Educație

Pomenirea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Valentin Muscă
8 nov 2006 1111 vizualizări

Este momentul cind Biserica cinsteste lumea nevazuta a ingerilor

Astazi crestinii fac pomenirea a doua personaje care ocupa un rol central in teologia crestina. Cu Mihail si Gavriil intram in lumea nevazuta a ingerilor, unul din capitolele cele mai sensibile ale crestinismului. Conform teologiei crestine, lumea nevazuta se imparte in noua cete, de la cele mai apropiate de Dumenzeu - Serafimii si Heruvimii, pina la cele care au intrat in contact cu oamenii - Arhanghelii si îngerii. Prezenti in istoria biblica a Vechiului Testament, ca aparitii la momente de cotitura din viata poporului evreu, Arhanghelii au insotit omenirea de la primul om Adam, pe care Arhanghelul Mihail l-a scos din Gradina raiului cu o sabie de foc, continuind cu vestea nasterii pruncului Iisus, pe care Arhanghelul Gavriil i-a adus-o Fecioarei Maria, fiind apoi preluati de teologia crestina. Pentru ca Biserica s-a nascut in sinagoga si a continuat la nivel universal mesajul mintuitor al Creatorului, in lacasurile de cult gasim astazi chipurile celor doi Arhangheli zugravite pe usile diaconesti, prin care se intra din naos in Altar,de o parte si de alta. Asezare simbolica intrucit Altarul este considerat spatiul sacru prin excelenta, unde pe Sfinta Masa are loc in timpul Sfintei Liturghii jertfa nesingeroasa, prin care piinea si vinul devin Trupul si Singele euharistic al Mintuitorului Hristos. Intre Altar si naosul bisericii, unde se gaseste poporul drept- credincios, trecerea se face prin usile pazite simbolic de crinii Arhanghelului Gavriil si de sabia de foc a Arhanghelului Mihail. Dragostea pe care crestinii au avut-o pentru Arhangheli s-a manifestat prin bisericile pe care le-au inchinat celor doi si prin numele cu care si-au botezat pruncii. De asemenea, ingerii sint persoanjele cele mai prezente in viata celor mici, iar prima rugaciune a copiilor este "Inger, ingerasul meu", nu pentru ca este mai simpla, ci pentru ca ingerii sint considerati de crestini ca un fel de aparatori fata de tot ce-i rau si crestinii cred ca fiecare credincios are un inger bun care ii sta alaturi. Gavriil, (Gabi,

Gabriel si Gabriela) si Mihail (Mihai, Mihaita, Mihaela) sint nume frecvente la romani. In Vrancea peste 15 mii de oameni poarta aceste nume, printre ei se numara si primarul Decebal Gabriel Bacinschi, consilierul local Gabriel Corneanu, consilierul judetean Gabriel Nedelcu, directorul CAS Mihai Copaci, directorul APM Mihai Giurca, directorul OJPDRP Gabriel Barculescu, adjunctul sefului IJP Vrancea Gavril Iacob, presedintele APD Gabriela Obodariu, comisarul sef Mihai Lungu, inspectorul scolar adjunct Mihai Ladaru, sefa Centrului Maternal Mihaela Chirita, comisarul sef Gabriela Andronic de la Departamentul de Politie si Interventie Rapida, subcomisarul Gabi Stefanescu, directorul Spitalului Panciu Mihai Ionescu, directorul Diplomatic TV Catalin Gabriel Stancu, dar si procurorii Mihail Margel si Mihai Glont. Tuturor celor care poarta acest nume le dorim, din suflet, "La Multi Ani"!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.