Evenimente speciale

VIDEO + Foto | Sfințirea fântânii renovată și modernizată de la Schitul Oancea, din comuna vrânceană Ploscuţeni

Vasile Tarciniu
12 nov 2023 2845 vizualizări

S-a modernizat fântâna de la Schitul Oancea. Ca și element de noutate, fântâna beneficiază de  senzori. Farmecul fântânii cu senzori, este că apa sfântă curge când te apropii de ea și se oprește când pleci de la ea.

Duminică, 29 octombrie 2023, a fost o zi deosebită pentru că a fost resfinţită o frumoasă fântână. Această fântână este amplasată în curtea schitului, toţi cei care vor veni în pelerinaj vor putea să bea o cană de apă rece de izvor.

A fost o zi cu adevărat specială pentru schitul Oancea, încă de la primele ore ale dimineții, aici au venit numeroşi credincioși. Aici este un loc unde spiritualitatea se îmbină armonios cu frumusețea naturii. Vara, aerul este înmiresmat de zeci de floricele colorate, iar zumzăitul gâzelor şi ciripitul păsărilor îţi presară în suflet linişte.

Fântâna, cu o adâncime de peste 10 de metri, a fost construită de Petrea Ilie și rudele lui. Au fost cei care au finanţat tubulatura şi mecanismul de scoatere a apei. Lucrările pentru săpătura la fântână, au început în anul 2000. Au săpat-o cu mânile, că nu aveau alte mecanisme,dar au dat de o rocă și nu au mai putut continua. Au apelat la fântânari specializați, care dețineau abilități deosebite „în rosturile facerii fântânilor”, dar nici aceștia nu au reușit să spargă roca. În final i-a ajutat o echipă care lucra la foraje, care au avut şi instrumente bune şi priceperea necesară. Aceștia au participat la săpatul fântânii, au spart roca și au ajuns la un izvor foarte puternic și alte două mai mici, apoi au ajutat și la punerea tuburilor. Astfel s-a ajuns la finalul dorit, s-a creat o fântână, un izvor de apă rece și limpede,pentru călătorii obosiți.

A funcționat mulți ani, dar timpul și-a lăsat amprenta peste acest izvor, menit să potolească setea trecătorilor, fântâna ajungând într-o stare avansată de degradare și ani la rând s-a aflat în paragină.                      

Salvarea ei se datorează părintelui Pavel Radeș, cel care a inițiat proiectul de reparație al vechii fântâni. După ce a stat uitată o vreme îndelungată, aceasta a fost curățată și modernizată, aceasta funcționează pe baza unui sistem electronic, cănd te apropii de ea apa curge,iar când te depărtezi de ea se oprește. Proiectul de renovare a fost finalizat cu succes și fântâna a prins din nou viață.

Părintele Pavel Radeș

Toată lucrarea de la fântăna renovată, a fost făcută de către Gheorghe Diaconu, din localitatea Cașin – Onești,fără să pretindă plată pentru munca lui. 

După slujba Sfintei Liturghii, părintele Pavel Radeș împreună cu un sobor de preoți și cântăreți bisericești, au ieşit în curte unde au început slujba de sfinţire a fântânii, a acestui izvor de viață. Aici la fântână a avut loc slujba aghiasmei, au fost rostite rugăciuni de sănătate pentru cei prezenţi şi de pomenire pentru cei adormiţi. Fântâna s-a sfințit prin stropire cu aghiasmă, iar cei prezenţi au primit apa sfinţită.

Momente pline de bucurie și împlinire sufletească s-au putut citi pe chipul credincioșilor, care au ținut să fie alături de părintele Pavel, cel care a și inițiat acest proiect de restaurare a fântânii. Cu bucurie, credincioșii au făcut coadă la fântâna cu apă rece,scoasă special ca s-o guste fiecare.Oamenii, în mare parte vârstnici, au venit dotaţi cu sticle și bidoane din plastic pentru a duce acasă apa sfinţită de la izvor.

Am trăit clipele minunate ale zilei binecuvântate, când s-a resfinţit fântâna cu „Apa cea Vie” de la Schitul Oancea. Prin strădania părintelui Pavel Radeș, s-a refăcut aproape de la zero și a ales să investească din bugetul personal în renovarea și transformarea acestei fântâni într-un loc minunat, deschis tuturor celor care au nevoie de apă și de un moment de liniște în mijlocul naturii. Costurile intervenției de la fântână au fost suportate de părinte, cu materiale de construcție, cu transport, cu utilaje etc. Fântâna a fost decolmatată, dezinfectată , apa a fost scoasă în totalitate și a izvorât alta, care este potabilă. S-a lucrat cu suflet și mult drag pentru toți oamenii care își vor potoli setea aici. Nu a fost tocmai ușor. A fost mult, mult de muncă, dar a ieşit un lucru plăcut şi frumos. Oamenii s-au bucurat, de la mic la mare, pentru această frumoasă realizare pe care o datorăm Bunăvoinţei Lui Dumnezeu.

Felicitări Părinte Pavel Radeș, pentru răbdarea pe care ați avut-o în cei 14 ani de păstorire și strădania arătată în lucrările gospodărești, aici la Schitul Oancea. Credința, însușită cu statornicie, pe care o dăruiți și o propovăduiți, să ne lumineze sufletele tuturor. Dumnezeu să vă aibă întotdeauna în paza Sa, să vă ajute să puteți predica Evanghelia cu elocință și inspirație, și să puteți sluji, în continuare, cu evlavie, la Sfântul Altar. Mulțumim pentru tot ce ați făcut, pentru că ați știut să fiți dar și să vă dăruiți nouă. Fiecare om în viaţa sa trebuie să facă lucruri bune. Cu acest prilej au fost prezentați toţi cei care au participat direct sau indirect la lucrările fântânii, dar și cei care au depus muncă şi străduinţă,în cadrul schitului. Părintele Pavel i-a chemat și le-a dăruit câte o icoană.

Apa are capacitatea de a aduce viața, iar fântâna aceasta izvorăște apă pentru călătorii însetați, aşa că la biserica de pe culmea acestui deal pot veni întotdeauna oamenii însetaţi de „apa cea vie” a credinţei în Dumnezeu.   

Călătorule, de treci vreodată prin această pitorească zonă din județul nostru, ține minte că aici te așteaptă și o fântână cu apă rece, proaspăt curățată, o bancă pe care să îți odihnești trupul și să bei o gură de apă.

Să amintim că toţi participanţii la slujba de resfinţire s-au îndreptat în final la trapeză,ca  să servească agapa frăţească.

A consemnat: Prof. Vasile Tarciniu, Odobeşti

Foto: Prof. Vasile Tarciniu

Video : Prof. Vasile Tarciniu

Profesorul  de matematică Vasile Tarciniu este colaborator al Ziarului de Vrancea                                                                                                                                                                                                                                         

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.