Politică

Declarația de independență în numele lui Nicușor Halici. Cât de reală este ruptura de Marian Oprișan

Ionel Sclavone
9 feb 2022 5159 vizualizări

Nominalizarea lui Nicușor Halici în propunerea de prefect din partea PSD la Vrancea este parte a acțiunii de menținere la putere a oamenilor politici din jurul lui Marian Oprișan. Crescuți în jurul acestuia, având acces nelimitat la resursele județului, nu pot supraviețui în alte condiții. O schimbare reală la nivelul conducerii PSD Vrancea ar echivala pentru ei cu un dezastru politic, financiar și, de ce nu, chiar social, întrucât ar trebui să coboare jos de tot, acolo de unde i-a ridicat Oprișan.

Obiectivul lor este să se instaleze și să prindă rădăcini destul de puternice atât la conducerea organizației județene, cât și în administrația locală, în special la nivelul Consiliului Județean Vrancea. Pentru că, doar așa, se vor menține la putere în județ, vor avea în continuare acces la resurse și își vor păstra statutul social la care au ajuns.

Ca să-și atingă scopul, sunt ajutați chiar de principalul adversar politic, Cătălin Toma, care l-a înlocuit pe Oprișan la conducerea Consiliului Județean. Acesta nu a generat până acum, decât în foarte mică măsură, reforma și schimbarea pe care mulți dintre vrâncenii care i-au acordat votul o așteaptă de la el în administrația județeană.

Or, în situația în care Toma va pierde președinția CJ la viitoarele alegeri, miza principală rămâne cucerirea ei de către PSD Vrancea. O organizație formată în majoritate din membri obedienți, legați de interese, obișnuiți să plece capul în fața unui Tătuc și să-i accepte deciziile. Așa se explică, de exemplu, „larga majoritate” sau „unanimitatea” cu care sunt adoptate anumite hotărâri.  

Lipsiți de direcție, după ce Marian Oprișan a fost înlăturat de la conducere, așteaptă să li se indice o direcție urmat. Pe de-o parte, ar vrea să creadă că „evul Oprișan” s-a încheiat și să se rupă de trecut. Pe de altă parte, însă, dat fiind că „dom’ președinte” a scăpat de atâtea ori din confruntările cu șefii din partid, cu justiția sau cu adversarii politici, se tem că acesta va reveni.

Mai ales că demiterea sa nu a fost urmată și de o curățenie în organizație. Oprișan și-a impus propria listă de candidați la parlamentare și, mai ales, și-a impus favoritul, pe Nicușor Halici, ca urmaș.

„Cid-ul” din PSD Vrancea

În acest moment, în PSD Vrancea, Marian Oprișan joacă rolul Cid-ului din legendele medievale.

Mort, în armură, înțepenit pe calul de luptă cu sabia în vânt, Cid-ul a fost pus în fruntea armatei creștine care lupta cu maurii. Îngroziți de apariția cavalerului, pe care îl știau mort, soldații mauri au rupt-o la fugă, lăsând victoria în mâna adversarilor.

Deși în realitate nu mai contează, fiind ținut în viața politică doar de „legendele” care circulă pe seama sa, Oprișan este folosit, încă, pentru a-i ține sub ascultare pe pesediștii vrânceni. Or, este nevoie ca gruparea crescută în jurul său preia rapid puterea, înainte ca ceilalți să-și dea seama că Cid-ul este mort.  

Ultima speranță a găștii lui Oprișan

Nicușor Halici este cel mai indicat să-i ia locul lui Oprișan, chiar dacă nu se ridică la nivelul său. Este cel mai vizibil exponent al grupării, în cea mai înaltă poziție. Deputat, fost președinte al Comisiei Juridice din Cameră, Nicușor Halici este văzut la Focșani ca un personaj important. Prea puțini cunosc ce face el cu adevărat pe la București, cât timp este lăsat să aștepte pe la uși, ce trecere are pe lângă Ciolacu, Stănescu sau Dîncu.

Între București și Focșani este distanță lungă și, după cum toată lumea știe, de la depărtare lucrurile se văd deformat. Un pitic poate părea un uriaș, iar un banal deputat, un lider influent. Așa cum o păpușă controlată prin sfori, pusă în lumina potrivită, poate fi văzută drept un personaj care acționează independent.

Zilele trecute, Nicușor Halici a fost desemnat, de PSD Vrancea, cu o largă majoritate, să ocupe funcția de prefect în județul Vrancea. Informația este oficială, fiind prezentată într-un comunicat de presă:

„Domnul Halici Nicușor își asumă în momente grele o funcție cu mare responsabilitate și considerăm că alegerea organizației este cea mai potrivită“.

Desemnat să-l scoată din viața politică pe Oprișan

Conform informațiilor scăpate pe surse, Nicușor Halici ar fi primit acceptul conducerii PSD pentru a ocupa funcția cu condiția să se delimiteze de Marian Oprișan și să-l scoată din viața politică. El și-ar fi luat angajamentul că-l va lichida, politic vorbind, pe omul care l-a făcut ceea ce este, cu condiția să fie susținut să preia conducerea PSD Vrancea. Adică ceea ce-și dorește gruparea din jurul lui Oprișan pentru a se menține la butoane în județ.

