Social

Arhanghelii Mihail și Gavriil - ziua îngerilor

Valentin Muscă
8 nov 2023 4685 vizualizări

8 noiembrie este ziua când sunt sarbatorite toate cetele îngerilor

Pe 8 noiembrie creștinii ortodocși din toată lumea sărbatoresc lumea nevăzută a îngerilor. Deși sărbatoarea poarta numele Arhanghelilor Mihai și Gavriil, în fond sunt cinstiți toți îngerii, de la Arhanghelul Mihai care i-a alungat din rai pe primii oameni, Adam și Eva, pentru că au încălcat porunca lui Dumnezeu, până la Arhanghelul Gavriil care i-a adus buna vestire Fecioarei Maria. Deși sunt făpturi nevăzute și de existența acestora nu se leagă istorii cu minuni sau martiri, credincioșii au ținut să le mulțumească, în primul rând trecându-i în calendare alături de sfinți și închinindu-le biserici. Fie că locuiesc în satele din inima Vrancei arhaice, la Topești - Bârsești și Tulnici, fie că fac parte din zona de câmpie a Vrancei de nord, ca parohiile din Burcioaia - Adjud, Bichești și Prisecani din Boghești ori că aparțin fostului județ Slam Râmnic, precum parohiile din Florești - Câmpineanca, Bonțe;ti - Cârligele, Budești "" Cotești, Olteni "" Vârteșcoi, Jiliște - Slobozia Ciorăști, credincioșii acestor locuri au zidit biserici având ca protectori pe nevăzuții îngeri. Tot sub ocrotirea lor s-au așezat parohiile din Târâtu, Vadu Roșca, Valea Babei, Viișoara, Vitanești, Străoane de Jos, Găgești, Mărăști, Gugești, Irești Vale, Jariștea II, Bătinești I "" Țifești, Mândrești, Pufești, Sasu "" Bilie;ti, Rădule;ti, Răcoasa și Tulnici și chiar trei biserici din Focșani. Iar monahii de la Mănăstirea Dălhăuți au ridicat din lemn biserica Sfinții Voievozi, la umbra ocrotitoare a vechii biserici de piatră "Izvorul Tămaduirii". După 1989, credincioșii din Vrancea au închinat arhanghelilor bisericile din Costișa - Homocea și Haret "" Mărășești, cea din urmă fiind construită de preotul Florin Ciobotaru. Sărbătoarea îngerilor este cea mai bună ocazie pentru un memento al fiecăruia dintre noi. O oprire din fuga nebună în care ne aruncă grijile vieții de zi cu zi si să meditam câteva momente la această lume nevăzută a îngerilor, cărora unul din cei mai autentici intelectuali români contemporani le-a dedicat o carte superbă. Este vorba despre Andrei Pleșu și lucrarea "Despre îngeri", o extraordinară incursiune în lumea fabuloasă a ființelor create înaintea omului. Și să nu uităm că fiecare avem îngerul nostru căruia putem, de ziua îngerilor, să-i facem măcar un dar, iar darul acesta poate fi o simplă clipă de lini;te în care să realizăm că nu sintem singuri, ci avem mereu alături de noi spiridușul numit înger. (Valentin MUSCA)


20.000 de vrinceni isi serbeaza onomastica


In Vrancea, peste 20.000 de persoane isi vor sarbatori duminica onomastica. 12.391 dintre acestea il au ca patron spiritual pe Arhanghelul Mihail, iar 7.789 pe Arhanghelul Gavriil. Astfel, 5.430 de persoane poarta prenumele de Mihai, altele 683 se numesc Mihail, iar 6.278 de vrincence sint strigate de cei dragi Mihaela. De asemenea, 182 de persoane poarta prenumele de Gavril, altele 4.348 au fost botezate Gabriel, iar 3.259 de vrincence poarta prenumele de Gabriela. Printre "petrecareti" se afla si jandarmii. "Pentru lucratorii din Jandarmeria Romana, semnificatia zilei de 8 noiembrie este una si mai inaltatoare. Cei doi arhangheli "" capetenii de ingeri "" au devenit patronii spirituali ai Jandarmeriei, iar aceasta data reprezinta, dupa ziua intemeierii din 3 aprilie 1850, a doua zi a Armei, una a traditiei crestine, reper spiritual si profund, in care jandarmii pomenesc si glorifica pe cei care au fost, cinstind pe cei ce sint si vor veni", spune lt. Sorin Hunea, purtatorul de cuvint al jandarmilor. (Raluca MANOLACHE)

Articol republicat în Ziarul de Vrancea.Prima publicare în anul 2009


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.