Evenimente speciale

VIDEO | ”Vrancea literară”, ediția a XII-a și-a premiat scriitorii de valoare

Radu BORCEA
15 oct 2023 2369 vizualizări

La sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 6 și 7 octombrie, a avut loc tradiționalul Festival Internațional de Creație VRANCEA LITERARĂajuns la ediția a XII-a, organizat de Fundația „Miorița” și Revista „Salonul literar” (director, profesorul și scriitorul Culiță Ioan Ușurelu), în parteneriat cu Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România și Muzeul Vrancei. Au găzduit acest eveniment literar unic în spațiul vrâncean două importante instituții culturale: Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani și Muzeul „Al. Vlahuță” din Dragosloveni.

VIDEO:vrancea atlastv

În prima zi, în sala de spectacole a ateneului focșănean, decernarea premiilor (diplome și plachete) oferite de „Vrancea literară” a avut loc în aplauzele a peste o sută de iubitori ai literaturii. Pentru această ediție, juriul Festivalului (președinte – Culiță Ioan Ușurelu, din care au făcut parte scriitori care conduc reviste de profil ce apar în centre cu tradițiiculturale din țară) a instituit Premiul „LIRICA MAGNA” (a revenit lui Lucian Strochi, din Roman), Premiul „OPERA OMNIA” (Viorel Dinescu – Galați) șiTrofeul „CARTEA ANULUI” (Emilian Marcu- Iași)  și a nominalizat 32 de scriitori pentru locurile I, II și III, la cele 13 secțiuni de creație literară.

În calitate de cronicar al celor 11 ediții anterioare, deosebit de importantă mi s-a părut aria geografică extinsăîn care s-a făcut cunoscut Festivalul inițiat începând cu anul 2012 de scriitorul Culiță Ioan Ușurelu, astfel că vineri, 6 octombrie 2023, au venit la Focșani, să-și ridice premiile, scriitori din Alexandria, Bacău, Brașov, București, Buzău, Câmpulung Muscel, Covasna, Galați, Gura Humorului, Iași, Moinești, Piatra Neamț, Rm. Sărat, Roman, Tecuci, Suceava, Văraticși, bineînțeles, din Vrancea (de la Focșani, Adjud, Panciu, Jariștea); adică din Moldova, Muntenia și Transilvania. Această enumerare de localități și cifre statistice fac dovada importanței pe care o acordă stimulării creației literare inițiatorul Festivalului, juriul, dar și cei înzestrați cu talent dornici să între în competiții de anvergură.

În aceeași notă a importanței și notorietății Festivalului, să menționez că printre laureați s-au aflat trei cunoscuți scriitori premiați și de către Academia Română: Viorel Dinescu, Emilian Marcu și Ioan Fercu, dar și un scriitor român, Valerian Stancu,premiat în străinătate (cu Trofeul „Homer”, în Turcia).

Ca în atâtea rânduri, alături de Culiță Ioan Ușurelu s-au aflat poetul Dumitru Brăneanu - președintele Filialei Bacău a USR, precum și doi dintre cei mai valoroși oameni de litere din România, cu o operă literară remarcabilă. Îi am în vedere pe Lucian Strochi, din Roman, poet, prozator, dramaturg, critic literar, eseist și conducător de revistă literară („Asachi”), și pe Petre Isachi, din Bacău, conducătorul Revistei „13 PLUS”,„cel mai competent critic literar din zona Moldovei, chiar și de dincolo” (a precizat CIU, în deschiderea Festivalului, când i-a prezentat pe invitații săi de onoare).

În cadrul festivității de vineri a avut loc și lansarea volumului de proză IDEM al elevei Elenoire I. Chirilă,de 16 ani, de la Colegiul Național „Unirea”din Focșani. Scrierea ei a fost recenzată elogios de Petre Isachi(„Avem un nou val în literatură”- de tineri, se înțelege -„dar fără competiție nu există literatură”),Ioan Fercu (l-a felicitat pe Culiță Ioan Ușurelu pentru promovarea tinerilor talente) și Lucian Strochi. Acesta din urmă a formular o întrebare retorică – „Este Elenoire o scriitoare adevărată?”, tot domnia sa oferind și răspunsul: „DA”. Condiția este să nu se piardă pe drum (venind cu două cazuri la care a fost martor: un eșec în cazul uneitalentate fete, care a dorit să-și trăiască altfel viața, versus un băiat român cu nume în literatura de azi, în SUA, scriitor și conducător de doctorate).

Și întrucât literatura reprezintă o sursă de inspirație și pentru alte arte, îndeosebi muzica, decernarea premiilor a fost însoțită de evoluția cvartetului ARHAIC, din Alexandria, care a interpretat și o piesă muzicală inspirată din creația poetului Ion Apostu, el însuși interpretând, vocal, două melodii superbe.

