Evenimente speciale

VIDEO | Profesorul de istorie Aurel Neculai, care a predat la Andreiașu și Mărășești, la aniversare

Janine VADISLAV
22 aug 2023 3740 vizualizări

Îl cunoaștem pe profesorul Aurel Neculai – altminteri o prezență discretă - ca pe un foarte bun cunoscător al Istoriei orașului Erou Mărășești, în care a profesat ani mulți și buni, până la retragerea sa din activitate. Absolvent al Facultății de Istorie-Filozofie a Universității din București, profesorul Neculai a predat câteva zeci de ani istoria - disciplină de care s-a atașat iremediabil datorită profesoarei lui din liceu – mai întâi în comuna Andreiașu, unde a fost, o vreme, și director de școală, pentru ca a doua parte a carierei sale didactice să o dedice orașului Mărășești, ca profesor la Școala generală „Ecaterina Teodoroiu”. 

Ceea ce îl caracterizează pe profesorul Aurel Neculai este, înainte de toate, devotamentul pentru istoria locului în care s-a dat verdictul pentru România Mare, transformat în adevărată profesiune de credință, nefiindu-i nimic străin în ceea ce privește monumentele orașului Mărășești, odiseea orașului trăită în timpul și după Primul Război Mondial, Istoria Mausoleului de la Mărășești, povestea unor oameni ai locului. Dovadă în acest sens stau cărțile pe care le-a scris, vorba cronicarului „din inima sa”, multe dintre acestea fiind inspirate de nevoia și bucuria de a le arăta elevilor săi, istoria pământului pe care calcă în fiecare zi, despre trecutul acestui oraș, Mărășești, nod feroviar, cândva cu o economie impresionantă în comparație cu vremurile de astăzi. 

Cine îl știe pe profesorul Neculai Aurel, originar din Râmnicu Sărat, îi cunoaște verva, sensibilitatea, dar și fermitatea, siguranța, pe care le dovedește în orice expunere, fie în fața clasei, fie în fața grupurilor de elevi sau adulți, atunci când prezintă Istoria orașului Mărășești, cu trimiterile bibliografice de rigoare. De altfel este posesorul unei ample colecții de cărți de istorie - pasionat cititor al domeniului - o parte dintre acestea, mai ales cărți vechi și rare, fiind donate Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, al cărei colaborator este de ani buni. Ultima carte donată, de exemplu, este „Soldatul Necunoscut. Istoric și Cult”, scrisă de Mr. Traian Popa Lisseanu, la 1935. 

Când spunem „profesor”, ne gândim atât la specializarea într-un domeniu sau altul, împărtășită celor mici, dar, mai ales, la pedagogul de profesie, la cel care știe cum, când, de ce și ce metode didactice trebuie să aplice pentru a ajunge nu numai la mintea copiilor, ci și la sufletul lor.

Ne gândim, astfel, la un om căruia îi pasă de profesie și de elevii săi! 

Pentru profesorul Neculai Aurel, lucrul la catedră s-a dovedit un dar și un har, care i-au adus satisfacție, sădind o fărâmă de carte, dar și de frumos, de omenie, de speranță, în sufletul elevilor săi care l-au iubit și apreciat mult. Până la urmă, ce își poate dori mai mult un profesor? 

Activitatea sa didactică s-a împletit firesc am spune, cu aceea de cercetare, devenind cunoscut și apreciat pentru inițiativele și cărțile sale. A fondat și coordonat din 1998 revista de istorie Clio de Mărășești, în redactarea căreia a antrenat echipe de elevi și pentru care a primit mai multe premii la nivelul Inspectoratului Școlar Vrancea și al Casei Corpului Didactic Vrancea. 

A publicat: Războiul pentru Întregirea Națională în expresii memorabile, Editura Andrew, Focșani, 2008; Istorii regăsite, Editura Andrew, Focșani, 2009; Copiii în istorie. Texte și documente, Editura Rafet, Râmnicu Sărat, 2014; Mărășeștii în fapte și imagini. O istorie în date, Editura ATEC, Focșani, 2017 (împreună cu prof. Ionel Stănel); Mărășeștii în vechi cărți poștale ilustrate 1900-1939, Editura ATEC, Focșani, 2018 (Deține o impresionantă colecție de cărți poștale vechi despre orașul Mărășești); Un surâs din alte vremuri, Editura Editgraph, Buzău, 2019. Are în lucru o carte de amintiri.

Un Om și un Profesor, pentru care expresia lui Cicero „ Historia magistra vitae” a fost călăuză și sprijin și pentru care corectitudinea, altruismul și demnitatea i-au fost și i-au rămas prieteni buni.

La mulți ani, Domnule Profesor!  (Janine VADISLAV)

Citiți și:”Mărășeștii în vechi cărți poștale ilustrate: 1900-1939”-o carte-document pe site-ul bibliotecii județene

Vizionați șia. VIDEO | Prof. Neculai Aurel, colecționar, prezintă Expoziția de Cărți poștale despre Orașul Mărășești din perioada 1900-1939.

Filmare: bibl. Nina Gongu

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.