Politică

A început „războiul” dintre Halici și Toma pentru acapararea imaginii publice de șef al județului Vrancea

Ziarul de Vrancea
10 mar 2022 5782 vizualizări
Odată numit în funcția de prefect de Vrancea, Nicușor Halici(foto stânga) a declanșat ofensiva de imagine prin care urmărește ” să-i ia fața” lui Cătălin Toma( foto dreapta).Conform majorității previziunilor, confruntarea finală între cei doi, pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean Vrancea, este cea programată să aibă loc la alegerile locale din 2024
Odată numit în funcția de prefect de Vrancea, Nicușor Halici(foto stânga) a declanșat ofensiva de imagine prin care urmărește ” să-i ia fața” lui Cătălin Toma( foto dreapta).Conform majorității previziunilor, confruntarea finală între cei doi, pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean Vrancea, este cea programată să aibă loc la alegerile locale din 2024

Pe lângă sângerosul, nedreptul și ilogicul război de invazie Rusia-Ucraina, în aceste zile s-a declanșat și o tot mai vizibilă și aprigă confruntare între noul prefect Nicușor Halici și președintele Consiliului Județean Cătălin Toma, pentru acapararea imaginiii publice de șef al județului Vrancea.

Dacă în weekendul recent încheiat cei doi politicieni locali au făcut vizite separate, relatate cu lux de amănunte pe conturile lor de facebook, în prima zi a noii săptămâni, pe 7 martie 2022, la Centrul de primire pentru refugiați Vrancea, ei au avut și întâlniri separate cu primarii din județ: una în sala de ședințe a Consiliului Județean, cealalată în sala de ședințe a primăriei municipiului Focșani. 

Așa cum Ziarul de Vrancea v-a mai informat, nominalizarea lui Nicușor Halici ca propunere de prefect de către PSD Vrancea este parte a acțiunii de menținere la putere a oamenilor politici din jurul lui Marian Oprișan.

Crescuți în jurul acestuia, având acces nelimitat la resursele județului, nu pot supraviețui în alte condiții. O schimbare reală la nivelul conducerii PSD Vrancea ar echivala pentru ei cu un dezastru politic, financiar și, de ce nu, chiar social, întrucât ar trebui să coboare jos de tot, acolo de unde i-a ridicat Oprișan. Obiectivul lor este să se instaleze și să prindă rădăcini destul de puternice atât la conducerea organizației județene, cât și în administrația locală, în special la nivelul Consiliului Județean Vrancea. Pentru că doar așa se vor menține la putere în județ, vor avea în continuare acces la resurse și își vor păstra statutul social la care au ajuns.

Despre felul în care a ajuns Nicușor Halici să fie desemnat prefect de Vrancea de către organizația județeană PSD și despre strategiile și mizele celor care l-au propulsat, recitiți articolul publicat recent în Ziarul de Vrancea, intitulat Declarația de independență în numele lui Nicușor Halici. Cât de reală este ruptura de Marian Oprișan.

Odată instalat în funcția de prefect de Vranceaprincipala preocupare a lui Nicușor Halici pare a fi aceea de a-l eclipsa ca imagine publică pe actualul președintele Consiliului Județean Vrancea, liberalul Cătălin Toma. Este de așteptat ca Nicușor Halici să încerce să-i ia locul lui Cătălin Toma în fotoliul de președinte al Consiliului Județean Vrancea la viitoarele alegeri locale din 2024.

Revenind la ofensiva de imagine a proaspătului prefect Halici, deja declanșată și aflată-n plină desfășurare, trebuie observat că, spre exemplu luni, 7 martie 2022, acesta a preferat să aibă o întâlnire cu primarii din Vrancea separată de cea a lui Cătălin Toma. Astfel, primarii UAT-urilor din Vrancea au fost mutați din sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea în cea a primăriei Municipiului Focșani, doar ca Halici „să-și arate mușchii de prefect”, după ce Toma și-i expusese pe cei de președinte de Consiliu Județean. Asemenea convocări, trase la indigo, dar cu șefi diferiți la prezidiu, vor fi foarte probabil destul de frecvente de acum încolo în Vrancea, până la alegerile locale din 2024.

Așadar, prefectul Nicușor Halici s-a întâlnit cu primarii din Vrancea luni, în sala de ședințe a primăriei Municipiului Focșani și, într-o postare pe contul de facebook Instituția Prefectului Județul Vrancea, au fost făcute publice și amănunte referitoare la respectiva întâlnire: 

„Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, la o primă întâlnire cu primarii

Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, a condus astăzi, 7 martie 2022, o ședință cu reprezentanții Unităților Administrative Teritoriale din județ, în cadrul căreia au fost abordate o serie de subiecte de actualitate.

La debutul întâlnirii, prefectul Nicușor Halici a ținut să asigure că le va fi un partener primarilor în proiectele pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă, însă a subliniat că nu dorește să existe sincope în desfășurarea activității acestora. „Am ales și am fost învestit în această onorantă funcție pentru că vreau să pun umărul și mai mult la dezvoltarea județului și la ajutarea comunităților locale pe care dumneavoastră le reprezentați. Eu voi fi un partener corect, un om deschis, al dialogului, care vă va sprijini indiferent de problemele pe care le aveți și care stau în resorturile Guvernului României, pe care în această perioadă îl voi reprezenta la nivelul județului Vrancea. Sunt și voi fi un partener, unul dintre cei pe care vă puteți sprijini, 24 de ore, 7 zile pe săptămână, telefonul meu va fi deschis pentru problemele urgente. Chiar dacă este o funcție susținută politic, vrâncenii nu trebuie să aibă o culoare, comunitățile nu le colorăm – decât dumneavoastră, prin ceea ce faceți”, a subliniat prefectul Nicușor Halici.