Dacă prima zi a fost una festivă,de răsplată a creației literare, sâmbătă, 7 octombrie, 20 de participanți la Festival, din orașele menționate mai înainte, „ghidați” de același organizator al evenimentului, Culiță Ioan Ușurelu, au plecat spre Casa Memorială „Al Vlahuță” de la Dragosloveni, locul unde, cu ani în urmă, avea loc decernarea premiilor„Salonul Literar Dragosloveni”unor talente care, ulterior, au confirmat și au intrat definitiv în istoria literaturii române.Aici, după ce au fost întâmpinați de custodele muzeului, D-na Valentina Porumb, care a fost ghid pentru oaspeții, a început un colocviu întitulat generic „Alexandru Vlahuță în literatura noastră” moderat de Culiță Ioan Ușurelu, având ca subteme„Vlahuță și Eminescu”, Sindromul Vlahuță”, „Scriitorul în concepția lui Vlahuță”, „Rolul major al scrierilor lui Vlahuță” și „Vlahuță în presa vremii”.

Despre opera și viața lui Vlahuță, la conacul căruia a poposit, de-a lungul timpului, toată floarea literaturii române, din toate generațiile, de la  Caragiale și Delavrancea și până în ziua de azi, s-au pronunțat într-o manieră elegantă și aproape exhaustivămoderatorul, poetul Dumitru Brăneanu, Lucian Strochi, Petre Isachi, Petrache Plopeanu – literați cu doctorate în filologie, precum și Ioan Fercu, laureat al Academiei Române pentru eseu.

Ecourile culese de la participanții și vizitatorii (de ocazie la „Casa Memorială Vlahuță”) arată că ziua de 7 octombrie 2023 va rămâne în memoria lor ca o mărturie că au asistat la un adevărat regal de cultură susținut de personalități intrate definitiv și în memoria Festivalului „VRANCEA LITERARĂ”.

Această manifestare emblematică a literaturii vrâncene contemporane este un BRAND căruia cunoscătorii îi dau atenția necesară an de an, în fiecare toamnă când se culeg laurii creației. VRANCEA LITERARĂ este o instituție, are un nume cunoscut, dar mai cunoscut este mentorul ei: Culiță Ioan Ușurelu, el însuși o instituție. Despre ce înseamnă Culiță Ioan Ușurelu pentru viața cultural-literară din Vrancea și nu numai, am găsit într-un text detrei pagini A4, corp de literă 12, scris de Lucian Strochi, căruia autorul lui i-a dat citire în deschiderea Festivalului, când a motivat venirea domniei sale la Focșani. Dată fiind lungimea scrisului, am considerat necesar să reproduc doar câteva „tușe” din portretul făcut de distinsul critic romașcan, intitulat DOMNUL U:

<Era acum mai bine de patruzeci de ani. Participam la un concurs literar în Vrancea și eram unul dintre „aleși”. Am ajuns la Dragosloveni și mi s-a spus să iau legătura imediat cu „Domnul U” (…) Când l-am cunoscut de-adevăratele, am fost uluit. Totul se confirma. Domnul U se numea în acte Culiță Ioan Ușurelu (…) domnul Ușurelu era peste tot, uluindu-ne pe toți, dând impresia că fără el sărbătoarea noastră nu s-ar putea desfășura. (…) Era Librar, Anticar, Bibliotecar, Cărturar pur-sânge. (…) Era poet, eseist, autor de dicționare, de antologii, de culegeri culte și oculte. (…) Anii trec și impresiile de atunci au ajuns confirmări de netăgăduit. Culiță Ioan Ușurelu este un editor generos, publicând cărți ce se vor dovedi fundamentale mâine (…) Organizează un Festival Internațional de Arte (literatura îmbrățișându-se generos cu plastica sau muzica). Reușește să aducă la festival valori certe ale literaturii noastre contemporane. (…) Mă uit în biblioteca mea personală și îmi dau seama că (…) opera lui se întinde pe două rafturi”> (în continuare sunt redate titlurile tuturor cărților publicate d CIU, dar și numele recenzorilor săi, vreo 31 la număr, printre care se află și cel al semnatarului acestor rânduri. 

Fie ca VRANCEA LITERARĂ și mentorul ei să aibă cât mai mulți „luștriși iluștri” ani de viață, cum s-a exprimat autorul portretului „DOMNUL U”!

Radu BORCEA

Citiți și:VIDEO +Foto | Ediția 2023 a Festivalului Internațional de Creație Literară ”Vrancea Literară”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.