Evenimente speciale

Foto | Membrii Cenaclului Dimitrie Dăscălescu au fost prezenți la evenimentul de lectură publică „Scriitor. Lectură. Carte”

Nina Elena Plopeanu
29 apr 2024 805 vizualizări

Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor și Ziua Națională a Bibliotecarului sărbătorită la 23 aprilie, au dat prilejul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”  să organizeze un maraton de evenimente desfășurate în perioada 22-26 aprilie 2024.

Săptămâna Națională a Bibliotecarului s-a încheiat vineri 26. 04. 2024 cu evenimentul de lectură publică Scriitor. Lectură. Carte – dialog cu scriitorii vrânceni, la care au participat peste treizeci de iubitori ai condeiului. Dintre aceștia amintim: Culiță Ioan Ușurelu, Costică Neagu, Valeriu Anghel, Daniel Mușat Mureșanu, Pompiliu Crețu, Mariana Vicky Vârtosu, Ionel Moni Constantin, Elenoire Chirilă, Ion Marin și alții. Evenimentul pregătit cu minuțiozitate și dăruire a fost moderat de doamna manager Oana Raluca Boian, care a fost o gazdă minunată și a primit participanții cu amabilitate, zâmbete, sărutări diplome, cărți, semne de carte și...miere. I-au fost alături scriitorii Culiță Ioan Ușurelu și Petrache Plopeanu, membrii ai Uniunii Scriitorilor din Romnia. Cu acest prilej, doamna bibliotecar Maria-Cristina Cabalortă a lansat proiectul „Digitalia, digitizare, publicații scriitori vrânceni”. Evenimentul a fost prefațat de gingașele balerine de la „Balet Class” Focșani, coordonat de doamna Silvia Șonțu. Atmosfera caldă și primitoare a fost completată de o expoziție de carte a scriitorilor vrânceni acompaniată de expozițiile de pictură, obiecte sculptate în lemn și hand made realizate de doamnele bibliotecar Florentina Mihalache, Mihaela  Onu-Postică și Alina Achim. S-a dorit a fi un atelier interactiv în care poezia și proza s-au împletit cu muzica, dansul și pictura, iar toate acestea au fost însoțite de aplauze și aprecieri amicale.

 

Cenaclul Dimitrie Dăscălescu a fost reprezentat de Petrache Plopeanu, Radu Borcea, Constanța Cornilă, Lucica Nistor, Mariana Stratulat, Virgil Ursu Munceleanu, Gheorghe Suchoverschi, Florin Balasoglu și subsemnata. Scriitorii prezenți au citit din creațiile proprii.

Momente inedite au creat conferențiar universitar  dr. Costică Neagu care a evidențiat  personalitatea scriitorului vrâncean Ion Ciocârlan (1874-1941), despre care a scris cartea „Ion  Ciocrlan, scrieri alese” și profesor Nina Elena Plopeanu care a vorbit despre personalitatea poetului Dimitrie Dăscălescu și a citit din cartea sa „Dimitrie Dăscălescu, poet al Focșanilor de altădată” poezia Cartea vieții (transcriere din alfabetul de tranziție, Nina -Elena Plopeanu). 

„Omul în lume cîtu trăiește

Alta nu face decît învață

În cartea vieții ce n-o sfîrșește

Pînă se curmă ș-a lui viață

 

N-o mai sfîrșește, căci cartea are

Volumuri multe și mii de file;

Învață într-una fără încetare

Căci tomuri, file, sînt ani și zile

 

În floarea vîrstei cînd ese-n lume,

Toate ce vede frumoase suntu;

Apoi din cîte cunoaște-anume,

Că fericire nu-i pe pământ

 

Înveți și anii greu te apasă

Razele zboară de pe obrazu

În locu, vine vîrsta ce ți se lasu

Pe frunte chinul, multul necaz

 

A providenței naltă voință

Cărții de titlu viață au datu

De chinuri grele, de suferințe

A cărței file le-am inundatu

 

Dreptu mîngîiere, la suferință,

Ne-au lăsatu însă pe-acestu pămînt

Mila, speranța ș-apoi credința

Fericitu simbolu, de trei ori sfîntu”

Despre Ion Ciocârlan aflăm  dintr-un articol publicat în Ziarul de Vrancea din 2 noiembrie 2015 că a fost „mare învățător și scriitor semănătorist, care s-a născut la 21 iulie 1874 în comuna Străoane-de Jos. După absolvirea școlii normale la Bârlad și la Iași a intrat în învățământ devenind cadru didactic la Tulnici, Pădureni, Păunești și Focșani într-o perioadă în care învățătorii erau cei care (mai ales în timpul ministeriatelor lui Spiru Haret) contribuiau decisiv la ridicarea învățământului românesc. Scriitorul Ion Ciocârlan a publicat nuvele și schițe în revista „Semănătorul”. Între anii 1925-1940, i-au apărut romanele: „La vatră”, „Du-te dor” și Tainele munților”.

Domnul Conferențiar universitar doctor Costică Neagu și-a încheiat intervenția spunând că „anul 2024 trebuie să fie anul Ion Ciocârlan, deoarece se împlinesc 150 de ani de 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.