile obținute de el și de PNL se datorează tocmai unui mesaj anti-PSD pe care l-a promovat înainte și în timpul campaniei electorale.

PNL Vrancea bântuit de istoria blaturilor cu PSD

De altfel, înțelegerile mai mult sau mai puțin ascunse, blaturile cu PSD, cum sunt cunoscute, bântuie istoria PNL încă din anii 2000. De pe vremea când partidul era condus de Nini Săpunaru, iar firma de proiectări la care era asociat cu cumnatul său, obține contracte pe bandă rulantă de la PSD. a cumnatului său, Dorin Modreanu.

De altfel, în 2016, când a fost înlăturat de la conducerea PNL Vrancea, lui Nini Săpunaru i s-a reproșat tocmai aceste înțelegeri – blaturi cu PSD - care au continuat și după destrămarea USL. Vizată de aceste acuzații era întreaga echipă de conducere a PNL Vrancea, de la acea vreme. O perioadă, cei în cauză au fost retrași din primele rânduri ale partidului, până au ieșit din atenția opiniei publice. Dar au revenit, în funcții de conducere, la alegerile interne din 2021, în echipa actualului președinte, Cătălin Toma.

De altfel, nici acesta nu a refuzat înțelegerile cu PSD, acestea datând încă de pe vremea când era primar la Jariștea. Cătălin Toma și-a început cariera politică la PSD, iar de-a lungul timpului a păstrat o relație mai mult decât amicală cu foștii colegi.

El recunoștea, la un moment dat, că este „o persoană neconflictuală”, la fel ca Viorica Dăncilă, fostul premier PSD din vremea lui Liviu Dragnea,

Pe de altă parte, mulți vrânceni au votat sperând că odată cu schimbarea președintelui Consiliului Județean se va modifica și modul în care se face administrație în Vrancea. Or, după aproape un an și jumătate de la alegeri, vrâncenii încă mai așteaptă ca PNL și Cătălin Toma să-și respecte promisiunile.

În aceste condiții, confruntat cu spectrul pierderii alegerilor viitoare, cei din PNL au toate motivele să nu bată darabana și să atragă atenția asupra înțelegerilor cu PSD.

De altfel, oricine poate vedea cam ce părere au vrâncenii, mai ales cei care au sperat la o schimbare, despre această alianța PSD – PNL. Este de ajuns să citiți comentariile, de pe rețelele de socializare, la articolele pe acest subiect.

Citiți și:Halici și Toma și-au dat mâna oficial: PSD și PNL negociază „Marea Împărțeală” a Vrancei;

Tăcerea asurzitoare a PSD și PNL. De ce se ascund Nicușor Halici și Cătălin Toma de vrânceni?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.