Timp Liber

Astăzi este Dragobetele, sărbătoarea de dragoste a românilor

Valentin Muscă
24 feb 2024 5303 vizualizări

Pe 24 februarie, românii sărbătoresc ziua tradițională a îndrăgostiților, care nu este alta decât onomastica fiului hâtrei Babe Dochia, Dragobete, cavalerul care inflăcărează mințile fecioarelor.

 

 

Tânărul care tulbura mințile fecioarelor este un personaj plin de farmec din folclorul românesc, fiind legat insă și de perioada de început a anului. De aceea, Dragobetele mai este numit chiar "Cap de primăvară", întrucât ziua sa este situată la începutul anului, deschizând anotimpul care aduce, după o noapte lungă, natura la viață.

În unele părți ale țării este numit "Logodnicul păsărilor" pentru ca în această perioadă și păsările își caută perechea, iar cerul este plin de zumzetul și forfota înaripatelor. In alte zone ale Romaniei este numit "Năvalnicul", pe seama sa fiind puse "istorii" care il au ca autor moral pe "Dragobete, hoț de fete". Nu știm când a apărut în folclorul de la nord de Dunăre ca personaj sinonim cu dragostea acest șmecher Dragobete.

Cunoaștem însă din studiile de etnologie că Dragobete era fiul Babei Dochia din mitologia dacilor. Astăzi, Dragobetele a devenit mai degrabă un prilej pentru instituțiile statului să organizeze momente prin care mai degrabă este "comemorat" un obicei uitat, decât sărbătorită ziua îndrăgostiților. Doar tinerii ce mai obișnuiesc să se reunească și în această zi, în cadrul unor concursuri sau spectacole.

Obiceiurile evoluează însă odată cu societatea, pentru generațiile de astăzi ziua indrăgostiților fiind mai mult 14 februarie, Sfântul Valentin, de altfel o sărbătoare creștină. Este curios cum ideologii talibanismului valah fac apologia Dragobetelui, deși aceasta nu este o sărbătoare creștină, "tunând și fulgerănd" împotriva Sfântului Valentin, sărbătoare creștină prin excelență, pentru simplul motiv că este de sorginte apuseană.

Deși preotul Valentin a trăit la Roma înainte ca Biserica să se dividă, iar noi suntem o nație de origine latină! Dar asta este altă poveste.

Astăzi este Dragobete și toți cei care iubesc pot uita pentru o zi polemica în jurul zilei indrăgostiților. La Mulți Ani, tuturor celor care iubesc!

(Valentin MUSCA- Articol republicat din Zdv 2008)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.