E greu de crezut, totuși, că s-a schimbat și că a încetat, brusc, să-l idolatrizeze pe Marian Oprișan, la umbra căruia s-a dezvoltat. Mai ales că, până acum, nu a schițat nici cel mai mărunt gest de independență. Dar, oamenii se mai schimbă atunci când sunt confruntați cu mirajul puterii și nu putem exclude total posibilitatea ca Halici să fi luat distanță de idolul său.

Pe de altă parte nu putem exclude nici ipoteza că Nicușor Halici mimează independența doar pentru a obține susținerea lui Ciolacu și Stănescu

Personal înclin să cred în această ipoteză. E drept că oamenii se schimbă, dar nu de pe o zi pe alta, ci în timp. Doar oportuniștii fac astfel, într-o secundă, funcție de interese și oportunități.

Există și alte elemente care întăresc ipoteza unui joc de imagine menit să adoarmă suspiciunile, conducerii centrale a PSD, cu privire la Nicușor Halici și la relația lui cu Oprișan.  

Proclamația de independență în numele lui Halici

De câteva zile, pe diverse canale, la Ziarul de Vrancea ajung informații din partea unor binevoitori PSD „care vor să ajute la buna informare a cititorilor”. Toate caută să acrediteze ideea unei rupturi între Nicușor Halici și Marian Oprișan. Este ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum. Niciodată, PSD-iștii nu au fost interesați de buna informare a cititorilor Ziarului de Vrancea. Dimpotrivă au refuzat să comenteze sau să ofere până și cele mai banale informații cu privire la viața internă a partidului.

Astfel, mai întâi, anumite persoane apropiate lui Oprișan au început să vorbească despre răcirea relațiilor dintre cei doi, fără a da detalii: „Nu mai sunt în relații bune”, „S-au certat”, „Oprișan s-a supărat maxim, că nu-l mai ascultă”.

Apoi, „o sursă importantă din PSD”, a transmis printr-un intermediar, cu o zi sau două înainte să devină oficială informația despre candidatura lui Nicușor Halici la funcția de prefect, că s-a rupt treaba în partid. Că Marian Oprișan s-ar fi aliat cu senatorul Angel Tâlvăr și cu primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, urmând să-l pună pe acesta din urmă președinte la PSD. Oarecum credibil căci senatorul Tâlvăr a fost înlăturat din PSD Vrancea, chiar înainte de alegerile parlamentare, iar Cristi Misăilă și-a declarat public adversitatea față de Nicușor Halici.

A urmat, însă un alt mesaj, din partea altor binevoitori din PSD, pe care Ziarul de Vrancea l-a dat publicității, cu rezervele de rigoare. Esența era aceeași, Nicușor Halici a ieșit de sub umbrela lui Oprișan. Contextul era total diferit. De această dată, cel care s-ar fi aliat cu senatorul Tâlvăr și primarul Cristi Misăilă ar fi fost Nicușor Halici.

„Am citit articolul cu Halici prefect. Este parțial adevărat, nu cunoasteți toate amănuntele, dar vi le spunem în continuare dacă sunteți interesați. Cât privește desemnarea dlui Halici pentru funcția de prefect, lucrurile stau așa…” Nu-l voi relua, deoarece poate fi citit de cei interesați, în întregime, în ziar.

O concluzie

Toate aceste mesaje – care se contrazic în detalii – arată că asistăm la o campanie concertată menită să-l pună pe Nicușor Halici într-o nouă lumină. Să-l facă să apară ca un politician tânăr, capabil să strângă partidul alături (contrar a ceea ce se știe de fapt –n. red.) și care, cel mai important, s-a desprins de trecut, din sforile cu care îl ghidona Oprișan. A devenit independent și își dorește să construiască ceva nou.

Fix imaginea cu care dorește să se prezinte în fața conducerii centrale ca să-și asigure sprijinul.

Căci Nicușor Halici are nevoie de ceva concret, susținerea lui Marcel Ciolacu, pe care să o pună în locul ”Cid-ului” mort – Marian Oprișan -  ca să se impună în fața PSD Vrancea.

Personal nu cred în Halici liderul independent. Cunosc doar un singur caz de păpușă care a reușit să se despindă din sforile păpușarului. Se numește Pinocchio și am aflat despre ea dintr-o poveste.

Citiți și:Exclusiv! Acuzații din partea apropiaților lui Marian Oprișan la adresa lui Nicușor Halici, noua propunere de prefect a PSD Vrancea;

Miza numirii lui Nicușor Halici în funcția de prefect de Vrancea;

(Update) A picat și varianta primarului din Vârteșcoiu! Deputatul Halici renunță la postul de parlamentar pentru a deveni prefect de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.