Local

Proiect de interes pentru mamele din Vrancea:Femeile cu mulți copii ar putea ieși la pensie mai devreme

Ionel Sclavone
29 apr 2024 1006 vizualizări

Vârsta standard de pensionare va fi redusă cu o perioadă mai mare în cazul mamelor din Vrancea, față de prevederile legale în vigoare. Este vorba despre o măsură propusă pentru a fi introdusă legea pensiilor care va inra în vigoare din septembrie.

Reducerea vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele va fi mai mare potrivit unui proiect de modificare a legii pensiilor. În prezent, legislația prevede că vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Măsura propusă vizează condițiile de penionare a mamelor din Vrancea și nu numai.

În plus, se modifică și condiția pe care trebuie s-o îndeplinească mamele pentru a putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare, legată de îndeplinirea stagiului complet de cotizare.

Proiectul de act normativ propune majorarea cu șase luni a intervalelor de reducere a vârstei standard de pensionare de care beneficiază mamele în funcție de numărul copiilor. Astfel, femeile care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare pornind de la un an, iar nu de la șase luni cât este în prezent.

Pentru fiecare copil născut, perioada de reducere de care vor beneficia mamele va fi următoarea: pentru un copil, un an; pentru doi copii, un an și șase luni; pentru trei copii doi ani; pentru patru copii doi ani și șase luni; pentru cinci copii trei ani, pentru șase copii și peste va fi de trei ani și șase luni.

 În prezent, în cazul mamelor cu un copil, reducerea vârstei standard de pensionare este de șase luni, pentru cele cu doi copii de un an, în cazul celor cu patru copii de doi ani, pentru cele cu peste șase copii de trei ani, iar pentru cele cu mai mult de șapte copii de trei ani și șase luni.

Pentru a nu se face discriminări între femeile care au născut și cele care au adoptat, legea prevede că reducerile se aplică și pentru copii adoptați și crescuți pe o perioadă de măcar 13 ani.

Proiectul prevede și modificarea legată de condiția realizării unui stagiu complet de cotizare contributiv, pentru a putea beneficia de aceste reduceri. După adoptarea noilor reglementări vor beneficia de reduceri mamele care au realizat stagiul minim de cotizare. Astfel, mamele care nu au realizat stagiul complet de cotizare, dar l-au bifat pe cel minim vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani. În cazul femeilor, atingerea stagiului maxim se va face prin creșterea stagiului complet de cotizare, până în 2035.

Inițiatorii legii își justifică demersul arătând că pentru o mamă cu trei sau mai mulți copii este foarte dificil de realizat stagiul complet contributiv.

Noua lege a pensiilor dezavantajează mamele cu mulți copii

Indiferent de forma în care se va aplica, noua lege a pensiilor, adoptată de coaliția PSD-PNL, dezavantajează mamele cu mai mulți copii. Astfel, legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii care se mai aplică doar până în septembrie prevede condiții mult mai favorable mamelor cu mulți copii.

„Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută", prevede legea ce urmează să fie înlocuită

Mai mult, aceasta conținea și o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, aplicabilă mamelor începând cu al patrulea copil. Considerate „mame eroine”, ele putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare copil, începând cu al patrulea. O mamă cu patru copii putea solicita ieșirea la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii s-ar fi bucurat de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.