Educație

”Mărășeștii în vechi cărți poștale ilustrate: 1900-1939”-o carte-document pe site-ul bibliotecii județene

Ziarul de Vrancea
7 aug 2018 2309 vizualizări

Cartea – album Mărășeștii în vechi cărți poștale ilustrate: 1900-1939, scrisă de domnul profesor de istorie Aurel Neculai, este un omagiu adus miilor de ostaşi căzuţi în luptele de la Mărăşeşti și un dar adus memoriei celor care au reconstruit orașul, devenit o ruină după Marele Război.

Albumul cuprinde cărţi poştale şi ilustrate din colecţia personală a domnului Aurel Nicolai, care evocă, prin text şi imagini, istoria oraşului-martir Mărăşeşti. Gara, Fabrica de zahăr, Fabrica de produse chimice, Strada Carol I, Fabrica de cherestea Tişiţa, Palatul Negropontes, Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Hotelul Păunescu, Librăria N. Ghetorn, Primăria satului (1917), Primăria oraşului (1932), Şcoala de băieţi, Biserica Adormirea Maicii Domnului (1917), Biserica Neamului (Mausoleul), Şcoala primară, sunt câteva dintre numeroasele mărturii grafice ale istoriei oraşului-erou din Vrancea, simbol al eroismului românesc în timpul Marelui Război.

Lucrarea pune în valoare istoria orașului Mărășești înainte și după Marele Război, prin colecția personală de cărți poștale și ilustrate a domnului profesor, colaborator de nădejde al Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea, căruia îi mulțumim, cu plecăciune, pentru că, prin intermediul nostru, pune la dispoziția publicului larg spre lectură, o carte - document, un album, o comoară, care astăzi, 6 august 2018, în an de Centenar, ne oferă povestea nescrisă a Mărășeștiului – oraș jertfit în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc pe durata Primului Război Mondial, dar și cea mai strălucită faptă de arme săvârșită vreodată de români (Revista Time).

Vă invităm să consultaţi această carte-document pe site-ul bibliotecii memorielocalavrancea.ro.

   


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.