Pe parcursul întâlnirii, prefectul județului a punctat asupra cooperării interinstituționale între Instituția Prefectului Vrancea și Unitățile Administrativ Teritoriale din județ, inclusiv în ceea ce privește exercitarea controlului de legalitate, situația refugiaților, noutățile legate de recensământul populației și locuințelor, modul în care s-a desfășurat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) la nivelul județului, dar și despre oportunitățile comunităților locale de a accesa fonduri – fie ele europene sau guvernamentale. Totodată, un alt punct abordat în cadrul întâlnirii de prefectul Nicușor Halici a vizat inițierea, în perioada următoare, a unei campanii de curățenie la nivelul întregului județ.

Referitor la situația refugiaților, prefectul Nicușor Halici a explicat că în acest moment situația este sub control, însă ar trebui făcute pregătiri la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale pentru identificarea unor spații de cazare, în eventualitatea în care lucrurile vor degenera. Aici, prefectul județului a arătat că Unitățile Administrativ Teritoriale vor fi un pilon important, motiv pentru trebuie să fie pregătiți din timp. „Fac un apel la dumneavoastră să răspundeți afirmativ atunci când va fi cazul”, a punctat prefectul județului.

Între timp, în Vrancea continuă și procedurile privind recensământul, primul recensământ digitalizat, iar pe 14 martie începe prima etapă de auto-recenzare asistată. Prefectul Nicușor Halici a arătat că majoritatea UAT-urilor au depus eforturi, însă în continuare trebuie multă atenție și implicare. Pe de altă parte, prefectul județului a ținut să remarce modul în care s-a desfășurat și a fost gestionat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

În cadrul aceleiași întâlniri au fost abordate aspecte legate de demararea unei campanii de curățenie în Vrancea, cu sprijinul tuturor primăriilor, dar și al altor instituții deconcentrate. „Vreau să fac un apel către dumneavoastră. Așa cum știm, se apropie sărbătorile pascale și e o tradiție a românilor și a vrâncenilor implicit – curățenia de primăvară. Și aș vrea să ne coordonăm la nivel județean, aștept și opinii de la dumneavoastră, să vedem când începem. Nu mă gândesc doar la colectarea deșeurilor de pe cursurile de apă din diferite zone, ci inclusiv la o ecologizare a anumitor cursuri de apă, la o intervenție din punct de vedere al dragării sau stabilirii cursurilor de apă, împreună cu Sistemul de Gospodărire al Apelor, dar și ca, acolo unde aveți terenuri degradate sau neproductive, să realizăm plantări. Putem avea suport din partea instituțiilor statului. Dacă o facem coordonat și ne ajutăm, putem da o notă foarte puternică și la nivel civic. Putem antrena vrâncenii din fiecare localitate, putem revigora spiritul civic și putem să le solicităm ajutorul”, a arătat Nicușor Halici.

Un alt aspect al discuției a fost cel legat de programul „Anghel Saligny”, cu mențiunea că prefectul județului și-a luat angajamentul de a-i sprijini pe reprezentanții UAT-urilor în accesarea de fonduri. „Trebuie să vedem ce proiecte sunt eligibile. Voi iniția discuții cu ministerele de resort și apoi vom stabili, punctual, ce proiecte puteți finanța”, a explicat prefectul Nicușor Halici. Acesta a subliniat din nou că va face tot ceea ce poate, ca om și ca reprezentant al Guvernului României, ca proiectele din comunitățile vrâncene să aibă finalitatea dorită. „Mă simt în continuare unul dintre dumneavoastră și nu trebuie să aveți reticențe legate de mine, de instituție sau de Guvernul pe care îl reprezint”, a mai spus Nicușor Halici. Și, în această notă, întâlnirea prefectului județului cu primarii din județ a continuat cu discutarea câtorva probleme pe care le-au ridicat aceștia din urmă.”-Instituția Prefectului Județul Vrancea

Și Cătălin Toma s-a întâlnit, tot luni, cu primarii din Vrancea, însă în sala de ședințe a Consiliului Județean. Iată ce precizează despre întâlnire, într-o postare pe Facebook, Catalin Toma:

„Am organizat astăzi la Consiliul Județean Vrancea o întâlnire a primarilor din județ cu doamna Luminița Mihailov, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADRSE), pe marginea investițiilor cu fonduri europene pe care edilii vor să le facă în comunitățile pe care le conduc.

Primarii au fost informați despre planurile privind calendarul estimativ din acest an, proiecte și ghiduri, corelarea acestora din urmă cu cele din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și despre nevoia de implementare a unor proiecte care să ducă la diminuarea cu 30% a gazelor cu efect de seră.

În ceea ce privește capitolul ”Educație”, se vor putea accesa fonduri pentru construcții, reabilitări sau extinderi de școli, avându-se în vedere proiecția privind numărul de elevi pe care comunitățile din Vrancea îl vor avea.

De asemenea, prin Ministerul Educației se vor putea investi sume provenind din fonduri europene pentru laboratoarele școlare, de la mobilierul necesar până la alte dotări specifice.

Edilii prezenți la ședință au avut numeroase întrebări de adresat conducerii ADRSE, astfel încât s-au adus lămuriri cu privire la neclaritățile referitoare la accesarea fondurilor europene, în vederea facilitării absorbției sumelor necesare dezvoltării comunităților.”-Catalin Toma

Citiți și:Declarația de independență în numele lui Nicușor Halici. Cât de reală este ruptura de Marian Oprișan;

Exclusiv! Acuzații din partea apropiaților lui Marian Oprișan la adresa lui Nicușor Halici, noua propunere de prefect a PSD Vrancea;

Miza numirii lui Nicușor Halici în funcția de prefect de Vrancea;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.